Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mečiar sa vracia na politickú scénu! Zakladá novú stranu: PRVÉ reakcie politikov, je to nočná mora

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Boj medzi politickými stranami sa pred parlamentnými voľbami stupňuje. Okrem nových strán na scéne visí vo vzduchu aj niekoľko ďalších. Dnes však prišlo prekvapenie, ktoré zrejme naozaj nikto nečakal. Vladimír Mečiar (77) zakladá stranu.

Zdá sa, že špekulácie sa naozaj potvrdili. Vladimír Mečiar, bývalý predseda HZDS, zakladá novú stranu. Povedal to v rozhovore pre portál pluska.sk. Prvé informácie o tom, že zvažuje návrat do politiky sa objavili ešte v lete minulého roka. 

Mečiar sa vracia

Nepovedal síce, že sa vráti aj on, no dôležitá je pre neho strana. Podľa Mečiara to bude nová a aj programovo zaujímavá strana. „Ale hlavne bude iná ako ostatné strany. Chýba tu strana, ktorá by vedela povedať, že Slovensko je pre ňu na prvom mieste,“ uviedol v rozhovore. Stranu podľa jeho slov pripravovalo viacero ľudí takmer tri mesiace. Stranu plánujú predstaviť začiatkom septembra a kandidátku potom, ako príde rozhodnutie NR SR. 

Štefan Harabin (vľavo) a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

V strane by mali byť len známe mená, no o koho konkrétne ide, neprezradil. „Príde ich čas, bude sa zostavovať kandidátka, postavia sa a povedia. Všetkých poznáte, alebo teda aspoň väčšinu. Sú z celého územia Slovenska.“ Podľa jeho slov bude táto strana iná vo všetkom. Na Slovensku podľa neho chýba strana, ktorá by samotné Slovensko postavila na prvé miesto.

Strana už existuje, zmení názov

Stanovy strany by mali byť hotové do týždňa. „Tá strana existuje. Do týždňa zmení stanovy a názov,“ vysvetlil. Názov strany nevie ani Mečiar, ide podľa neho o kolektívne dielo. Ešte nie je známe, či nakoniec v strane bude aj samotný Mečiar. „Zatiaľ som ten, čo pomáha. Momentálne som robil veľmi veľa na tom, aby sa utvoril ten spodok. Táto práca trvala dva roky.“

Podľa Mečiara majú celé okresy, kde sú organizácie otvorené a čakajú na pokyn. Kto bude lídrom, zatiaľ známe nie je. „Uvidíme. Je tam dosť ľudí, ktorí môžu byť lídrom kandidátky a uvidíme, ako bude. Žiadni neznámi, čo z niekade vyjdú a človek sa čuduje, kto to je.“ Možnú spoluprácu s inými stranami zatiaľ nerieši. Spoluprácu so Štefanom Harabinom zatiaľ nevylúčil. 

Mečiar mal na návrat zabudnúť, tvrdí Most-Híd

Podľa strany Most-Híd by bolo pre Slovensko lepšie, keby Vladimír Mečiar na svoj návrat do politiky zabudol. „Čím skôr, tým lepšie. V minulosti toho už napáchal dosť. Predstavovať si ho po boku pána Harabina je skutočná nočná mora,“ uviedla pre Topky hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár.

Návrat prastarých politikov nepotrebujeme

Pre stranu SaS je Mečiar jednou z podozrivých osôb v únose Michala Kováča mladšieho. „Ohlásený návrat 76-ročného Vladimíra Mečiara do politiky má pre spoločnosť črty aforizmu. Azda s výnimkou Smeru a SNS, ktorým to môže spôsobiť vrásky na čele. Pre stranu SaS je Vladimír Mečiar jednou z podozrivých osôb v únose Michala Kováča mladšieho, zakladateľom mafiánskeho štátu a viacnásobným premiérom, ktorý Slovensku takmer zabránil pripojiť sa k Západu. Otázkou, samozrejme, je, či tento usvedčený chronický klamár povedal pravdu,“ uviedla strana v reakcii pre Topky.

Líder PS/SPOLU Michal Truban tiež nebol z ohláseného návratu Mečiara nadšený. „Máme dosť práce s tým, aby sme vymenili starých politikov. Posledné, čo teraz potrebujeme, je návrat prastarých politikov, ktorí už raz vymenení boli,“ uviedol. 

Aj pre Kollára je to neuveriteľné

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár zatiaľ túto správu nebude komentovať, počká si na oficiálny vznik. „Aj pre nás je to neuveriteľná správa, ale nebudeme sa k tomu vyjadrovať pokiaľ uvedený subjekt nevznikne. Dostali sme množstvo neúplných informácií, ak strana vznikne a bude mať program následne sa k tomu vyjadríme,“ uviedol v reakcii pre Topky.

Podľa ĽSNS sa chcú neúspešní ľudia vyšplhať po Mečiarovi

Ľudová strana Naše Slovensko o Mečiarovej iniciatíve vedela už dlhšiu dobu. „Podľa nás to však nie je snaha p. Mečiara založiť stranu a vrátiť sa do politiky, ale je to snaha neúspešných ľudí, ktorí hľadajú všetky možné spôsoby ako sa dostať do vrcholovej politiky,“ uviedol pre Topky podpredseda strany Martin Beluský. Mečiar je podľa nich len osoba, po ktorej mene sa chcú vyšplhať. „Táto strana už však nedokáže ponúknuť nič nové, iba sa bude snažiť osloviť rovnaké spektrum voličov, ako má ĽS Naše Slovensko,“ dodali. 

Mečiar zrejme vycítil šancu

Politológ Radoslav Štefančík pre Topky uviedol, že Mečiarova strana by mohla vo voľbách osloviť zrhuba dve až tri percentá. „Mečiar zrejme šancu vycítil po prezidentských voľbách, v ktorých si celkom slušne počínal Štefan Harabin. Ten je totiž ako keby mentálnym dvojníkom Vladimíra Mečiara,“ povedal politológ. Mečiar a jeho strana podľa neho oslovia voličov z konšpiračných kruhov.

„V Smere je stále tvrdé jadro pôvodom z HZDS, ktoré na politiku tvrdej ruky nezabudli a ktorým sa nezmysly o tisícročnom utrpení Slovákom pod maďarským jarmom páčili viac ako rovnocenné členstvo Slovenska v európskych a transatlantických štruktúrach. A určite to budú ľudia, ktorí veria na práškovacie lietadlá, zázračné bylinky na rakovinu, škodlivosť očkovania, prípadne na príčetnosť Ľuboša Blahu,“ myslí si Štefančík. 

Nečudoval som sa, keby bol v strane aj Lexa

Mečiar neoznámil názov ani členov, malo by však ísť len o známych ľudí. „Pri Vladimírovi Mečiarovi si treba uchovať chladnú hlavu a držať sa len a len jednej zásady. Neveriť mu ani slovo. Každý, kto si ho pamätá z politiky, sa dnes len za hlavu musí chytať. Ak si dnes myslíme, že najväčším slovenským populistom je Robert Fico, tak netreba zabúdať, že Fico je len nepodarený žiak učiteľa Mečiara,“ uviedol politológ.

Štefančík by nebol prekvapený, keby sa v strane ocitol aj Ivan Lexa. „Na Slovensku sa už udialo toľko bizarností, že si viem predstaviť Ivana Lexu ako tieňového ministra vnútra a Mikuláša Černáka, ktorý bol hviezdou práve za vlády V. Mečiara, ako jeho štátneho tajomníka,“ uviedol s tým, že si treba zachovať triezvy rozum a jeho politický plán vnímať ako politickú paródiu, „ktorej hlavnými aktérmi budú politicky vyhorené a mimoriadne bizarné postavy“.

„Pri každom verejnom vyjadrení Vladmíra Mečiara netreba zabúdať na fakt, že mu kedysi účastníci psychiatrického kongresu v Košiciach adresovali otvorený list, v ktorom vyjadrili pochybnosti o jeho duševnom zdraví. Pána Mečiara by tak mali počúvať skôr odborníci v bielych plášťoch, keďže policajti  a sudcovia si ho po roku 1998 veľmi nevšímali,“ dodal.

Mesežnikov mu veľké šance nedáva

Politológ Grigorij Mesežnikov nedáva veľké šance politickej strane expremiéra Vladimíra Mečiara. Ako uviedol, reaktivácia neúspešného politika nemá nejaký výrazný politický výtlak. „Jeho strana zomrela, nedokázala prežiť bez Vladimíra Mečiara. Ťažko povedať, koho by vôbec oslovil, keďže značná časť jeho voličov už nežije a mládež, respektíve prvovoliči ani veľmi nevedia, kto Mečiar je,“ vysvetlil Mesežnikov. Podľa politológa by však Mečiarova strana mohla vziať nejaké percento národne a nacionalisticky orientovaným politickým stranám. Mečiar v rozhovore pre Plus jeden deň uviedol, že chystá založenie novej politickej strany.

Uviedol tiež, že nevylučuje spoluprácu so sudcom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom. „Dáva to logiku, keďže Harabin bol jeho nominant na poste ministra spravodlivosti a aj v súčasnosti sa spolu prezentujú na viacerých akciách,“ objasnil Mesežnikov. Treba si však podľa neho uvedomiť, že Mečiar je politik, ktorý spôsobil rozpad Československa a ktorý dáva najavo svoje sympatie k extrémisticky orientovaným subjektom.

Expremiér Vladimír Mečiar v rozhovore pre Plus jeden deň uviedol, že chystá založenie novej politickej strany. „Bude nová a bude zaujímavá aj programovo, ale hlavne bude iná ako ostatné strany. Chýba tu strana, ktorá by vedela povedať, že Slovensko je pre ňu na prvom mieste," povedal v rozhovore. Stranu predstaví v septembri a kandidátku v novembri.

Blíži sa čas na zmenu

"Zdá sa, že naša strana bude musieť zviesť boj nielen s Mečiarovým žiakom Ficom, ale aj jeho poskokom Harabinom a Mečiarom samotným. Juraj Šeliga vie, že nás čaká pár ťažkých mesiacov, ale čas na zmenu sa blíži!" píše sa vo facebookom profile Kiskovej strany Za ľudí.

"Naša generácia má už plné zuby ľudí ako je Mečiar, Fico, Danko a ďalší. Politikom, ktorým nejde o nič iné, ako len o to, aby si získali moc a obohatili sa na úkor obyčajných ľudí, zneužívali políciu a štát vo svoj prospech. Zdá sa, že naša generácia bude musieť zviesť boj nielen s Mečiarovým žiakom Ficom, ale aj jeho poskokom Harabinom a Mečiarom samotným. Čaká nás pár ťažkých mesiacov, ale verím, že ľudí presvedčíme, že je čas na zmenu!" reagoval pre Topky Juraj Šeliga.

Viac o téme: Nová stranaVladimír MečiarBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu