Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Favoritom na šéfa diplomacie je Šefčovič: Nemecká ministerka má byť na čele Európskej komisie

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová sa v priebehu utorka začala v prostredí diplomatických kruhov v Bruseli najčastejšie spomínať ako možná budúca predsedníčka Európskej komisie, pričom o Slovákovi Marošovi Šefčovičovi sa uvažuje ako o novom šéfovi diplomacie EÚ. Podľa ďalších zdrojov sa však nominácie menia každú chvíľu.

Utorkové rokovania sa mali pôvodne začať o 11.00 h, neskôr ich postupne kvôli neformálnym rozhovorom postupne odkladali a nezačali sa ani v ostatne oznámenom čase o 14.00 h. Balík nominácií, ktorý sa v priebehu skorého popoludnia v Bruseli spomínal najčastejšie, obsahoval aj meno liberálneho belgického premiéra Charlesa Michela ako možného predsedu Európskej rady. Francúzska šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová by sa mohla podľa týchto informácií postaviť na čelo Európskej centrálnej banky (ECB).

V súvislosti s funkciou predsedu Európskeho parlamentu sa hovorí o šéfovi európskych socialistov Sergejovi Staniševovi z Bulharska a tiež špicenkandidátovi ľudovcov (EPP) v májových voľbách do Európskeho parlamentu Manfredovi Weberovi. Ak by sa však predsedníčkou Komisie stala von der Leyenová, je nepravdepodobné, že ďalší Nemec by dostal inú vrcholnú pozíciu v štruktúrach EÚ. Ursula von der Leyenová by sa stala prvou ženou na čele eurokomisie v histórii.

Viac o téme: BruselMaroš ŠefčovičEurópska úniaEurópska komisiaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu