Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nominácie na vrcholné posty sú jasné: Oznámil ich šéf Európskej rady

Vlajka EÚ sa vznáša vo vetre, keď slnko vyrastá počas celonočného rokovania Zobraziť galériu (7)
Vlajka EÚ sa vznáša vo vetre, keď slnko vyrastá počas celonočného rokovania (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Novou predsedníčkou Európskej komisie by sa mala stať nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Informoval o tom v utorok na Twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk s tým, že sa na tom v utorok dohodli lídri na summite EÚ v Bruseli.

Na funkciu predsedu Európskej rady bol nominovaný belgický liberál Charles Michel. Post šéfa európskej diplomacie by mal pripadnúť ministrovi zahraničných vecí v španielskej ľavicovej vlády Josepovi Borrellovi, rodenému Kataláncovi. Francúzska Christine Lagardová by sa mala v tejto konštelácii stať šéfkou Európskej centrálnej banky (ECB).

Šefčovič bude kandidátom V4 na podpredsedu

Nominácie na kľúčové posty v Európskej únie s výnimkou Európskeho parlamentu (EP) dohodli európski lídri jednomyseľne. Informoval o tom slovenský premiér Peter Pellegrini s tým, že šéfa EP si zvolí zákonodarný zbor v rámci svojich kompetencií, pravdepodobne v stredu. Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič je zároveň kandidátom Vyšehradskej štvorky na podpredsedu EK.  Ako však upozornil Pellegrini, kompetencia vymenovať členov komisie bude na jej novej šéfke Ursule von der Leyenovej.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Som si vedomý tejto veľkej zodpovednosti, tvrdí Michel

Európska únia čelí "obrovským a početným výzvam", vyhlásil v utorok večer belgický premiér Charles Michel krátko po tom, ako ho lídri členských krajín EÚ nominovali na post budúceho šéfa Európskej rady (ER). "Som si vedomý tejto veľkej zodpovednosti a samozrejme urobím všetko pre to, aby som túto úlohu splnil," povedal politik, ktorý na európskej úrovni reprezentuje Alianciu liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Časy, ktoré sú pred nami, "sú veľmi dôležité pre budúcnosť európskeho projektu a ja som presvedčený, že bude veľmi dôležité podporovať našu jednotu, rôznorodosť a predovšetkým našu solidaritu," vyhlásil Michel.

Viac o téme: Donald TuskEurópska úniaEurópska komisiaEurópska radaUrsula von der LeyenováCharles MichelJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu