Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol o osude Kotlebovej ĽSNS

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Najvyšší súd dnes rozhoduje o rozpustení Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Pred vyše troma týždňami si senát vypočul v niekoľkohodinovom pojednávaní argumenty oboch strán. Jaromír Čižnár, ktorý návrh podal, na minulom pojednávaní chýbal a ani dnes sa nedostavil. Jeho návrh zamietli, stranu ĽSNS tak nerozpustili.

VIDEO Atmosféra po rozhodnutí Najvyššieho súdu

VIDEO Situácia pred rozhodnutím Najvyššieho súdu SR:

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na zrušenie ĽSNS 24. mája 2017. Čižnár odôvodnil svoj postup tým, že po vyhodnotení rozsiahlych podkladov sa ukázalo, že strana ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. O rozpustení ĽSNS pojednával NS SR 9. apríla. Päťčlenný senát správneho kolégia pojednávanie odročil na dnešok a padlo aj rozhodnutie.

12:45 ĽSNS je od začiatku až doteraz stranou, ktorá síce sofistikovanejšie ako v minulosti, ale stále vykazuje prvky fašizmu. Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že ide o jeho občiansky názor a zároveň akceptuje rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý stranu v pondelok nerozpustil.

12:25 Lídra SaS Richarda Sulíka rozhodnutie o nerozpustení ĽSNS neprekvapuje, nevidel dostatočné dôvody na rušenie tejto strany. Poraziť ju podľa neho treba v politickej súťaži, a to "konceptmi, programom, ľuďmi, skúsenosťami".

12:24 Tlačová konferencia sa skončila.

12:23 "Nevylučujeme spoluprácu s nikým, kto bude mať rovnaké piliere ako my," odpovedal Kotleba na otázku prípadnej spolupráce s maďarskou politickou stranou Fidesz.

12:19 "Nepochybujeme o tom, že tu bol záujem na rozpustenie našej strany," reagoval Kotleba na prítomnosť Gábora Gála na Najvyššom súde pred pojednávaním. "Považujeme to za jasný signál, že to tak bolo. Nemáme na to dôkazy, je to náš pocit. Preto nikoho neobviňujeme," prehlásil Kotleba.

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: topky)

12:17 "Vyjadrenie Najvyššieho súdu považujem za absolútne vecné. My nemáme záujem porušovať zákon a robíme všetko preto, aby nikto nemohol mať pochybnosti o tom, že konáme proti zákonu," reagoval Kotleba na otázku, v ktorej bol uvedený príklad kontroverzných šekov, ktoré rozdával sociálne slabším rodinám.

12:14 "Po dnešku už nie je dôvod na to, aby sa ľudia ani len trochu báli nám dať svoj hlas vo voľbách," vyhlásil Marian Kotleba.

12:12 Kotleba svoju stranu nechce spájať so stranou Smer. Uviedol to aj na príklade dnešného protestu, ku ktorému sa pridal aj minister Gál, ktorý je členom koalície spolu so stranou Smer. "Nie je to pre nás téma. Po parlamentných voľbách sa musíme pozrieť na to, akú dôveru majú voliči k stranám a potom sa rozhodneme, kto s kým pôjde. Naše piliere sú jasne národné, sociálne a kresťanské. Počkajme si na parlamentné voľby," vysvetľoval líder strany ĽS NS. 

12:12 "Strana sa so svojimi málo poslancami snaží, aby prispela k zlepšeniu života slušných ľudí na Slovensku," uzavrel Kotleba.

12:11 "Bolo zrejmé, že sa niektoré politické špičky zjavne snažili zasahovať do rozsudku o zrušení alebo nezrušení strany. Som rád, že padol rozsudok v náš prospech. Boli sme si vedomí toho, že naša strana neporušila demokraciu," pokračuje predseda strany.

12:09 Rečnícku štafetu preberá predseda Kotleba. "Dovoľte, aby som sa poďakoval pánu Bohu, že sme dnes na súde vyhrali," začal Kotleba.

12:08 Slovo dostal Radovan Hrádek. "Súd rozhodol takým spôsobom, že žalobu zamietol, a to z dôvodu, že generálny prokurátor neuniesol dôkazové bremeno," uviedol Hrádek

12:07 Tlačovú konferenciu uviedol podpredseda strany Milan Uhrík.

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: topky)

12:05 Predstavitelia ĽSNS prichádzajú na tlačovú konferenciu

11:29 Generálna prokuratúra si počká na písomné vyhotovenie a doručenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR v oblasti zamietnutia návrhu na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. "Až potom bude možné zaujať relevantné stanovisko," reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:12 Marian Kotleba informuje o tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční o 12:00 v hoteli Falkensteiner. Bude sa venovať rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR.

11:08 Žaloba je nedôvodná, a preto ju senát zamietol. „Proti tomuto rozsudku nie je možné podať opravný prostriedok.“ Pojednávanie sa skončilo. 

11:02 Problematika migrantov, ktorú má strana vo svojom programe s rôznymi heslami, ktoré odmietajú prijatie migrantov, sa podľa senátu zhoduje s aktuálnym politickým zameraním vlády. 

10:58 „Žalovaná strana je síce stranou parlamentnou, ale na prijatie zákona nedisponuje dostatočným počtom hlasov,“ píše v rozhodnutí o tom, že podmienka bezprostrednosti je najdôležitejšia.

10:56 Marian Kotleba a jeho právni zástupcovia súhlasne kývu hlavou na jednotlivé odôvodnenia. 

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:54 Najvyšší súd uviedol, že neprihliadal na trestné pojednávania jednotlivých členov strany z dôvodu, že nie sú skončené a ani jeden člen nebol právoplatne odsúdený. 

10:46 Žalobca nepredložil dostatočné dôkazy o tom, že žalovaná strana je bezprostredným ohrozením demokracie. Nevyplýva to ani zo stanov. Uviedol senát v rozhodnutí.

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:39 Podľa senátu nie sú stanovy, program ani činnosť Ľudovej strany Naše Slovensko v rozpore s demokratickým zriadením, ústavou ani zákonmi.

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:31 Jedným z dôvodov zamietnutia žaloby je aj „šikanózny charakter“ žaloby. „V danej veci je žaloba šikanóznym návrhom a neboli splnené zákonné podmienky,“ uviedol senát. 

10:30 Po vyhlásení rozsudku sa ozval potlesk sympatizantov. 

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:27 Stranu ĽSNS Najvyšší súd nerozpustil. Čižnárov návrh tak zamietli. 

10:25 Senát sumarizuje doterajšie procesné úkony. Pred otvorením pojednávania bolo neverejné zasadnutie, na ktorom rozhodol. 

10:23 Pojednávanie sa začalo, dorazil senát Najvyššieho súdu. 

10:20 Minister spravodlivosti Gábor Gál vyhlásil, že podľa jeho názoru je ĽSNS fašistická strana. „Fašizmus nepatrí na Slovensko,“ povedal po príchode do budovy Najvyššieho súdu.

10:12 Pojednávanie sa začne o malú chvíľu. V miestnosti sa nachádzajú členovia strany, manželka Mariana Kotlebu, ale i ďalší sympatizanti strany.

Marian Kotleba na pojednávaní o rozpustení ĽSNS

10:04 Účastníkov konania už vpúšťajú do pojednávacej miestnosti. Na mieste sa nachádza množstvo ľudí a novinárov.

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:02 Na súde Kotlebu sprevádza aj manželka Frederika.

9:58 Atmosféra pred vynesením rozhodnutia.

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: topky)

9:51 Po príchode Mariana Kotlebu začalo pár fanúšikov skandovať „Nech žije Kotleba“.

9:50 Takmer hodinu pred začatím pojednávania sa pred budovou Najvyššieho súdu zhromaždili herci a známe osobnosti. Medzi nimi Fedor Gál, herečka Zuzana Kronerová a ďalší.

Známe osobnosti sa vyjadrujú ku procesu o rozpustení ĽSNS

Eurovoľby sú ohrozené

Strane ĽSNS hrozí, že sa nebude môcť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu. Ako agentúru SITA ďalej informoval ústavný právnik Kamil Baraník, „ak Najvyšší súd SR rozhodne o rozpustení strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, môže táto politická strana do dvoch mesiacov od právoplatnosti takéhoto rozsudku podať návrh na začatie konania o preskúmaní rozhodnutia na Ústavný súd SR. Ak Ústavný súd SR potvrdí rozhodnutie Najvyššieho súdu SR ešte pred ňom konania volieb do Európskeho parlamentu (EP), strana sa na nich nesmie zúčastniť“. 

MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


MIMORIADNY ONLINE Proces s Kotlebovou ĽSNS: VIDEO Pojednávanie je odročené, súd rozhodne o tri týždne


Ak by podľa Baraníka bola politická strana rozpustená právoplatným rozhodnutím NS SR, ale výkon rozhodnutia by bol odložený podaním návrhu na preskúmanie rozhodnutia Ústavným súdom SR, môže sa politická strana riadnym spôsobom zúčastniť volieb, ak do volieb ústavný súd nerozhodne. „Tento návrh má totiž vo vzťahu k rozhodnutiu NS SR o rozpustení politickej strany odkladný účinok. To znamená, že výkon právoplatného rozhodnutia Najvyššieho súdu SR sa pozastaví, a to až do konečného rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci. Ústavný súd v tomto type konania rozhoduje v pléne,“ vysvetľuje Baraník.

V prípade, že by mandáty do Európskeho parlamentu získali aj zástupcovia politickej strany, o ktorej rozpustení by sa následne rozhodlo, potom už nie je možné na mandát týchto poslancov siahnuť. „Napriek tomu, že kandidáti na poslancov sa o hlasy voličov v našom volebnom systéme do Európskeho parlamentu uchádzajú na kandidačných listinách politických strán a hnutí, je poslanecký mandát viazaný na osobu poslanca,“ zdôrazňuje Baraník. Nie je teda prepojený s politickou stranou. Jej zánikom síce zanikne aj členstvo poslanca v rozpustenej politickej strane, nezaniká však jeho poslanecký mandát. „Navyše poslanec má povinnosť vykonávať svoj mandát slobodne, bez akýchkoľvek pokynov, v záujme všetkých občanov, nielen v záujme svojich voličov, prípadne voličov konkrétnej politickej strany,“ dodáva Baraník.

Viac o téme: Marián KotlebaĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu