Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Parlament schválil strop veku odchodu do dôchodku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Dôchodkový vek na Slovensku sa ústavne zastropuje na 64 rokov. Ženy majú ísť do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa. Parlament schválil vo štvrtok 91 hlasmi návrh ústavného zákona z dielne koaličného Smeru-SD. Ústavný zákon má nadobudnúť účinnosť od 1. júla tohto roka.

 

Za prijatie hlasovali všetci poslanci Smeru-SD, SNS, celý klub ĽSNS, traja poslanci Mosta-Híd, a to Elemér Jakab, Peter Vörös, Ladislav Balódi, hnutie Sme rodina a päť nezaradených poslancov Alena Bašistová, Peter Marček, Juraj Kolesár, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Definitívne hlasovanie o zmene Ústavy SR bolo v parlamente niekoľkokrát odložené. Na prijatie zmien totiž bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov poslancov a tie Smer-SD nemal od začiatku isté. Návrh kritizovali viacerí odborníci, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, názory neboli jednotné ani v koalícii.

Robert Fico s kolegami zo strany Smer-SD na tlačovej besede
Zobraziť galériu (12)
Robert Fico s kolegami zo strany Smer-SD na tlačovej besede  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Do Ústavy SR sa dostane formulácia, že "vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov". Ženy však budú môcť ísť do dôchodku skôr, a to za výchovu dieťaťa. Tento návrh predložila v pléne parlamentu poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD). Ženám, ktoré vychovali jedno dieťa, bude znížený vek odchodu do dôchodku o šesť mesiacov. Matky, ktoré vychovali dve deti, budú odchádzať do dôchodku o jeden rok skôr a ženy s troma a viac deťmi by mali byť zvýhodnené o rok a pol.

PRÁVE TERAZ Parlament schválil
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Týmto sa vyjadruje ústavná podpora plnohodnotnej výchove detí ako fundamentálnemu predpokladu pozitívneho demografického vývoja," uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu. Podrobnosti o uvedených právach, vrátane definície výchovy dieťaťa, aby boli splnené podmienky pre zníženie hornej hranice dôchodkového veku, ustanoví zákon o sociálnom poistení.

PRÁVE TERAZ Parlament schválil
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku bude Ústavou SR garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde. "Každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda," definuje návrh s tým, že podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ustanoví tiež zákon.

PRÁVE TERAZ Parlament schválil
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Útavne tiež budú zakotvené základné piliere dôchodkového zabezpečenia. "Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok," uvádza sa v schválenom návrhu ústavného zákona.

Dôchodkový strop je podľa Fica obrovský sociálny počin

Dôchodkový strop je obrovský sociálny počin. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii po tom, čo parlament 91 hlasmi schválil ústavné zastropovanie dôchodkového veku. "Dnešné hlasovanie je ďalším dôkazom toho, že pokiaľ sa kvalitne pripraví návrh zákona, pokiaľ je tu politická trpezlivosť a snaha rokovať, tak sme schopní dosahovať ústavnú väčšinu v témach, ktoré sú pre krajinu dôležité," vyhlásil.

Jana Vaľová a Juraj Blanár
Zobraziť galériu (12)
Jana Vaľová a Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poďakoval poslancom, ktorí za novelizáciu ústavy hlasovali a vyzdvihol schválené zmeny. Okrem dôchodkového stropu upozornil na ústavné zakotvenie inštitútu minimálnej mzdy. "Je to obrovský sociálny pokrok," uviedol s tým, že v ústave sú po novom aj všetky tri piliere dôchodkového zabezpečenia. Za najvýznamnejšiu zmenu ocenil ale práve dôchodkový strop.

PRÁVE TERAZ Parlament schválil
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poďakoval aj za tlak, ktorý v spoločnosti vytvárali odborári. "Je to veľká spolupráca Smeru-SD, odborov a všetkých poslancov, ktorí zmenu schválili," zhrnul. Do sociálneho systému treba podľa Fica prinášať stabilitu. Dodal, že dôchodcovia musia byť prioritou každej vládnej garnitúry.

Opozícia vidí v dôchodkovom strope riziká

Poslanci v parlamente sa rozchádzajú v názoroch na zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. Ústavný zákon bol v Národnej rade SR prijatý hlasmi poslancov Smeru-SD, SNS, Sme rodina, ĽSNS, za jeho prijatie hlasovali aj piati nezaradení poslanci. Časť opozície bola proti, zdržala sa aj väčšina poslancov koaličného Mosta-Híd, za prijatie hlasovali len traja z nich. 

Viaceré opozičné strany sú presvedčené o tom, že dôchodkový strop z dlhodobého hľadiska poškodí dôchodcov. Proti prijatiu novely ústavného zákona bol celý klub OĽaNO aj SaS. "Ja som konzistentne hovorila, že tento návrh zákona nerieši súčasné problémy. Robert Fico totiž nedokáže riešiť problémy, ktoré majú ťažko pracujúci ľudia teraz, a tak rieši problémy, ktoré Slovensko bude mať o 30 rokov, ale možno to nebude mať nikdy, lebo vek odchodu do dôchodku je naviazaný na dĺžku dožitia," vysvetlila svoj postoj poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pri hlasovaní sa zdržala väčšina prítomných poslancov Mosta-Híd, za bol len Elemér Jakab, Péter Vörös a Ladislav Balódi. "Neplánovala som to podporiť, lebo sú na to dôvody. Most-Híd je presvedčený o tom, že riešime niečo, čo nie je teraz aktuálne. Nemalo by to byť teraz riešené. Musia byť k tomu prepočty. Nevieme, čo bude o 20 rokov," priblížila poslankyňa Irén Sárközy.

Hnutie Sme rodina ústavný návrh z dielne Smeru-SD podporilo, pretože bola splnená ich podmienka, aby sa ženám za výchovu dieťaťa znižoval vek odchodu do dôchodku. "Koľko hláv, toľko názorov. Slovensko je schopné utiahnuť takýto zákon. Našou podmienkou bolo, že ženy musia ísť do dôchodku skôr podľa počtu narodených detí. Naše podmienky boli splnené a celý čas hovoríme, že sme za zavedenie dôchodkového veku, lebo súčasný systém je nastavený tak, že mnohí by išli do dôchodku až v 70-ke, čo si myslíme, že nie je dôstojné pre ľudí, ktorí drú celý život," myslí si poslanec Peter Pčolinský.

Peter Pčolinský
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Návrh podporili aj všetci poslanci koaličnej SNS. "Glorifikácia vyrovnaného štátneho rozpočtu nie je vždy dobrá. Ak sa Slovensku darí, čo sa darí, tak som presvedčená o tom, že by to ľudia mali pocítiť. A kto viac, ak nie dôchodcovia. Zvýši sa kvalita života ľudí na dôchodku. Je rozdiel, keď pôjde človek do dôchodku, ktorý je ešte v lepšom zdraví, ako človek, ktorý je zničený," zdôvodnila svoje hlasovanie poslankyňa SNS Eva Antošová.

Viac o téme: DôchodokSlovenskoNR SRZastropovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu