Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ostrá reakciu Smeru na Kočnerove nahrávky z kauzy Gorila: Útok na médiá

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zdá sa, že kauza Gorila opäť ožíva. Počas domových prehliadok u podnikateľa Mariana Kočnera našla polícia nahrávku, ktorá má byť totožná so spisom Gorila. Smer v svojej reakcii nesklamal a opäť sa navážal do médií. Strana zároveň tvrdí, že ide o škandál druhej Dzurindovej vlády a ich meno sa len účelovo špiní.

Policajti našli v trezore podnikateľa Mariana Kočnera, ktorí čelí niekoľkým obvineniam, USB kľúč, na ktorom objavili zvukové nahrávky totožné so spisom Gorila. Zrejme najviac môže v súčasnosti nahrávka uškodiť expremiérovi Robertovi Fico. Strana Smer vydala stanovisko, v ktorom sa opäť naváža do médií, strany SaS a vinu hádže na druhú Dzurindovu vládu. 

Kauza druhej Dzurindovej vlády

„To, čo predvádzajú denník SME, denník N a politická strana SaS vo veci údajného spisu Gorila, je mimo akýchkoľvek hraníc zdravého rozumu,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku strany, ktoré poskytol hovorca Ján Mažgút s tým, že strana SaS bola v čase zverejnenia spisu vo vláde pod vedením Ivety Radičovej. Podľa Smeru liberáli ignorovali ohavnosti pri privatizácii strategického majetku počas druhej Dzurindovej vlády. 

Dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Smer chce vyvodiť právnu zodpovednosť

„A sú to denníky SME (vlastnený finančnou skupinou Penta) a Denník N (vlastnený zakladateľmi Esetu), ktoré sa spoliehajú na krátkosť ľudskej pamäte,“ zopakovala strana. Na tom, že sa to týka druhej Dzurindovej vlády nezmení podľa strany nič, ani účelové spájanie Smeru a jeho predstaviteľov s touto kauzou. „SMER-SD bol v tom čase čisto opozičným subjektom, ktorý nemal absolútne žiadny vplyv na rozhodnutia súvisiace s privatizáciou strategických podnikov, pre ktorú sa rozhodla druhá Dzurindova vláda,“ uviedla strana.

Na snímke členovia predsedníctva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Podľa Smeru je cieľom oboch denníkov pošpiniť nevinných ľudí a vychádzať z presvedčenia, že za klamstvá a krivé obvinenia nebudú niesť žiadnu zodpovednosť. Strana v tejto spojitosti spomenula vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Tak sa rozhodli, že kauzu Gorila druhej Dzurindovej vlády hodia na stranu SMER – sociálna demokracia a jej predstaviteľov. Denník N a denník SME musia niesť právnu zodpovednosť za klamstvá a krivé obvinenia, ktoré šíria,“ dodala strana na záver.

Kauza Gorila

Úrad špeciálnej prokuratúry v utorok (4. 12.) potvrdil, že domové prehliadky u Mariana Kočnera sa konali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie na otázky okolo ďalšieho postupu vo vyšetrovaní úkladnej vraždy a kauzy Gorila ÚŠP zatiaľ odpovedať nechce.

Ostrá reakciu Smeru na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: glob.sk)

Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu v prípade Gorila Marek Gajdoš uviedol, že s najvyššou pravdepodobnosťou nebudú nahrávky použiteľné ako zákonný dôkaz, ale ak by to tak bolo, išlo by o obrovský prínos pre vyšetrovanie a vie si predstaviť aj vznášanie obvinení v súvislosti s preukázanými finančnými tokmi.

Kauza Gorila je politická kauza, ktorá sa začala uniknutím tajného dokumentu s krycím názvom Gorila zo SlS v decembri 2011. V spise sa nachádzajú informácie o stretnutiach politikov v byte na Vazovovej ulici so šéfom finančnej skupiny Penta, ktorého mala SIS sledovať v rokoch 2005 až 2006. Bolo to v čase druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Spis opisuje detaily údajných Haščákových rozhovorov s politickou a ekonomickou špičkou o províziách a úplatkoch, o pochybnej privatizácii, ale aj informácie o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK a vtedajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka. Kauza neskôr vyvolala aj sériu protestov.

Viac o téme: Robert FicoSmerGorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu