Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzi schválili homosexuálom manželstvá i adopcie: Svadby už za polroka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Dolná komora francúzskeho parlamentu v utorok schválila zákon umožňujúci homosexuálnym párom zosobášiť sa a adoptovať si deti. Stalo sa tak deväť dní po schválení článku, ktorý zmenil definíciu manželstva na zväzok dvoch ľudí z explicitnej definície zväzku muža a ženy.

Parlament hlasoval za zákon z dielne socialistického kabinetu pomerom hlasov 329 ku 229. Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli v rámci predvolebnej kampane prezidenta Francoisa Hollanda. Zákon teraz musí schváliť Senát, ktorý sa ním bude zaoberať začiatkom apríla.

Inštitút manželstva by mal byť párom rovnakého pohlavia prístupný už v polovici roka 2013, a to napriek odporu zo strany francúzskej katolíckej cirkvi a iných skupín obyvateľstva. Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že podpora homosexuálnych manželstiev síce klesla, no stále sa pohybuje na úrovni 60 percent. V prípade adopcií je to už horšie.

V uliciach Paríži sa v posledných týždňoch konali mohutné demonštrácii prívržencov oboch táborov. Hollande napriek protestom prisľúbil, že legislatívu nestiahne a naďalej ju podporuje. Šéf Elyzejského paláca navyše avizoval, že v prípade schválenia takzvaných registrovaných partnerstiev sa osobne zúčastní na slávnostných ceremóniách prvých zosobášených homosexuálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu