Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Klesá počet mladých bez ukončenej školskej dochádzky, viac vysokoškolákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – V Európe klesla miera predčasného ukončenia školskej dochádzky a zvýšil sa počet absolventov vysokoškolského vzdelávania, uviedla dnes Európska komisia (EK) s odvolaním sa na údaje Eurostatu. Situácia však ešte ani zďaleka nie je uspokojivá.

Podľa údajov zverejnených Eurostatom za rok 2011 členské štáty EÚ musia zvýšiť svoje úsilie, ak chcú dosiahnuť ciele stratégie Európa 2020 v oblasti vzdelávania, čiže znížiť mieru predčasného ukončenia školskej dochádzky na menej ako 10 percent a zvýšiť podiel mladých ľudí s univerzitným vzdelaním na minimálne 40 percent.

Z uvedených údajov vyplýva, že členské štáty dosahujú pokrok, avšak zostávajú značné rozdiely a nie je vôbec isté, či EÚ dosiahne svoje ciele na rok 2020. Podiel žiakov predčasne ukončujúcich školskú dochádzku v súčasnosti dosahuje 13,5 percenta, čo je menej v porovnaní so 14,1 percent v roku 2010 a 17,6 percent v roku 2000. V roku 2011 malo 34,6 percent osôb vo veku 30 – 34 rokov v EÚ vysokoškolské vzdelanie, v porovnaní s 33,5 percentami v predchádzajúcom roku a 22,4 percent v roku 2000.

„Je potrebné, aby členské štáty zintenzívnili svoje úsilie pri vykonávaní komplexných stratégií voči predčasnému ukončeniu školskej dochádzky. Musia uľahčiť prístup k vysokoškolskému vzdelávaniu a zároveň zvýšiť jeho kvalitu,“ upozornila v tejto súvislosti eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová.

Komisárka spresnila, že ak sa umožní mladým ľuďom získať správne zručnosti a kvalifikáciu, pomôže to Európe v boji proti nezamestnanosti mladých ľudí, pri prekonávaní krízy a umožní to čo najlepšie využitie príležitostí, ktoré vytvorila znalostná ekonomika.  Hoci posledné údaje zviditeľňujú pokrok v dosahovaní oboch cieľov, EK sa obáva, že nejde o výsledok reforiem, ktoré budú mať dlhodobý vplyv, ale skôr o vedľajší produkt vysokej nezamestnanosti mladých ľudí, čo znamená, že viac mladých ľudí sa dlhšie vzdeláva alebo zúčastňuje na odbornej príprave.

Pokiaľ ide o predčasné ukončenie školskej dochádzky, ktorá sa definuje ako podiel osôb vo veku 18 – 24 rokov s maximálne nižším stredoškolským vzdelaním, ktoré sa už ďalej nevzdelávajú ani sa nezúčastňujú na odbornej príprave, 11 členských štátov prekročilo 10-percentnú referenčnú hodnotu. Malta (33,5 percent), Španielsko (26,5 percent) a Portugalsko (23,2 percent) majú najvyššiu mieru predčasného ukončenia školskej dochádzky, aj keď v posledných rokoch dosiahli pokrok.

Pokiaľ ide o podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí, 13 členských štátov presahuje hlavný cieľ 40 percent. Medzi štátmi s nižšou mierou vysokoškolsky vzdelaných ľudí Slovinsko (37,9 percent), Lotyšsko (35,7 percent), Maďarsko (28,1 percent), Portugalsko (26,1 percent), Česká republika (23,8 percent) a Rumunsko (20,4 percent) zaznamenali medziročné zvýšenie o dva percentuálne body. Naopak Grécko (28,9 percent), Rakúsko (23,8 percent) a Taliansko (20,3 percent) dosiahli zvýšenie iba o pol percentuálneho bodu alebo menej a Bulharsko (27,3 percent) a Malta (21,1 percent) zaznamenali zníženie svojej miery vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Poľsko (36,9 percent), Nemecko (30,7 percent) a Slovensko (23,4 percent) zaznamenali v rovnakom období malé zvýšenie uvedenej miery.

Komisia 30. mája 2012 predložila súbor odporúčaní pre jednotlivé členské štáty týkajúci sa reforiem s cieľom zvýšiť stabilitu, rast a zamestnanosť v EÚ. Šesť krajín (Dánsko, Maďarsko, Taliansko, Lotyšsko, Malta a Španielsko) dostalo odporúčania týkajúce sa predčasného ukončenia školskej dochádzky a sedem krajín (Rakúsko, Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Taliansko, Lotyšsko a Slovensko) dostalo odporúčania týkajúce sa vysokoškolského vzdelávania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu