Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politici reagujú na verdikt o kotlebovcoch: Sulík nie je prekvapený, Gál ich úplne vylúčil

Richard Sulík a Gábor Gál Zobraziť galériu (8)
Richard Sulík a Gábor Gál (Zdroj: TASR – Jakub Kotian, Dano Veselský)

BRATISLAVA - Lídra SaS Richarda Sulíka rozhodnutie o nerozpustení ĽSNS neprekvapuje, nevidel dostatočné dôvody na rušenie tejto strany. Poraziť ju podľa neho treba v politickej súťaži, a to "konceptmi, programom, ľuďmi, skúsenosťami".

5-členný senát Najvyššieho súdu žalobu generálneho prokurátora zamietol, a to z dôvodu, že žalobca neuniesol dôkazné bremeno, na tak závažný zásah v demokratickej spoločnosti, akým je rozpustenie politickej strany. Podrobné odôvodnenie rozsudku bude uvedené v písomnom vyhotovení rozhodnutia, na ktorého vypracovanie má senát lehotu 30 dní. Opravný prostriedok vo veci nie je prípustný. Informovala o tom Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu.

Tlačová konferencia strany ĽSNS po rozhodnutí Najvyššieho súdu

Sulík kritizoval v tejto súvislosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Iniciatívu Čižnára považujem za vyslovene hlúpu a škodlivú. Mal by sa venovať rozumnejším veciam, mal by naháňať mafiánov, možno si pohovoriť so svojím kolegom Kováčikom, aby prestal zametať všetky kauzy. Takto akurát naháňa ďalších sympatizantov strane Mariana Kotlebu, s ktorými bytostne nesúhlasíme," vyhlásil.

Predseda SaS tiež pripomenul, že s ĽSNS odmietol prípadnú koaličnú spoluprácu. "Má vo svojich radoch členov, ktorí tvrdia, že holokaust sa nestal, Hitler vojnu nezačal, šesť miliónov mŕtvych Židov je rozprávka. To sú skrátka ľudia, ktorí to nemajú v hlave dostatočne usporiadané na to, aby mohli robiť politiku," uviedol jeden z dôvodov nespolupráce so stranou Kotlebu. Senát NS SR zamietol v pondelok návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (8)
Richard Sulík  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nikdy nebudeme podporovať fašistov

Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko je od začiatku až doteraz stranou, ktorá síce sofistikovanejšie ako v minulosti, ale stále vykazuje prvky fašizmu. Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál s tým, že ide o jeho občiansky názor a zároveň akceptuje rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu SR, ktorý stranu v pondelok nerozpustil.

"Pre spoločnosť je to veľmi nebezpečné a je mi ľúto po rôznych prieskumoch preferencií, že sa ľudia nepoučili a zabudli na nie tak dávnu minulosť. Možnosť zakladať politické strany a hnutia patrí medzi základné práva a slobody, ktoré zakotvuje ústava. Každý občan SR má právo založiť stranu alebo byť členom niektorej z politických strán alebo niektorého z hnutí, avšak v našej spoločnosti je neakceptovateľné, aby občania, a navyše ešte politické strany verejne prejavovali sympatie k fašizmu či rasizmu," povedal na margo ĽSNS Gál.

Gábor Gál
Zobraziť galériu (8)
Gábor Gál  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Dodal, že viackrát v minulosti zdôraznil, že ani on, ani strana Most–Híd nepodporuje ani nikdy nebude podporovať fašistov. "Tak ako sme to nerobili ani doteraz, náš názor sa týmto rozsudkom nemení," povedal na záver.

Nedostatok dôkazov

Rozhodnutie nerozpustiť Ľudovú stranu Naše Slovensko sa zrodilo pre nedostatok dôkazov. Uviedla to hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár s tým, že názory a úsilie predstaviteľov ĽSNS by v demokratickej spoločnosti 21. storočia nemali mať priestor. Strana Most-Híd dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR rešpektuje.


Čítajte aj: MIMORIADNE Súd definitívne rozhodol o osude Kotlebovej ĽSNS


„Najvyšší súd SR nerozpustil druhú stranu Mariana Kotlebu. Prvá strana dostala zákaz fungovania, druhé politické zoskupenie síce odlišným spôsobom, ale reprezentuje rovnako deštruktívne názory, ako to prvé. Fakt, že niektorí členovia, aj samotný líder zakázanej Slovenskej pospolitosti vymenili fašistické uniformy za obleky neznamená, že zmenili aj názor. Demokratická spoločnosť 21. storočia takýchto politikov nepotrebuje," uviedla Debnár. 

Slabé argumenty prokuratúry

Za rozsudkom Najvyššieho súdu nerozpustiť politickú stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko je aj slabá argumentácia prokuratúry. Tvrdí to odborník na extrémizmus z organizácie Globsec Daniel Milo. Podľa neho nebol výkon zástupcov Generálnej prokuratúry SR na verejnom prejednávaní žaloby začiatkom apríla príliš presvedčivý. Milo to uvádza na svojej facebookovej stránke.

"Nebol som jediný, kto ohodnotil výkon zástupcov Generálnej prokuratúry ako nie príliš presvedčivý. Stále som však dúfal, že samotný návrh GP, na ktorom pracovala niekoľko mesiacov, bude dostatočne odôvodnený a podložený napríklad aj o judikatúru ESĽP v podobných prípadoch ako Vona.vs. Maďarsko," uviedol s tým, že dnešný rozsudok nie je dôkazom o bezmocnosti inštitúcií, ktoré by mali chrániť demokraciu. Je skôr o kvalite a pripravenosti jednotlivých zložiek.

Politici reagujú na verdikt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nemal som dobrý pocit z verejného prejednania návrhu a spôsobu argumentácie GP pri predkladaní žaloby na rozpustenie ĽSNS. Bohužiaľ, dnešné rozhodnutie NS SR ho potvrdilo," uviedol a pripomenul aj tvrdenia predsedníčky senátu, podľa ktorej súdu neostávala iná možnosť, než žalobu zamietnuť, lebo žalobca neuniesol dôkazné bremeno.

"Dopady budeme niesť všetci ešte dosť dlho. K následkom toho, čo bude znamenať prípadné rozpustenie ĽSNS, sa vyjadrovali mnohí, argumentujúc, že to nebude mať význam. K tomu, čo bude znamenať nerozpustenie, sa vyjadroval málokto. A tie následky sú pritom oveľa závažnejšie," pokračoval Milo, ktorý ako odborník pôsobil na ministerstve vnútra a radil aj Lucii Žitňanskej ako ministerke spravodlivosti.

Politici reagujú na verdikt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Príkladom je Česko

Návrh na rozpustenie musí byť podľa neho podložený relevantnými dôkazmi a založený na jasnej právnej argumentácii. Ako príklad dáva susednú Českú republiku. "Po prvotnom fiasku s rozpustením Dělnickej strany tím špičkových právnikov, policajtov a expertov sedel niekoľko mesiacov nad druhým návrhom, ktorý bol v roku 2010 úspešný práve preto, lebo bol detailne prepracovaný a podložený argumentmi," pripomenul Milo.

Problémom slovenskej obžaloby boli argumenty, týkajúce sa referenda o členstve v Európskej únii a NATO, ktoré chce Kotlebova strana uskutočniť. Milo vyčíta aj argumentáciu neprávoplatnými rozhodnutiami v trestných veciach týkajúcich sa členov ĽSNS.

Politici reagujú na verdikt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Politická strana Mariana Kotlebu ĽS NS môže pokračovať vo svojej činnosti. Rozhodol o tom dnes päťčlenný senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR, ktorý žalobu generálneho prokurátora SR zamietol. Prokuratúra žiadala rozpustiť stranu ešte v máji 2017, keď argumentovala jej politickým programom a cieľmi.

Zástupcovia strany Mariana Kotlebu argumentovali tým, že prokuratúra podala návrh na politickú objednávku, pričom ide o šikanu. Súd pri vyhlásení rozsudku konštatoval, že politická strana neohrozuje demokratickú spoločnosť bezprostredne odvolávajúc sa na judikatúry vyšších súdov, že k rozpusteniu treba pristúpiť iba v krajných prípadoch. Senát tiež uviedol, že žalujúca strana neuviedla konkrétne prípady, v ktorých porušuje Kotlebova strana Ústavu SR či inú legislatívu.

Politológ Mesežníkov vníma rozhodnutie negatívne

Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR nerozpustiť Ľudovú stranu Naše Slovensko vníma politológ Grigorij Mesežnikov negatívne. Podľa neho ĽSNS porušuje prostredníctvom činnosti jej členov zákony Slovenskej republiky. „Stranu založili tí, ktorí boli v rozpustenej strane (Slovenská pospolitosť). Hlásajú myšlienky, ktoré nie sú zlučiteľné s demokraciou a oslabujú demokraciu," uviedol Mesežnikov s tým, že rozhodnutie súdu ĽSNS posilní.

Politici reagujú na verdikt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Budú sa cítiť istejšie, na rozhodnutie súdu sa budú odvolávať členovia strany aj voliči. Je to strana, ktorá nemá miesto v demokracii," dodal. Podľa neho je to výzva pre demokratické strany, ktoré „budú musieť s nimi zviesť väčší zápas."

Podľa politológa Rumana je odvážne tvrdiť, že samotná žaloba na rozpustenie Kotlebovej strany bola nedostatočná

Je odvážne tvrdiť, že samotná žaloba na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) bola nedostatočná, tvrdí politológ z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Ján Ruman. „Súd jasne konkretizoval svoje dôvody, prečo rozhodol o nerozpustení ĽSNS a žalobu Generálneho prokurátora SR zamietol, keďže žalobca neuniesol dôkazné bremeno,“ vysvetľuje Ruman.

Odročenie súdneho pojednávania Najvyššieho súdu SR vo veci rozpustenia tejto politickej strany tak podľa politológa trochu napovedalo, že šance na zotrvanie tohto subjektu na politickej scéne sú vysoké. „Strana Kotleba - ĽSNS sa poučila z konkrétnej historickej skúsenosti, ktorou bolo rozpustenie strany Slovenská pospolitosť - Národná strana v roku 2006. Svoj oficiálny program má táto strana naformulovaný z politického hľadiska profesionálne a z ideologického hľadiska veľmi sofistikovane, pričom jeho samotná kritika nastavených zákonov nemá protiústavný charakter,“ zdôvodňuje Ruman.

Politici reagujú na verdikt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Je preto podľa neho možné povedať, že formálne je strana v súlade s právnym poriadkom SR, jej pravá ideologická podstata je ale ukrytá v neformálnych prejavoch jej politických reprezentantov a symbolizme. „Komplexne chápať túto stranu znamená vedieť správne čítať medzi riadkami. Aj z tejto perspektívy sa dalo očakávať, že Najvyšší súd SR vynesie taký rozsudok, ako vyniesol,“ dodáva politológ.

Strana Kotleba - ĽSNS môže preto podľa neho z tohto vyťažiť. "Víťazstvo v súdnom spore je de facto znovupotvrdením legitimity strany. Jej obraz sa po vynesení rozsudku Najvyššieho súdu SR do určitej miery očistí od pochybností spojených s ideologickými nánosmi poukazujúcimi na neofašizmus,“ vysvetľuje politológ. Kotlebovci totiž ešte podľa neho nedosiahli svoj potenciálny strop voličskej podpory, ako aj svoj horizont pôsobnosti. „Pokus o zrušenie tohto politického subjektu skôr pripomína riešenie dôsledkov než príčin, pretože jeho zrušením by sa pre demokraciu predstavujúci problém neskončil,“ dodáva Ruman.

Kotlebu musíme poraziť vo voľbách a nie súdnymi skratkami, reaguje Matovič

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič na svojom facebooku píše, že nebol zástanca zrušenia strany, lebo by ju to len posilnilo. „Kotlebu a jeho nebezpečné myšlienky musíme poraziť v čestnom boji vo voľbách, nie súdnymi skratkami. Takže dnes to máme čierne na bielom a musíme sa s tým naučiť žiť. To však neznamená, že máme pred očividným fašizmom rezignovať," tvrdí Matovič s tým, že každý politik, ktorému úprimne záleží na tom, aby fašizmus "plíživo" nerozťahoval svoje nebezpečné chápadlá po Slovensku, by mal oddnes vyhrnúť rukávy, vyliezť zo svojej bubliny či kaviarne a začať konečne riešiť skutočné problémy, ktoré ľudí na Slovensku trápia. 

Politici reagujú na verdikt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Ak ľudia uvidia reálny záujem svojich politikov o ich život, nebudú zo zúfalstva hľadať spásu vo fašistických stranách. To je celé. Stačí robiť úprimnú politiku s ľuďmi a pre ľudí," dodal predseda OĽaNO.

Beblavý a Smer rozhodnutie súdu rešpektujú, Sme rodina to nekomentuje

Nezaradený poslanec a líder strany SPOLU Miroslav Beblavý rešpektuje rozhodnutie súdu. „Mariana Kotlebu a extrémistické myšlienky musíme poraziť vo voľbách a to sa podarí jedine vtedy, ak ponúkneme ľuďom kvalitný program a kandidátov, ktorí jasne ukážu, že dokážu skutočne riešiť vážne problémy ľudí," uviedol. Podľa neho po parlamentných voľbách Slovensku hrozí vytvorenie koalície Kotlebu so Smerom. „Ľuďom treba dať takú ponuku a vytvoriť také spojenectvá, aby vznikla lepšia vláda," dodal.

Strana Smer-SD nekomentuje rozhodnutie štátnych inštitúcií. Uviedol hovorca Smeru Ján Mažgút s tým, že rozhodnutie Najvyššieho súdu SR nerozpustiť Ľudovú stranu Naše Slovensko rešpektujú.

Premiér Peter Pellegrini rešpektuje verdikt Najvyššieho súdu SR nerozpustiť Ľudovú stranu Naše Slovensko. „Naďalej som však presvedčený, že akákoľvek podpora fašizmu, práca s jeho symbolmi, popieranie holokaustu a spochybňovanie utrpenia desiatok miliónov ľudí je v rozpore s demokraciou a v modernej spoločnosti nemá čo hľadať. Je vážnou úlohou demokratických strán, aby podľa týchto ideologických deformácií neposudzovali voličov a sympatizantov takýchto subjektov, ale aby im boli schopné ponúknuť dostatočne kvalitné riešenia najvážnejších celospoločenských problémov bez prímesí nenávistných ideológií, tak, aby neboli nútení, respektíve nemuseli voliť podobné subjekty," napísal predseda vlády na Facebooku.

Hnutie Sme rodina rozhodnutie súdu nekomentuje. „Vôbec najhoršie by bolo, keby politické strany rozhodovali o iných politických stranách," uviedol tlačový odbor hnutia.

Danko: Rozsudky sa nekomentujú, ale rešpektujú

Rozsudky súdu sa nekomentujú, ale rešpektujú. Tak dnes zareagoval predseda SNS a NR SR Andrej Danko na to, že Najvyšší súd SR nerozpustil stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. "To, čo sa deje v spoločnosti, je zodpovednosť každého. Nechcite, aby som komentoval rozsudok," povedal dnes počas tlačovej konferencie Danko.

Viac o téme: Richard SulíkGábor GálĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu