Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pellegrini o situácii na Ukrajine: Všetky zložky sú pripravené, v noci sme preverili krízový štáb

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Slovensku v súvislosti s dianím na Ukrajine zatiaľ nehrozia žiadne incidenty, je však pripravené reagovať. Po mimoriadnom rokovaní Národného bezpečnostného analytického centra to povedal premiér Peter Pellegrini. Na tlačovke sa zúčastnila aj ministerka vnútra Denisa Saková a minister obrany Peter Gajdoš.

Oznámil, že centrum sa rozhodlo ponechať stupeň ohrozenia Slovenska na súčasnej úrovni dva. Národné bezpečnostné analytické centrum dnes riešilo aj možné scenáre vývoja na Ukrajine v súvislosti s konfliktom v Azovskom mori, najmä snahami o nelegálne prekročenie slovensko-ukrajinskej hranice. 

Pellegrini Ukrajina

Stupeň ohrozenia je zvýšený na dvojku od augusta minulého roka. Vyhlásil to ešte bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Pellegrini uviedol, že ho ponechali aj z dôvodu blížiacich sa sviatkov.

Sprísnenie protiruských sankcií nie je na stole, ale je vo vzduchu

Pokiaľ ide o konflikt v Azovskom mori, dôležité je deeskalovať napätie, zistiť fakty a vyvodiť zodpovednosť na základe medzinárodného práva a prijať opatrenia, aby sa to už neopakovalo. Po rokovaní vlády to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s tým, že už zaznievajú hlasy aj na sprísnenie sankcií proti Rusku, ale začať protisankciami by bolo krátkozraké. Zároveň informoval, že Európska únia a Severoatlantická aliancia pripravujú vyhlásenia. „Problém je, že ruská strana považuje Krym za svoje územie a my všetci za ukrajinské, takže v tomto sa nedokážu zhodnúť. Dôležité je, aby sme sa dohodli na pravidlách, aby k takýmto situáciám nedochádzalo,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Lajčák k Ukrajine a Rusku

„Také hlasy zo strany niektorých krajín EÚ a NATO zaznievajú. Nie je to na stole, ale je to vo vzduchu,“ povedal na otázku o protiruských sankciách. Premiér Peter Pellegrini už avizoval, že hoci je to zatiaľ hypotetická otázka, ak by k tomu reálne došlo, Slovensko by nešlo proti jednote EÚ a NATO. „Ja stále hovorím, že sankcie sú nástroj politiky, ale nie prvý. Základom sú fakty, vyvodenie zodpovednosti. Sankcie majú byť prijaté vtedy, keď je jasne ukázané, že niekto porušuje medzinárodné právo a odmieta zmeniť svoje správanie. Začínať sankciami je krátkozraké, lebo potom na čo je diplomacia?“ pýtal sa Lajčák. 

Konflikt nemení program predsedníctva

Priznal však, že šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov už sprostredkovateľa konfliktu odmietol, pretože podľa neho ide o problémy iba medzi Kyjevom a Moskvou. Lídri Normandskej štvorky – Francúzska, Nemecka a zmieňovaných krajín si tak v krátkom čase za jeden stôl nesadnú. Fórum na diskusiu však môže byť Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej budeme od januára predsedať.

„Ak by sa to stalo po novom roku, všetci pozerajú na nás, a my budeme navrhovať kroky. Apelujeme na zodpovednosť, na dodržiavanie medzinárodného práva. Aj tie vyhlásenia EÚ a NATO budú dostatočne jasné,“ povedal Lajčák s tým, že najnovší konflikt však nemení program nášho predsedníctva, ktoré si kladie za cieľ čo najviac pomôcť obyčajným ľuďom postihnutým konfliktmi. „Vznikajú otázky, či by sa nemal rozšíriť mandát stálej pozorovacej misie, ktorá monitoruje na zemi. Sú tu návrhy, aby sa rozšíril na monitoring na mori. Ja sa nebránim takej debate, mali by sme povedať pre a proti. Pokiaľ by taký mandát bol daný, mali by svoje oči a uši aj na mori,“ vysvetlil Lajčák.

Všetky zložky sú pripravené 

Slovensku nehrozia žiadne incidenty, ale sme pripravení v prípade potreby reagovať. Podľa premiéra Petra Pellegriniho je Slovensko pripravené na rôzne možnosti, bezpečnostné zložky koordinujú svoju činnosť. „Chcem garantovať, že všetky zložky a bezpečnostné orgány štátu sú pripravené a v prípade, že by došlo k eskalácii napätia, Slovensko na to bude pripravené. Veríme, že dôjde k diplomatickému riešeniu, je však našou povinnosťou nepodceniť akékoľvek riziko,“ vyhlásil premiér. Centrum diskutovalo aj o energetickej bezpečnosti. Premiér v tejto súvislosti pripustil, že počas zimných mesiacov môže byť problém dostatočne zásobovať Ukrajinu plynom prostredníctvom reverzného toku.

Slovensko verí, že vyrieši konflikt diplomaticky

Medzi diskutované scenáre počas zasadnutia centra, ktorého predsedníčkou je ministerka vnútra Denisa Saková, patrila eskalácia konfliktu a s tým spojená väčšia možnosť migrácie smerom na západ Ukrajiny a následne smerom aj na Slovensko, ale aj prerušenie dodávok plynu zo strany Moskvy cez Ukrajinu smerom do Európy, čo by sa dotklo Slovenska.

Pellegrini o situácii na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Zatiaľ eskalácia nepokračuje a Slovensko verí, že konflikt sa vyrieši diplomaticky, nemôžeme však podceniť riziká. Ministerka vnútra Saková potvrdila, že nezaznamenali zvýšené prechody cez hraničné priechody v dôsledku vyostrenia konfliktu. Pokiaľ ide o plyn, premiér ubezpečil, že Slovensko má zásoby na niekoľko dní.

Krajine nepôjde proti jednote EÚ či NATO

Pellegrini sa vyjadril aj k otázke možného rozšírenia či sprísnenia protiruských sankcií, Slovensko podľa neho proti jednote Únie či NATO nepôjde. Pellegrini o tom informoval dnes na brífingu počas zasadnutia centra. „Musíme hovoriť o scenároch, ako by sme riešili, ak by Rusko odstavilo dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy. Máme rezervný tok, máme zásoby plynu na niekoľko dní, ale musíme to navzájom revidovať a musíme si byť istí. Slovenská republika je pripravená brániť si suverenitu, územnú celistvosť a vysporiadať sa aj s humnitárnymi problémami, ak by nastali,“ povedal Pellegrini.

Pellegrini o situácii na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Dodal, že v oblasti ropy disponujeme rezervami nad rámec 90 dní, až na 105. Zásobníky plynu sú po lete naplnené na plnú kapacitu, ale nie sú to zásobníky vo vlastníctve Slovenska, sú to komerčné zásobníky. Premiér sa vyjadril aj k otázke sprísnenia sankcií voči Rusku. Zopakoval, že aj keď sa Slovensko prikláňa k názoru, že sankcie nemajú želaný účinok, bude rešpektovať dohodu v rámci Európskej únie. „Slovensko je členom EÚ aj NATO a aj keď máme svoj názor na to, či sankcie plnia svoju úlohu, prinášajú alebo neprinášajú svoju úlohu, Slovenská republika bude vždy na strane partnerov a zoskupení. Slovensko by bolo súčasťou rozhodnutia,“ povedal Pellegrini na margo možného posilnenia a rozšírenia sankcií na Rusko za agresiu v Azovskom mori. 

Pellegrini o situácii na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

To, čo sa deje v parlamente nás nemusí vyrušovať

Odmietnutie parlamentu zaoberať sa návrhmi Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR premiér nechcel komentovať. Dôležité je podľa neho, aby bola v pohotovosti výkonná moc. Pellegrini vysvetlil, že ochrana Slovenska je v rukách exekutívy a parlament tu má skôr kontrolnú funkciu. Reagoval tak na utorňajšie zasadnutie brannobezpečnostného výboru, ktorý o napadnutí ukrajinských lodí a zajatí ukrajinských vojakov odmietol rokovať pre odpor SNS. „To, čo sa deje v NR SR, nás nemusí vyrušovať. Nie je potrebné, aby sa stavom konfliktu zaoberala národná rada. Nezasadala ani Bezpečnostná rada, aby sme to nedramatizovali, zatiaľ stačilo rokovanie na úrovni analytického centra,“ vysvetlil Pellegrini.

Previerka krízového štábu

Minister obrany Peter Gajdoš informoval, že v nočných hodinách sa uskutočnila previerka krízového štábu. V súčasnosti štáb zasadá pod vedením štátneho tajomníka ministerstva obrany. Situáciu na Ukrajine tiež priebežne vyhodnocujú vojenské spravodajské služby. Podľa Pellegriniho sa rada okrem Ukrajiny venovala aj možným bezpečnostným incidentom počas vianočných sviatkov a novoročných osláv.

Pellegrini o situácii na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Ak by došlo k eskalácii a migrácii, v prípade narušenia východnej hranice v dĺžke 96 km, by Slovensko nasadilo ďalších policajtov a vojakov. V Sobranciach je 900 príslušníkov polície a stovka by mohla pomôcť z Košického a Prešovského kraja. Minister obrany Peter Gajdoš povedal, že by sme tam vedeli poslať 1 200 vojakov a policajtov a stovky nákladných vozidiel. Pripravené by boli aj špeciálne sily, tu však počty nemôže špecifikovať. Dodal, že vojenské spravodajstvo priebežne vyhodnocuje vojenské hrozby a informuje o nich prezidenta, premiéra, predsedu NR SR, ministra obrany a v prípade potreby ďalších.

 

Pellegrini o situácii na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Viac o téme: UkrajinaPeter PellegriniPeter GajdošDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu