Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzštinu ako príležitosť oslávia milióny ľudí na svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARIŽ/BRATISLAVA- Milióny obyvateľov sveta v stredu oslávia Medzinárodný deň frankofónie na tému "Francúzština je príležitosť". Tento deň, 20. marec, sa stal oslavou francúzskeho jazyka, solidarity a dialógu medzi kultúrami, čo sú hodnoty, ktoré sa počas sviatku ešte viac zdôrazňujú.

Medzinárodná organizácia frankofónie (OIF) na svojej internetovej stránke vyzvala po francúzsky hovoriacich a francúzštinu milujúcich ľudí, aby sa 20. marca zapojili do podujatí venovaných tomuto dňu.

Na Slovensku sa Mesiac frankofónie koná v rôznych mestách - Bratislave, Nitre, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach, kde sú pripravené rôzne podujatia - od prednášok, cez súťaže, výstavy, koncerty až po prezentácie štúdia v odbore politické vedy vo Francúzsku. Podrobnejší program je k dispozícii na webovej stránke Francúzskeho inštitútu v Bratislave.

Termín Medzinárodného dňa frankofónie sa vzťahuje na 20. marec 1970, kedy v nigerskom meste Niamey podpísali zmluvu o založení Agentúry pre kultúrnu a technickú spoluprácu (ACCT), ktorá sa stala základom pre súčasnú Medzinárodnú organizáciu frankofónie (OIF).  

Medzinárodný deň frankofónie sa týka približne 890 miliónov ľudí na piatich svetadieloch, ktorí tak chcú osláviť francúzsky jazyk a zároveň vyjadriť solidaritu a túžbu žiť spoločne v rozmanitosti. Spájajúcim prostriedkom sú pre nich práve hodnoty frankofónie.

V Paríži, kde OIF sídli, je na 20. marca naplánované prvé Svetové fórum frankofónnych žien. Jeho organizátormi sú francúzske ministerstvo zahraničných vecí v partnerstve s OIF, Organizácia Spojených národov pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women) a Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Pri okrúhlych stoloch má diskutovať a predniesť svoje svedectvá 400 žien z občianskej spoločnosti.

Na celom svete sú pripravené stovky podujatí - festivaly frankofónneho filmu v Latinskej Amerike, dni otvorených dverí v knižniciach na africkom kontinente, súťaže vo francúzskom jazyku v krajinách strednej a východnej Európy, či koncerty frankofónnej hudby v Ázii.

V súčasnosti sa na celom svete učí francúzsky jazyk 116 miliónov ľudí, pričom z celkového počtu po francúzsky hovoriacich ľudí 60 percent ešte nemá 30 rokov. Na svete existuje približne 900.000 učiteľov francúzskeho jazyka. Spolu s angličtinou je francúzština jediný jazyk, ktorým sa hovorí na piatich svetadieloch.

Francúzština je piaty najčastejšie používaný jazyk na svete a štvrtý jazyk na internete v počte disponibilných stránok. V Európskej únii je francúzština druhým najčastejšie používaným jazykom po angličtine. OIF tvorí 57 členských štátov a vlád, ďalších 20 štátov - vrátane Slovenska - je zaradených medzi pozorovateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu