Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO SaS výrazne kritizuje ťažbu zlata na Slovensku: Za kilogram vraj štát získa iba 16 eur

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS obvinila Obvodný banský úrad (OBÚ) v Banskej Bystrici z nečinnosti pri vymáhaní poplatku za ťažbu zlata súkromnou spoločnosťou v Hodruši-Hámroch. Pri ročnej ťažbe vo výške približne 500 kilogramov zlata by mala podľa SaS firma odviesť štátu približne 400.000 eur. Ťažbári však podľa liberálov neoprávnene využívajú výnimku v zákone na zníženú sadzbu odvodu a štátu odvádzajú iba 8000 eur ročne.

VIDEO Tlačová konferencia strany SaS

Liberáli hovoria o tom, že štát rozdáva kilogram zlata za 16 eur

"Ak by tí, ktorí na Slovensku zlato ťažia, odvádzali poplatok tak, ako je v zákone napísané, platili by 400.000 eur. Namiesto toho platia iba päťdesiatinu tejto sumy, teda 8000 eur za vyťaženie 500 kilogramov zlata ročne. To vychádza na 16 eur za kilogram," upozornil predseda SaS Richard Sulík.  

VIDEO SaS výrazne kritizuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poplatok za ťažbu zlata je podľa SaS stanovený na päť percent z tržieb po odpočítaní nákladov na ťažbu, firma však využíva výnimku, ktorá platí už viac ako 15 rokov pre ostatné kovy s výnimkou zlata a striebra. Poplatok je v tomto prípade iba 0,1 percenta. 

Vinia úrad v Banskej Bystrici

Vinu za tento stav dávajú liberáli OBÚ v Banskej Bystrici. Ten podľa nich nekoná a tento stav dlhodobo prehliada napriek tomu, že má k dispozícii všetky podklady. Zlato sa totiž oficiálne v obci neďaleko Kremnice neťaží, povolenie má spoločnosť iba ťažbu ostatných kovov.

Karol Galek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Do zahraničia sa tak zo Slovenska vyváža koncentrát kovov, z ktorého sa vyseparuje spomínaných 500 kilogramov zlata. Podľa poslanca Národnej rady SR za SaS Karola Galeka je však ťažba zlata v tomto prípade najvýnosnejšia a prináša najväčšie tržby. SaS sa obráti na Najvyšší kontrolný úrad, aby ťažbu zlata preveril. Pokiaľ neuspejú, plánujú tému otvoriť v pléne NR SR. 

Viac o téme: ZlatoSaSRichard SulíkKarol Galek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu