Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EXKLUZÍVNE Nečakaná zmena v Smere: Vo vedení strany už nie je tento muž!

Viktor Stromček
Viktor Stromček (Zdroj: Foto: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Vo vedení najväčšej vládnej strany sa udiala nečakaná zmena. Podľa našich informácií skončil jeden z najvyššie postavených členov strany. Viktor Stromček podľa nášho zdroja už nie je generálnym manažérom strany SMER-SD. Tento krok zatiaľ strana ani Stromček oficiálne nepotvrdili.

Dva na sebe nezávislé zdroje nám potvrdili, že Viktor Stromček mal túto dôležitú pozíciu v strane opustiť už pred niekoľkými týždňami, a to na vlastnú žiadosť. „V strane sme sa to dozvedeli iba včera, bol to šok,“ potvrdil nám náš zdroj.

Stromček vylúčil, že odchod súvisí s komunikáciou

Viktor Stromček sa k tejto informácii napokojn vyjadril. „Už v roku 2015 som oznámil, že po úspešnej realizácii najväčšieho investičného projektu v strednej Európe, odídem v roku 2018 z verejného života do súkromnej sféry,“ uviedol v stanovisku, ktoré sprostredkoval hovorca strany Smer Ján Mažgút, VIktor Stromček. 

Po dohode s vedením strany Smer na jeseň minulého roku svoj odchod z politiky oddialil na obdobie po skončení a vyhodnotení prezidentských volieb. „A presne v duchu tohto rozhodnutia som k 30. 4.2019 ukončil svoje pôsobenie na pozícii generálneho manažéra strany. Taká je skutočnosť a všetky iné dôvody, s ktorými prišli niektoré média, sú čistými špekuláciami postavenými na vode,“ dodal.

Fico odmieta spájanie s kauzami, označil to za smiešne

Šéf strany Robert Fico tvrdí, že Stromček svoj odchod avizoval už dlhšie. Viktor Stromček podľa neho po úspešnom ukončení projektu automobilky v Nitre, za ktorý zodpovedal, odmietal akékoľvek iné nominácie a jasne avizoval svoj odchod do súkromnej sféry.

"Ako predsedovi strany SMER - SD je mi ľúto, že V. Stromček svoje predstavy o odchode z politiky naplnil. Ďakujem mu za množstvo dobre vykonanej práce, či už na úrovni štátnej alebo straníckej.Rovnako odmietam rôzne smiešne špekulácie o iných dôvodoch ukončenia politickej kariéry V. Stromčeka. Je to opäť urputná snaha vyrobiť z úspešného životného príbehu kauzu, ktorá má uškodiť strane SMER - SD," vyhlásil Fico.

Pellegrini hovorí o osobných dôvodoch

Podpredseda Smeru-SD, premiér Peter Pellegrini potvrdil na tlačovej besede po výjazdovom rokovaní vlády v Trebišove odchod Viktora Stromčeka z pozície generálneho manažéra strany. „Môžem potvrdiť, že na rokovaní predsedníctva strany Smer-SD požiadal osobne Viktor Stromček o možnosť uvoľnenia z pozície generálneho manažéra strany Smer-SD a bolo to jeho slobodné rozhodnutie,“ potvrdil Pellegrini. Ako ďalej uviedol, táto vec spadá do kompetencie samotného predsedu strany a išlo podľa neho o osobné dôvody.

Generálny manažér končí

Generálny manažér strany má za úlohu riadiť vnútorný chod strany, zúčastňovať sa na stretnutiach v regiónoch, komunikovať s poslancami strany a má pod palcom aj stranícke peniaze. Otázky, či je ešte generálnym manažérom SMERu, respektíve prečo sa z tejto pozície rozhodol odísť, sme poslali aj Viktorovi Stromčekovi. Ani on zatiaľ na naše otázky nereagoval. Telefón nedvíha.

Viktor Stromček od roku 2015 avizoval svoj odchod z verejných funkcií po úspešnom  príchode automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko. Po dosiahnutí tohto cieľa prijal minulý rok na jar ponuku stať sa generálnym manažérom strany.

V minulosti bol Viktor Stromček dvakrát zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, dvakrát zastával aj pozíciu kancelára Národnej rady. Verejne známym sa stal hlavne počas svojho pôsobenia na pozícii štátneho tajomníka na ministerstve dopravy. Do vysokej politiky sa dostal vďaka nebohému Pavlovi Paškovi.

Kauza komunikácie

Špekuluje sa, že  za jeho odchodom môže byť komunikácia s Mariánom Kočnerom. Televízia Markíza informovala, že má k dispozícii správy medzi Viktorom Stromčekom a Marianom Kočnerom. Zachytili ich vyšetrovatelia NAKA. Podľa televízie sú súčasťou spisu Najvyššieho súdu, ktorý rozhodoval o rozšírení dôvodov väzby pre kontroverzného podnikateľa o takzvanú útekovú väzbu v prípade obvinenia z falšovania televíznych zmeniek. V uznesení Najvyššieho súdu, ktorý máme k dispozícii sa však už tento prepis nenachádza.

Stromček mal podľa prepisov ďakovať Kočnerovi za ochotu. Malo ísť o pomoc pri  bližšie nešpecifikovanej trestnej veci, ktorú vyšetrovala polícia v Ružinove.

Blanár potvrdil Stromčekov koniec

Podpredseda strany Smer-SD a poslanec NR SR Juraj Blanár okolo obeda informáciu topiek oficiálne potvrdil. „Môžem potvrdiť túto informáciu, avšak nič viac k tomu neviem povedať,“ uviedol Blanár. Nevedel odpovedať ani na otázku, ako dlho Stromček nepôsobí v tejto funkcii. Osobne so Stromčekom zatiaľ nehovoril.

„Každý má slobodnú vôľu a môže sa rozhodnúť urobiť nejaký krok a vzdať sa funkcie bez toho, aby musel všetkých o tom informovať a ja toto rozhodnutie pána Stromčeka rešpektujem,“ uviedol. Podľa neho sa bude odchodom Stromčeka zaoberať vedenie strany. Medializované informácie o tom, že Stromček komunikoval cez esemesku s Marianom Kočnerom, Blanár nekomentoval.

Tlačová beseda Roberta Fica

Tlačová beseda Roberta Fica k sociálnym opatreniam

Viac o téme: SmerViktor Stromček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu