Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rušný deň v parlamente: Kotlebovci neuspeli s návrhmi, VIDEO Danko vykázal Poliačika zo sály

Rokovanie parlamentu
Rokovanie parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Návrhy Ľudovej strany Naše Slovensko neposunul parlament do druhého čítania. Kotlebovci navrhovali novelu Trestného zákona, ktorou by sa znížil vek trestnej zodpovednosti zo súčasných 14 rokov na 12 rokov a priestupkovej zodpovednosti z 15 rokov rovnako na 12 rokov. Zníženie vekovej hranice trestnej a priestupkovej zodpovednosti považujú Kotlebovci za najefektívnejší nástroj prevencie kriminálneho správania maloletých osôb.

ĽSNS tiež navrhovala dve zmeny Ústavy SR. Cieľom prvej novelizácie bolo zakotviť do ústavy hmotnú zodpovednosť fyzických osôb (politikov), ktoré vykonávajú verejnú moc vo verejnej správe, za škodu, ktorá vznikla ich nezákonným úradným postupom alebo nezákonným rozhodnutím. Momentálne zodpovednosť fyzických osôb, ktoré vykonávajú verejnú moc a podpisujú rozhodnutia v mene štátu, respektíve inej organizácie verejnej moci, v právnom systéme nie je upravená.

Podľa ĽSNS za nezákonné rozhodnutia a škody spôsobené verejnými funkcionármi teda preberajú hmotnú zodpovednosť orgány štátnej a verejnej správy, čiže v konečnom dôsledku občania platiaci dane. Cieľom druhej novely bolo vytvoriť ústavné predpoklady pre obnovenie zvrchovanosti (suverenity) Slovenskej republiky, ktorú náš štát podľa ĽSNS stratil po vstupe do Európskej únie v roku 2004.

Novelu zákona o Policajnom zbore neposunuli do druhého čítania

Návrh novely zákona o Policajnom zbore z dielne hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) neposunuli poslanci NR SR do druhého čítania. Opoziční poslanci navrhovali zlepšiť výkon mestskej polície pri vynucovaní si verejného záujmu. Príslušníci mestskej polície by mohli udeliť pokutu bez toho, aby museli zablokovať vozidlo, ktoré parkuje tam, kde je parkovanie neprípustné.

Podľa OĽaNO by sa zmenou legislatívy skončila prax, ktorou sú zle parkujúci vodiči trestaní dvoma spôsobmi - pokutou a ešte aj znemožnením použitia vozidla. Mestská polícia v súčasnosti nemôže uplatňovať princíp tzv. objektívnej zodpovednosti, preto si poriadok v oblasti parkovania vynucuje znehybnením, teda nasadením tzv. papuče na koleso vozidla toho vodiča, ktorý porušil pravidlá cestnej premávky.

Na referendum 30% účasť stačiť nebude

Návrh hnutia Sme rodina, aby na platnosť celoštátneho referenda stačila účasť najmenej 30 percent oprávnených voličov, pričom rozhodnutie musí byť prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda, neprešiel dnes v Národnej rade SR do druhého čítania. Hnutie navrhovalo zmenu ústavného zákona, ktorej cieľom bolo posilnenie práva občanov Slovenskej republiky zúčastňovať sa na správe vecí verejných prostredníctvom inštitútu referenda.

Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je podľa Sme rodina žiaduce aj z dôvodu, že politické strany v NR SR nechránia verejný záujem, ale záujmy finančných skupín. Podľa hnutia by sa tak umožnilo občanom Slovenskej republiky spolurozhodovať o osude štátu oveľa jednoduchšie a spravodlivejšie.

Danko vykázal Poliačika z rokovacej sály

Predseda NR SR Andrej Danko vykázal v parlamente z rokovacej sály nezaradeného poslanca NR SR Martina Poliačika. Poslanec pri prezentovaní návrhu novely zákona o odpadoch oslovil predsedu parlamentu "vážený pán, verme, že dosluhujúci predseda národnej rady". Danko ho upozornil, že ak sa nezačne venovať téme svojho návrhu, preruší schôdzu a vykáže ho zo sály.

Danko a Poliačik mali konflikt už v utorok. Predseda parlamentu nechal presunúť bod o zrušení špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce, ktorý navrhoval aj Poliačik, až na koniec schôdze, bez súhlasu predkladateľov.

Danko ho chce disciplinárne stíhať, Poliačik zvažuje trestné oznámenie

Predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko chce disciplinárne stíhať poslanca Martina Poliačika (nezaradený). "Upozornil som ho včera, upozornil som ho dnes. Musel som použiť najsilnejší inštitút, ktorý mi rokovací poriadok umožňuje, a to je vykázanie zo sály," povedal Danko s tým, že v minulosti túto možnosť využil len raz. 

Podľa Danka Poliačik nezvládol emócie. Avizoval tiež, že dá podnet na disciplinárne konanie. Na margo slov, ktoré Poliačik použil, Danko uviedol, že nepatria na pôdu NR SR. "Pokiaľ sa mi dovtedy ospravedlní, som pripravený disciplinárne ďalej nekonať," povedal s tým, že nie je zástancom podobných nástrojov a radšej si veci s ľuďmi vysvetlí. Zdôraznil, že za svojím rozhodnutím vykázať Poliačika z rokovacej siene si stojí.

Poliačik ako dôvod, pre ktorý ho Danko vykázal z rokovania, uviedol to, že ho pri uvedení zákona v pléne oslovil "vážený, snáď už čoskoro dosluhujúci, predseda parlamentu". Tvrdí, že vykázaním zo sály mu znemožnil vystúpiť v rozprave k zákonu, ktorý mu "predseda parlamentu ukradol". "Toto považujem za zneužitie právomocí," dodal s tým, že si ešte pozrie rokovací poriadok a zváži podanie trestného oznámenia.

Na margo expresívnych slov povedal, že Danka neoznačil za chrapúňa. "Ja som včera povedal, že bez súhlasu predkladateľov zákona zobrať zákon a presunúť ho na koniec schôdze je chrapúnstvo. A povedal som, že takýmto spôsobom sa správa iba chrapúň," reagoval. Poliačik tvrdí, že si ctí rokovací poriadok a v momente, ako ho Danko vykázal zo siene, odišiel. Odmieta však rešpektovať človeka, ktorý podľa jeho slov kradne cudzie zákony a nespráva sa v súlade s poslaneckou morálkou. "Odmietam takú prax, aby niekto porušoval pravidlá, robil si, čo chcel, a aby sme mu nemohli povedať, že hádam už čoskoro na svojej stoličke skončí," dodal. 

Novela antidiskriminačného zákona neprešla

Návrh novely antidiskriminačného zákona poslankyne NR SR za OĽaNO Silvie Shahzad poslanci neposunuli do druhého čítania. Cieľom návrhu zákona bolo zosúladiť znenie antidiskriminačného zákona so znením Dohovoru OSN, a to podľa odporúčaní Výboru OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím. "Naplnila by sa povinnosť, ktorá Slovenskej republike vyplýva z ratifikovanej medzinárodnej zmluvy o ľudských právach, ale aj posilnila ochrana osôb so zdravotným postihnutím," uviedla Shahzad.

Návrh zákona by vyplnil medzeru v slovenskom antidiskriminačnom práve spôsobenú chýbajúcou implementáciou zákazu diskriminácie osôb so zdravotným postihnutím podľa Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. Dohovor OSN zakazuje diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím, pričom diskrimináciou z dôvodu zdravotného postihnutia sa rozumie aj odmietnutie tzv. primeraných úprav. Právny koncept primeraných úprav je definovaný v Dohovore OSN tak, že ide o „nevyhnutné a adekvátne zmeny a prispôsobenie, ktoré nepredstavuje neúmerné alebo nadmerné zaťaženie a ktoré sa robia, ak si to vyžaduje konkrétny prípad, s cieľom zabezpečiť osobám so zdravotným postihnutím využívanie alebo uplatňovanie všetkých ľudských práv a základných slobôd na rovnakom základe s ostatnými“.

Zákon o odpadoch sa nezmení

Novelu zákona o odpadoch parlament neposunul do druhého čítania. Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová navrhovala upraviť nezrovnalosti v súčasnom znení zákona. Cieľom bolo pomôcť efektívnejšiemu zberu a výkupu vyhradených prúdov odpadu a triedeného zberu komunálnych odpadov pre zložku papier a lepenka. Úprava bola zameraná na subjekty, ktoré vykonávajú zber alebo výkup triedeného odpadu, ktorý sa spracováva s ohľadom na životné prostredie.

Viac o téme: ParlamentRokovanie SlovenskoNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu