Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo odmieta zrušiť dávky za plnenie školskej dochádzky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov za SDKÚ-DS na zrušenie dávky v sume 17,2 eura pre rodičov detí v hmotnej núdzi, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku. Táto dávka je podľa rezortu poskytovaná cielene nízkopríjmovým rodinám v hmotnej núdzi na čiastočné krytie nákladov spojených s plnením školskej dochádzky ich detí.

"Ide o prejav solidarity a kompenzácie nepriaznivej finančnej situácie rodín s deťmi v hmotnej núdzi," upozorňuje ministerstvo. Podľa rezortu sociálnych vecí nejde o odmenu za plnenie zákonnej povinnosti plnenia školskej dochádzky, ale má rodinám v hmotnej núdzi pomôcť znášať zvýšené náklady spojené s plnením školskej dochádzky dieťaťa.

Ak dieťa školskú dochádzku neplní, dávka podľa ministerstva práce a sociálnych vecí rodine nepatrí. Pristupuje sa tiež k odňatiu prídavku na dieťa, ktorého výplata sa začne realizovať prostredníctvom osobitného príjemcu, spravidla obcou. "V prípade, ak dieťa bez ospravedlnenia vynechá viac ako 15 vyučovacích hodín v mesiaci, škola má povinnosť túto skutočnosť oznámiť nielen obci, ale aj príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý má povinnosť zastaviť výplatu tejto dávky a určiť osobitného príjemcu na výplatu prídavku na dieťa," objasňuje MPSVR.

"Povinná školská dochádzka je ústavnou povinnosťou a poskytovanie dávky za jej plnenie je neopodstatnené a diskriminačné voči ostatným rodičom, ktorých detí rovnako plnia povinnú školskú dochádzku," zdôvodňujú svoj návrh poslanci Ľudovít Kaník, Pavol Frešo a Viliam Novotný (všetci SDKÚ-DS). Rezortu práce a sociálnych vecí sa tento argument o diskriminácii iných rodín deťmi, ktoré nie sú v hmotnej núdzi, nepáči. "Je to v rozpore s filozofiou sociálneho systému, ktorý je postavený na princípe solidarity, je prosociálny a ktorého zmyslom je pomáhať vybraným sociálnym skupinám v situáciách, v ktorých si tieto osoby nevedia pomôcť samy," dodáva ministerstvo práce.

Táto dávka bola pôvodne viacúrovňovým motivačným príspevkom, na ktorý mali nárok len rodičia tých detí, ktorých priemerný prospech bol v poslednom školskom polroku do 2,5, alebo ktoré si zlepšili priemerný prospech o 0,5. Exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) však od roku 2009 zrušila väzbu príspevku na prospech dieťaťa a ako jedinú podmienku pre jeho vyplácanie stanovila plnenie povinnej školskej dochádzky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu