Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Island chce úplne prerušiť rokovania s EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Viac ako 80 percent Islanďanov chce, aby sa ich vláda pred rozhodnutím o zrušení prístupových rozhovorov s Európskou úniou opýtala na ich názor priamo prostredníctvom referenda. Dnes to naznačil prieskum verejnej mienky, ktorý sa konal 26.-27. februára.

Organizovali ho denník Frettabladid a televízia Channel 2. Zo vzorky 805 ľudí žiadalo referendum až 82 percent opýtaných osôb.

Tradične nezávislý Island sa začal zaoberať členstvom v EÚ po tom, ako úverová kríza zničila v roku 2008 tri najväčšie islandské banky v priebehu jedného týždňa. Ekonomika krajiny, v ktorej žije približne 320.000 ľudí, sa po tejto udalosti zrútila, napísala agentúra Reuters.

Vôľu Islanďanov pridať sa k eurobloku narušili vlastné dlhové problémy, ktorými členské krajiny EÚ bojujú. Vláda, ktorá sa na Islande dostala k moci v máji, zmrazila prístupové rokovania a chce ich celkom zrušiť. Parlament zvažuje, či tak môže urobiť aj bez referenda, ktoré vláda prisľúbila.

Pred parlamentom demonštrovali tento týždeň proeurópski Islanďania a žiadali o možnosť hlasovať. On-line petíciu podpísalo viac ako 40.000 ľudí, čo je šestina voličskej základne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu