Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Islanďania sa bijú o vstup do EÚ: Návrh vlády vyvolal protesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

REYKJAVIK - Plány islandskej vlády stiahnuť žiadosť o vstup do Európskej únie dnes vyvolali protesty opozície a voličov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Je v najlepšom záujme Islandu zostať mimo EÚ," uvádza sa v návrhu vlády. Tá sa zároveň rozhodla zrušiť referendum o pokračovaní vyjednávaní s EÚ.

Prístupové rokovania boli pred rokom zmrazené, keďže sa blížili voľby a tie nakoniec vyústili do zmeny vlády, ktorá sa stavia proti členstvu v EÚ. Parlamentná diskusia o vládnom návrhu sa podľa očakávania nemala začať skôr ako dnes večer - kvôli procedurálnym sporom.

Členovia opozície vyhlásili, že vládnuce strany - centristická Strana pokroku (PP) a konzervatívna Strana nezávislosti (IP) - nedodržali svoje predvolebné sľuby o usporiadaní referenda. Od víkendu, keď bol návrh vlády oznámený verejnosti, podpísalo online petíciu vyzývajúcu na referendum približne 32.000 ľudí, teda takmer desať percent obyvateľov Islandu. Protesty sa konali aj pred budovou parlamentu.

Tri opozičné strany navrhli konanie referenda spolu s komunálnymi voľbami, stanovenými na koniec mája. Medzi týmito opozičnými stranami sú aj sociálni demokrati, ktorí viedli ľavicovo orientovanú vládu, keď v roku 2009 podala žiadosť o vstup do EÚ.

Prieskumy verejnej mienky neustále ukazujú, že väčšina Islanďanov je proti členstvu v EÚ, čím aj argumentuje stredo-pravá vláda. Vláda tvrdí, že sa radšej bude sústreďovať na vzťahy s EÚ ako člen Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), čiže zóny voľného obchodu, kam patrí okrem Islandu aj 28 členských krajín EÚ, Lichtenštajnsko a Nórsko. 

Miestny inštitút ekonomického výskumu pred niekoľkými dňami islandskej vláde predložil 800-stranovú správu posudzujúcu súčasnú situáciu v únii a potenciálne dôsledky pre Island v prípade jeho vstupu do nej. Väčšina expertov sa zhoduje na tom, že prijatie eura by v týchto časoch nebolo pre krajinu výhodné a pre tamojší rybný priemysel i poľnohospodárstvo by znamenalo tvrdý úder. Podľa prieskumov je proti vstupu krajiny do EÚ vyše 60 percent Islanďanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu