Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNY ONLINE Proces s Kotlebovou ĽSNS: VIDEO Pojednávanie je odročené, súd rozhodne o tri týždne

Najvyšší súd dnes rozhoduje o Zobraziť galériu (33)
Najvyšší súd dnes rozhoduje o (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Najvyšší súd dnes rozhodovať o rozpustení strany Mariana Kotlebu ĽS NS. Pred budovou sa už v ranných hodinách zhromaždila vyše stovka protestantov proti zákazu strany. Demonštranti sa neskôr presunuli pred generálnu prokuratúru. Na súde skončila reč žalobcu, k slovu sa dostali právnici strany ĽS NS.

Senát Najvyššieho súdu na svojom verejnom pojednávaní bude krátko pre desiatou rozhodovať vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej ĽSNS. Už krátko pred deviatou sa pred budovou Najvyššieho súdu zhromaždila zhruba stovka protestantov proti zákazu strany ĽS NS. 


Súd rozhodne o osude strany Kotleba - ĽSNS: Reakcie politikov! Odborník hovorí o príčine úspechu


Náš online sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami

Senát Najvyššieho súdu odročil pojednávanie.

17:40 „Myslím, že dnes nie je čo komentovať,“ povedal Marián Kotleba po pojednávaní.

Kotleba situáciu nekomentoval

17:36 Pojednávanie sa skončilo. Senát ho odročil na 29. apríla, kedy zaznie aj rozhodnutie. 

17:30 Po záverečných rečiach žalobcov predstúpil opäť Marian Kotleba, ktorý trval na svojich argumentoch a na tvrdení, že žalobca nepreukázal právne dôvody na rozpustenie strany. Senát sa opäť radí. 

17:25 Podľa advokáta ĽSNS žalobca nepreukázal dôvody na rozpustenie strany. 

17:21 „V závere nemám čo meniť, ani o tom pochybovať,“ povedal Minár. Reagoval aj na osobné invektívy zo strany žalovaného.

17:11 Prokuratúra na rozpustení ĽSNS trvá. Minár tvrdí, že prokuratúra dostatočne preukázala protirómske zameranie strany či snahu vytvoriť domobranu bez opory v zákone.

17:07 Minár povedal, že web strany ĽSNS síce oficiálne nepatrí štatutárovi strany, ale sú na nej všetky informácie, ktoré v podstatnej miere zahŕňajú programový obsah politickej strany. Vrátane rómskej otázky.

17:04 Po prestávke nasledujú finálne slová žalujúcej strany. Minár skonštatoval, že sa od prednesenia žaloby nič nezmenilo. 

16:29 Pojednávanie je prerušené na 15 minút. Senát sa radí.

16:28 Kotleba sa ospravedlnil za emócie, pretože považoval všetko, čo bolo povedané, za absurdné. 

16:22 „Poznajú títo ľudia vôbec zákon? Nikde v zákone sa nepíše, že je trestné označovať NATO za zločineckú organizáciu.“ Kotleba videl dosť na to, aby takto mohol NATO označovať. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:20 Podľa Kotlebu ich vyjadrenia na adresu NATO nie sú dôvodom na rozpustenie strany. „Vy predsa nemusíte súhlasiť s našimi výrazovými prostriedkami.“

16:16 „Vy nám tu idete hovoriť, že sme rasistickí, fašistickí a xenofóbni len preto, lebo nechceme, aby si tu dôsledky politiky museli odtrpieť aj naše ženy a deti,“ rozohnil sa Kotleba. 

16:08 Podľa Kotlebu ani raz nepovedali, že majú problém s utečencami, ktorí majú právo na azylové konanie. „Hovoríme o tom, že migranti, ktorí sú tu z ekonomického dôvodu, tu nemajú čo robiť, lebo kým sa Slovensko nebude vedieť postarať o všetkých svojich obyvateľov, kým tu budú bezdomovci a mladé rodiny budú utekať, tak štát sa musí v prvom rade starať o nich a tak o utečencov.“ S utečencami, ktorí utekajú pred vojnou problém vraj nemajú.

16:05 Podľa Kotebu si senát Najvyššieho súdu v otázke domobrany odporuje. Odvoláva sa na svoju bakalársku prácu, ktorú na túto tému vypracoval. „Jasne sme Slovensku ukázali, ako si domobranu predstavujeme,“ povedal s tým, že celý návrh predložili. „Napriek tomu všetkému má dnes zástupca generálneho prokurátora poviem to tak odvahu tvrdiť, že my chceme domobranu vytvoriť ako nejakú stranícku zložku, ktorá má šikanovať ľudí a realizovať stranícke ciele,“ uviedol. 

16:01 Kotleba viackrát zopakoval, že dôkazy žaloby nie sú podložené právne, ale iba politologicky, historicky a na základe názorov. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:58 Na vyjadrenia voči jeho osobe spomenul rozhodnutie Najvyššieho súdu od Žitňanskej, ktorý hovorí, že jeho cieľom nie je niekoho diskriminovať. 

15:55 „Nevidím dôvod na to, aby bol na najvyššom súde použitý taký silný mechanizmus ako rozpustenie strany za účelom ochrany demokracie len preto, že sa niekomu, v tomto prípade generálnemu prokurátorovi, nepáči náš výrazový jazyk,“ uviedol Kotleba. Pripomenul vraždu matky troch detí v Polomke, vraždu v Dobšinej s tým, že o týchto prípadoch hovoria hlasnejšie, pretože treba konať. Nepovažuje to za extrémizmus. Vo všetkých prípadoch boli páchatelia rómskeho pôvodu. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:50 „My sme nikdy, vážený súd, nehodnotili nikoho na základe príslušnosti k ich pôvodu alebo k nejakému ich stavu alebo majetkovej vrstve. Vždy sme ich hodnotili len na základe toho, ako sa správali,“ povedal. 

15:49 Kotleba sa nedopučul ani to, v čom je ich strana hrozbou ústavnosti. Radikálne odmietol to, že by diskriminovali rómov na základe toho, že sú menšinou či majú inú farbu pleti. Podľa neho nebolo dokázané, že ich takto hodnotia. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:44 Kotleba bol zvedavý, či zástupcovia Čižnára jasne zdôvodnia, prečo je z ich strany potrebné použiť najsilnejší prostriedok v podobe rozpustenia strany. „Žiaľ, nedopočul som sa ani slovo o tom, prečo je naša strana tak nebezpečná pre súčasný demokratický systém,“ komentoval žalobu Kotleba.

15:42 Podľa Kotlebu bolo vyjadrenie žaloby len politologickým exkurzom. „Pretínal niečo medzi ich názormi na našu stranu, ich hodnotením nášho programu, ich predstavu o tom, ako by strana mohla, nemohla fungovať, aké výrazy môže a nemôže používať,“ povedal Kotleba.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:30 Z pohľadu Mariana Kotlebu ide o čistú fabuláciu s cieľom ziskať si verejnú mienku. O žalobe generálnej prokuratúry povedal, že „nespĺňa ani štandardy bakalárskej práce“. „Vyjadrujem obrovské sklamanie a nespokojnosť nad tým, že tu dnes osobne nesedí generálny prokurátor ako žalobca,“ povedal Kotleba. 

15:25 Súd pokračuje.

ĽSNS súd pokračuje

15:17 Počas prestávky zachytili v budove Najvyššieho súdu aj bývalú pravú ruku generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:02 Súd vyhlásil 20-minútovú prestávku. 

ĽSNS súd

14:43 Slovo po Rosinovi prebral ďalší Kotlebov advokát Peter Kupka. Podľa neho žalobca subjektívne hodnotí program ĽSNS, na čo má právo len volič.

14:39 Rosina vyčíta Generálnej prokuratúre, že žalobu postavila na všeobecných tvrdeniach a frázach bez dôkazov. Obhajoval aj koncept domobrany. Podľa neho sa nie je čoho báť, žaloba mala podľa neho spomenúť aj fakt, že domobrana existuje aj v iných štátoch. 

14:15 Súd pokračuje už niekoľko hodín. Počas procesu už niekoľko hodín protestujú pred GP aj demoštranti proti rozpusteniu ĽSNS. Milan Uhrík kritizuje aj černošské vzory pre mládež v podobe rapperov na MTV.

13:46 Žalobca kritizuje aj vytvorenie domobrany, ktorú navrhuje ĽS NS či výroky poslanca Milana Mazureka a vytvorenie hliadok vo vlakoch, ktoré považuje za protizákonné. Odvoláva sa aj na pozdrav kotlebovcov "Na stráž". Podľa prokurátora reflektuje na vojnový Slovenský štát. Systém, ktorý chce strana nastoliť, podľa obžaloby vykazuje znaky ideologického, fašistického, štátu. 

13:40 Tvrdenie „robiť poriadok s cigánskymi parazitmi“ prirovnal Hrádek k aktivitám vládneho Smeru, ktorý pred vyše dvoma rokmi na straníckom sneme hovoril o tom, že bude robiť poriadky v osadách. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák chcel posilniť policajné hliadky v rómskych osadách kvôli kriminalite. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

13:35 Advokát obhajoval aj tvrdenia strany o NATO ako zločineckej organizácii. Ospravedlňoval to tým, že aliancia zaútočila na Irak. 

13:15 Hrádek uviedol, že strana nikdy neposudzovala príslušníkov menšiny na základe kolektívneho princípu, ale na základe toho, ako sa správali. 

12:58 Na pojednávaní už predniesli úvodnú reč obhajoba a žalobca.

12:30 Demoštranti pred Generálnou prokuratúrou. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

12:21 Protesty pokračujú pred Generálnou prokuratúrou. Protestanti stoja po oboch stranách cesty, kde chodia električky. Situáciu stráži antikonfliktný tím, na pódiu reční Milan Uhrík. 

Protest ĽS NS pred budovou Generálnej prokuratúry

12:10 K slovu sa dostane ďalší advokát Peter Kupka. Súd vyhlásil niekoľkominútovú prestávku.

Prestávka na Najvyššom súde

12:07 Reč advokátov bude zrejme trvať ešte dlho. Pojednávanie by malo trvať ešte okolo troch hodín. 

12:06 Hrádek vymenúva, koľko Kotleba ako župan opravil ciest, aké mal na úrade náklady na mzdy zamestnancov či koľko ľudí volilo stranu vo voľbách.

12:00 Podľa advokáta ĽSNS, nie je strana v politickej izolácii. Tvrdenia žalobcu tak označil za nemysel. Podľa neho využíva žalobca politickú, nie právnu argumentáciu. 

11:55 Podľa Hrádeka žalobca porušuje prezumcpiu neviny. „Navrhli sme výsluch Generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára, Andreja Danka, Roberta Fica, Tibora Gašapra aj prezidenta SR Andreja Kisku,“ uviedol Hrádek s tým, že chceli, aby sa vyjadrili aj všetci z ministerstva vnútra, ktorí sa podieľali na registrácii strany v registri politických strán. 

11:53 Podľa Hrádeka v spojitosti so Slovenskou pospolitosťou ide o vykonštruované prepojenie. „Slovenská pospolitosť a žalovaný, sú dva rôzne subjekty,“ povedal.

11:36 Hrádek opakuje, že ide o politickú objednávku. Podľa neho existuje prepojenie medzi Smerom a generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Poukazuje na voľbu šéfa prokuratúry z minulosti, kedy zasiahol prezident. Na miesto Jozefa Čentéša sa do čela prokuratúry dostal Čižnár. 

Kotleba Najvyšší súd

11:26 Súd s ĽSNS pokračuje reakciou advokátov Kotlebovej strany. „Preukážeme tu, že žaloba bola vytvorená na politickú objednávku,“ povedal advokát Radován Hrádek, ktorý zastupuje ĽSNS. Podľa nich to potvrdil aj sudca Štefan Harabin. Pomáhajú si aj výrokom Andreja Danka, ktorý povedal, že urobí všetko pre to, aby strany ako je Kotlebova nefungovali.

11:20 Matovič hovorí o darčeku od Fica, ĽS NS podľa neho nezrušia

„Odročia pojednávanie a Kotleba tak dostane mimoriadne poďakovanie od kamaráta Fica za jeho verné služby. Nie je totiž tajomstvom, že keď to mal za posledné roky Smer v parlamente nahnuté, vždy zabral niekto od Kotlebu,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

11:17 ĽS NS by mali zlikvidovať

„Generálny prokurátor navrhuje, aby Najvyšší súd rozpustil stranu ĽS NS likvidáciou,“ povedal na záver svojej reči žalobca Ivan Minár.

11:11 Prednosť majú základné práva, ktoré sú dôležitejšie a neodňateľné a ktoré majú prirodzene prednosť pred ďalšími. Prokurátor končí svoju úvodnú reč vyhlásením, že demokracia má nielen právo, ale aj povinnosť brániť sa plánom strany, ktorá ju chce ohroziť. „Skutočným cieľom ĽSNS je tento systém odstrániť, k tomuto sa aj neskrývane hlásia.“

11:10 Podľa Minára treba brať do uváhy skutočnosť, že strana ĽSNS je výrazom toho, že občania, ktorý majú volebné právo, si volili významnou časťou stranu ĽSNS. „Ale ak politická strana, ktorá takýto výsledok získala svojím programom a činnosťou porušuje základné práva iných, tak tu dochádza k stretu dvoch základných práv.“

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:09 „Ak zákon zveril generálnemu prokurátorovi oprávnenie, že za splnenia zákonných podmienok môže podať návhr na NS na rozpustenie politickej strnay, tak po zhromaždení a prešetrení podmienok tak aj urobil,“ uviedol Minár. 

10:58 Ivan Minár, ktorý zastupuje Jaromíra Čižnára, skritizoval vlakové hliadky ĽS NS.

10:47 V programe ideológie ĽSNS sú cielene vyvolávané pocity strachu z rómskej menšiny. „Určité negatívne javy, ktoré sa pri tejto menšine vyskytujú, ich zveličovanie ale vyvrcholí do strachu. Menšina sa v očiach strany mení na agresora a ide o určitý prvok xenofóbie," povedal Minár.

10:38 Zástupca prokuratúry číta obžalobu. Podľa neho strana vo svojom volebnom vyjadruje nerovné postavenie voči menšinám a Rómom považujú za parazitov. Podľa žaloby ide o prejavy rasizmu a xenofóbie.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:34 Dav protestujúcich sa presunul pred Generálnu prokuratúru.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:21 Senát odmietol námietku žalovanej strany, podľa ktorej podnet na rozpustenie bol praktikou šikany. O šikane hovorili aj protestanti pred budovou Najvyššieho súdu. 

10:15 Senát oboznamuje obe strany s prílohami. Súčasťou návrhu na rozpustenie strany sú aj trestné stíhania voči Milanoviu Mazurekovi a Stanislavovi Mizíkovi.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:13 „Neexistuje jeden právny dôvod, aby bola naša strana rozpustená,“ vyhlásil Kotleba s tým, že sa budú vyjadrovať až po pojednávaní. Nepovedal, kto ich v spore bude zastupovať.

10:11 Najvyšší súd predstavuje podklady pod návrhom na rozpustenie strany. Cituje sa z hesiel programu ĽS NS z roku 2016. Program obsahoval heslá ako „Spravíme poriadok s parazitmi v osadách“, „Ochránime ľudí pred stupňujúcim sa cigánskym terorom“ a ďalšie.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:58 Demonštranti sa presúvajú pred generálnu prokuratúru.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:57 Stranu zastupujú traja advokáti, Radovan Hrádek, Tomáš Rosina a Peter Kubka. Marian Kotleba je štatutárny zástupca. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:54 Kotleba sa s polu s ďalšími presunuli na miesto pojednávania. 

 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:44 Ľudia sa aj naďalej zhromažďujú pred budovou Najvyššieho súdu. Neskôr by sa mali presunúť pred budovu Generálnej prokuratúry.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:35 Marian Kotleba dorazil na Najvyšší súd.

Marian Kotleba dorazil na Najvyšší súd

9:31 Na súd sa dostavili aj Stanislav Mizík, Milan Mazurek aj Milan Uhrík.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:17 Polícia nasadila antikonfliktný tím

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Pred budovou Hlavnej stanice v Bratislave sa zhromaždili občania, ktorí plánujú svoj názor vyjadriť počas protestného zhromaždenia v uliciach Starého Mesta. Na predchádzanie vzniku konfliktných situácií je nasadený antikonfliktný tím, ktorého členovia protestujúcich občanov doprevádzajú na miesto zhromaždenia a budú s nimi komunikovať tak, aby predišli protiprávnemu konaniu,“ uviedli bratislavskí policajti na sociálnej sieti.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - BA kraj)

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - BA kraj)

9:15 Pred budovou je zhruba stovka protestantov. 

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8:45 Krátko pred deviatou sa pred budovou Najvyššieho súdu začali zhromažďovať protestanti proti rozpusteniu strany ĽS NS.

ĽSNS 1

Rozhodujú o rozpustení ĽSNS

V sídle Najvyššieho súdu SR v budove Ministerstva spravodlivosti (MS) SR na bratislavskom Župnom námestí sú od utorka rána mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Pojednávanie sa kvôli obrovskému záujmu presunulo do väčšej pojednávacej miestnosti. V budove sú prítomné desiatky príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže vrátane pyrotechnikov a špeciálnej zásahovej jednotky a psovodi.

MIMORIADNY ONLINE Proces s
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predpokladajú sa protesty kotlebovcov, ktorí by sa mali presunúť od budovy MS SR a NS SR pred budovu Generálnej prokuratúry (GP) SR na Gorkého ulici. Pred budovu MS SR približne od 8. hodiny začali prichádzať minibusy s označením tejto parlamentnej strany a začali sa zhromažďovať jej stúpenci. Pred budovou pribúda aj počet príslušníkov štátnej polície.

Protest proti rozpusteniu ĽSNS

Návrh na rozpustenie strany podal na NS SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017, teda takmer pred dvoma rokmi. O osude kotlebovcov by mal rozhodovať päťčlenný senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej. Prítomný by mal byť predseda strany Marian Kotleba a prokurátor GP SR. Ide o toho istého prokurátora, ktorý pripravoval podklady na rozpustenie strany, tak ako ich pripravoval aj v roku 2006, keď sa rozpustila pravicová strana Pospolitosť.

Viac o téme: Najvyšší súdMarian KotlebaĽS NS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu