Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Migračný pakt vyvolal vášne v parlamente! Lajčák si za demisiou stojí, Pellegriniho tajomné slová

Národná rada SR Zobraziť galériu (10)
Národná rada SR (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Poslancov parlamentu dnes počas druhého rokovacieho dňa 38. schôdze parlamentu zamestná návrh na prijate uznesenia ku kompaktu o migrácii z dielne OSN. Zahraničný výbor NR SR už prijal uznesenie, podľa ktorého by Slovensko kompakt malo odmietnuť. Proti paktu sa vyhranila strana SNS, premiér Peter Pellegrini, niektorí koaliční poslanci, ale aj opozičná strana SaS a Sme rodina. Lajčák si za vyjadreniami o demisii stále stojí. Premiér Pellegrini sa dnes vyjadril, že urobí všetko pre to, aby Lajčák ostal ministrom. Poslanci pokračujú v rozprave.

Proti paktu je hlavne koaličná SNS, ale aj opozičná strana SaS a hnutie Sme rodina. Na stranu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka sa z koalície stavia Most-Híd. Ak by parlament svojím uznesením zablokovala odsúhlasenie Globálneho kompaktu o migrácii z dielne OSN, Lajčák hovoril o demisii. V marockom Marakéši bude v decembri konferencia, na ktorej má byť prijatý globálny rámec OSN o migrácii. Lajčák si za vyjadreniami o demisii stále stojí, poslanci pokračujú v rozprave. 

Aktualizované 18:24 Bez fungujúcich návratov nie je možné hovoriť o migračnej politike 

Ak nevieme zrealizovať návrat nelegálnych migrantov späť do vlasti, tak naša práca bude spočívať len vo vystavovaní dokladov tým, čo prídu. Na stredajšej konferencii Salzburského fóra to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. „Osobne som presvedčená, že bez reálne fungujúcich návratov nie je ani možné hovoriť o migračnej politike,“ povedala Saková. 

Aktualizované 17:13 Parlament bude o uznesení k migračnému paktu hlasovať zajtra dopoludnia. Rozprava k návrhu SNS sa síce končí, poslanci však nestihli uznesenie prebrať do tradičného času hlasovania o 17:00.

Aktualizované 17:01 Lajčákova demisia by poškodila kredit Slovenska 

Ak by sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) pre postoj Slovenska ku Globálnemu paktu OSN o migrácii naozaj rozhodol podať demisiu, podľa predsedu Mosta–Híd Bélu Bugára by to veľmi uškodilo kreditu Slovenskej republiky.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Vnímajú ho ako skúseného diplomata. Netvrdím, že nemáme viac skúsených diplomatov, ale pán Lajčák je v zahraničí zapísaný veľmi dobre. Ak bolo treba vysvetliť hocičo, čo sa na Slovensku udialo, jeho počúvali. A zrazu človek, ktorému verili a ktorý aj predsedal Valnému zhromaždeniu OSN, má doma nejaké problémy. Teda asi Slovenská republika zmenila kurz,“ povedal Bugár v diskusii na Tablet.TV. „Toto je podľa mňa oveľa nebezpečnejšie ako otázka, či ísť, alebo nejsť do Marrákešu. Môžeme stratiť v zahraničí kredit a to je nebezpečná vec,“ zdôraznil. Globálny pakt podľa Bugára nie je právne záväzný a jeho podpora by Slovensko nijako nepoškodila.

Aktualizované 16:51 SNS verí premiérovi, že Slovensko do Marrákeša nepôjde 

Pripomienky k paktu má Slovensko poslať písomne. Uviedol to na tlačovej konferencii v parlamente prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Nepovedal, či SNS odíde z koalície, ak premiér nedodrží slovo. „Po konzultácii so stranou Smer sme sa zhodli, že to ďalšie smerovanie by mohlo byť k tomu, že by sme podporili pozmeňovací návrh strany Smer a súčasne sme sa dohodli, že vytvoríme priestor aj pre pána predsedu vlády, aby dodržal to, čo oznámil, že v prípade, že prejde spoločný návrh Smeru a SNS, tak garantuje, že do Marrákeša nikto nepôjde, ani veľvyslanec, ani referent, nikto za SR,“ povedal Paška.

Aktualizované 16:40 Koaličného poslanca Martina Fedora z Mosta mrzí, že väčšina parlamentu plánuje svojím postojom k paktu o migrácii hodiť do koša časť práce Lajčáka

Povedal to počas rozpravy k tomuto dokumentu s tým, že nie je rozumné vôbec nejsť na konferenciu do Marrákeša. Fedorovi je ľúto, že aj predstavitelia vládnej väčšiny, ktorá vznikla ako koalícia z rozumu, sa nechávajú populistami ďalej vláčiť. „Nesúhlasím s podporou nelegálnej migrácie, nie som ani za povinné kvóty, nechcem ucelené moslimské komunity. Zastávam názor, že problémy treba riešiť tam, kde vznikajú. Znehodnocujeme však prácu vlastného ministra a nechávame sa strhnúť jednou veľkou pseudotémou,“ myslí si.

Martin Fedor
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Podľa exministra obrany sa nechávame strhnúť diktovaním témy zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána a zrejme nevedomky posilňujeme jeho postavenie. „Je v našom záujme nenechať sa strhnúť populizmom. Ak máme výhrady, spíšme ich, dajme na papier a vyšlime nášho zástupcu do Marrákeša, aby ich na konferencii prezentoval. Ak to neurobíme, zbavujeme Slovensko nástroja, ktorý je pre štáty našej veľkosti rozhodujúci. Rezignovanie na diplomaciu nie je rozumné a je to veľká chyba,“ zdôraznil.

Fedor tvrdí, že migráciu treba popísať a kategorizovať, aby bolo zrejmé, o čom sa hovorí. „Nehľadajme za tým akúsi OSN, ďalšiu z radov tajomných organizácií, ktoré nám idú niečo vnucovať. Je to organizácia, kde sa naša diplomacia dokázala presadiť v osobe ministra Lajčáka. On je pre mňa zárukou profesionálneho prístupu v zahraničnej politike a ochrany záujmov Slovenska. Aj kvôli jeho postojom som podporoval túto vládu,“ dodal.

Aktualizované 15:46 SNS je pripravená podporiť pozmeňovací návrh Smeru-SD

SNS je pripravená podporiť pozmeňovací návrh  vládneho Smeru k uzneseniu ku Globálnemu paktu OSN o migrácii a vyjadruje dôveru voči premiérovi Petrovi Pellegrinimu, že dodrží slovo a na rokovanie o pakte do Marrákeša nikto za Slovensko nepôjde. Pripomienky k paktu má Slovensko dať písomne. Slovensko sa podľa SNS zrejme pridá ku krajinám, ktoré sa na realizácii globálneho paktu nebudú podieľať. Uviedol to na tlačovej konferencii v parlamente prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Aktualizované 15:20 Kollár považuje za správne, keby Lajčák podal demisiu 

Miroslav Lajčák ešte ako šéf Valného zhromaždenia OSN vytvoril globálny pakt o migrácii, ktorý všetci na Slovensku odmietajú. Možno by preto bolo správne, keby podal demisiu. V pléne parlamentu to vyhlásil líder Sme rodina Boris Kollár počas rozpravy. Jeho strana nevylučuje, že ak Lajčák neodstúpi, bude ho odvolávať.

Milan Krajniak a Boris
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„My tento pakt odmietame, a preto sa máme cítiť zle. Veď ako sa on pozrie svojim chlebodarcom do očí, keď jeho vlastná krajina to nepodporí? No my sme tu asi všetci blázni, xenofóbi a fašisti. Nie, nie sme,“ deklaroval Kollár, ktorý podobne ako väčšina parlamentu globálny pakt odmieta. Kollárovi tento dokument pripomína salámovú metódu. „Toto je typický príklad, ako s nami robia. Jeden krúžok po druhom. Až zistíme, že sme stratili všetky kompetencie a rozhoduje o nás niekto druhý. Takto to robia vo všetkom,“ dodal.

Aktualizované 14:46 Lajčákovi ostáva mi rozum stáť

Miroslav Lajčák po rokovaní vlády zopakoval svoje stanovisko, že je nezmysel vyháňať diplomatov od rokovacieho stola. „V Marrákeši sa bude dva dni diskutovať o všetkých aspektoch migrácie. A my sa chceme z tejto debaty sami vylúčiť,“ konštatoval. Vláde podľa svojich slov predložil analýzu, z ktorej jasne vyplýva, že účasť alebo neúčasť neznamená nič z hľadiska nášho prijatia alebo neprijatia paktu.

Lajčák k paktu

Lajčákovi tiež prekáža, keď sa informácie o pakte dezinterpretujú. „Zostáva mi rozum stáť, keď zisťujem, kto všetko je tu odborník na interné procedúry OSN, kto všetko to vykladá veci, o ktorých nemá ani potuchy. Uráža to moju racionalitu aj integritu ako človeka. Zadefinoval som svoje červené čiary a počkajme si, ako sa veci vyvinú,“ poznamenal.

Aktualizované 14:30 Vláda bude o Marrákeši rozhodovať na ďalšom zasadnutí

Vláda o slovenskej účasti na konferencii v Marrákeši rozhodne na svojom ďalšom zasadnutí. Po stredajšom rokovaní to povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Uviedol, že jeho postoj v súvislosti s Globálnym paktom OSN o migrácii sa zhoduje s postojom premiéra Petra Pellegriniho.

Raši k paktu

Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) účasť slovenského zástupcu na konferencii podporuje. „Nemyslím si, že riešenie je to, že SR zostane mimo stola. Strkať hlavu do piesku pri takomto probléme je zlá cesta. Keď máme ako SR nejaké výhrady k paktu, tak by sme to tam mali nejakým spôsobom vyjadriť, ale určite nie tak, že zostaneme mimo. Tento problém je globálny a SR by pri tom mala byť,“ povedal.

Pellegrini urobí všetko pre to, aby Lajčák zostal ministrom

Premiér dnes potvrdil, že Slovensko nebude viazané kompaktom OSN. Podľa Pellegriniho je otázka, či niekto z predstaviteľov Slovenska pocestuje do Marakéša na rokovania o tomto dokumente, iba technickou záležitosťou. Pripomenul však, že Miroslav Lajčák je skutočne kvalitným ministrom a odborníkom na správnom mieste. Podľa jeho slov, by bolo na škodu, ak by Lajčák podal skutočne demisiu.

Pellegrini Lajčák - vyjadrenie

„Urobím všetko preto, aby pán minister zostal, pretože Slovensko bude predsedať vážnym inštitúciám. Ja si myslím, že ak by moja vláda mala prísť o tak významného diplomata a takého kvalitného človeka, tak by to bolo na veľkú škodu a ja sa budem preto snažiť pána ministra presvedčiť, aby aj v prípade, že máme na niektoré veci odlišné názory, povýšil záujem štátu, národné záujmy, nad svoje osobné preferencie,“ uviedol Pellegrini. 

Či niekto pôjde alebo nepôjde do Marrákeša, je podľa premiéra irelevantné. Dôležité je len to, že Slovensko nebude k ničomu viazané. Povedal to pred stredajším rokovaním vlády. Priznal, že podľa analýzy samotný dokument nie je právne záväzný. „Budeme už len zvažovať, či výhrady, ktoré máme, treba aj niektorým spôsobom prezentovať. Musíme si uvedomiť, že keď tam nepôjdeme, tak bude konferencia, ktorá o Slovensku nespomenie ani slovkom absolútne nič. A preto uvidíme, či pošleme naše stanovisko písomne alebo ako to dáme jasne najavo,“ priblížil. „Marrákeš pre SR nebude žiadnym spôsobom záväzný, nič nám nehrozí. Ostatné sú technické záležitosti, z ktorých netreba robiť vojnu,“ myslí si premiér.

Lajčák si za demisiou stojí

Stále platí alternatíva, že pokiaľ zo slovenských zástupcov nikto nepocestuje na konferenciu OSN v Marakéši, podá šéf rezortu zahraničných vecí Miroslav Lajčák demisiu. Potvrdil to pred dnešným rokovaním vlády SR samotný Lajčák, ktorý hovorí, že je vo svojich názoroch a vyjadreniach konzistentný. Podľa jeho slov musí byť vo svojich rozhodnutiach v súlade so svojím vlastným svedomím a túto pomyselnú hranicu neprekročí.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Pre mňa je dôležité, aby som sa rozhodol v súlade s mojím svedomím. Nechcem špekulovať, ja som jasne povedal, že hovorím to, čo si myslím. Ja s nikým nebojujem, moje slová stále platia. Ja som minulý týždeň povedal, ako to je a som konzistentný vo svojich vyjadreniach,“ povedal Lajčák. Na otázku, či by bol dobrou náhradou za neho expremiér a poslanec NR SR Robert Fico, nechcel Lajčák odpovedať s tým, že ide o špekuláciu. Práve meno šéfa koaličného Smeru-SD sa medializovalo v súvislosti s možnou náhradou za Lajčáka. Ten totiž pohrozil demisiou v prípade, že na konferenciu OSN v Marakéši nepocestuje slovenský zástupca.

V parlamente je všetko len nie racionalita

Šéf rezortu zahraničných vecí Lajčák vníma z parlamentu všetko možné, len nie racionalitu. Uviedol to v reakcii na situáciu na Ukrajine, na ktorú reagovalo viacero poslancov. „Ja keď sledujem náš parlament, tak vôbec neviem, kde to my žijeme,“ povedal. Podľa Lajčáka je Bezpečnostná stratégia, ktorú vypracoval jeho rezort, kvalitným dokumentom, ale o tom, či bude schválená, alebo nie, musí rozhodnúť parlament.

Migračný pakt vyvolal vášne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„My sme si spravili svoju úlohu a prácu. Stojíme si za týmto dokumentom, ale teraz je to na koaličných lídroch, a Národnej rade SR,“ uzavrel Lajčák. Lajčák odpovedal tiež na otázky o Bezpečnostnej a Obrannej stratégii, ktoré schválila vláda SR ešte počas minulého roka. Lajčák uviedol, že Bezpečnostná stratégia, ktorú vypracúval jeho rezort, je kvalitným dokumentom, ale v súčasnosti je to už záležitosťou Národnej rady SR.

Slovensko by stratilo možnosť konať samostatne

Poslanci pokračujú v rozprave. Hlasovať by sa malo o 11-ej a o 17-ej. Rokovanie bude trvať do 20--ej. Paška je presvedčený, že členské štáty, ktoré sa k dokumentu prikláňajú, sa zaväzujú k istým krokom, ktoré podľa jeho slov nie vždy korelujú so záujmami Slovenska. „SR by stratila možnosť v istých oblastiach konať samostatne,“ odkázal. Poslanec Smeru Ľuboš Blaha uviedol, že by do Marrákéša nemal ísť žiadny diplomat. „Som presvedčený, že do Marrákéša nesmie ísť žiadny slovenský diplomat.“ Podľa neho treba takto chápať aj včerajšie slová Petra Pellegriniho, že jeho vláda neurobí nič, čo by mohlo byť vnímané ako súhlas s migračným paktom.

Vláda neurobí nič, čo by mohlo obmedziť suverenitu SR

V utorok v závere rokovania pléna vystúpil premiér Peter Pellegrini a vyhlásil, že vláda SR neurobí žiadnu aktivitu, ktorá by mohla byť vnímaná ako akýkoľvek súhlas s prijatím paktu o migrácii. Vláda má proti paktu výhrady, čo Pellegrini povedal aj v Bruseli. „Vláda neurobí nič, čo by mohlo ohroziť alebo obmedziť suverenitu SR. Vláda bude vždy chrániť bezpečnosť občanov a dbať na to, aby sme rozhodnutia prijímali suverénne a sami,“ povedal v utorok pred otvorením rozpravy k uzneseniu Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

„Slovenská vláda má výhrady k textu Marakéšskeho protokolu,“ uviedol s tým, že Slovenská republika má právo sama si tvoriť národnú migračnú politiku a SR rozoznáva legálnu a nelegálnu migráciu a nelegálnu migráciu, ktorá prináša bezpečnostné riziká, považuje za škodlivú.

SNS presadzuje, aby pakt odmietli

Národniari presadzujú uznesenie, v ktorom má parlament požiadať vládu, aby odmietla Globálny pakt OSN o migrácii. Minister zahraničia Lajčák naznačuje v prípade schválenia tohto uznesenia demisiu. SNS na svojom uznesení trvá, navyše žiada aj neúčasť Slovenska na rokovaní v Marrákeši. Lajčák má alternatívne uznesenie, ktoré považuje za lepšie ako národniarske, a presadzuje účasť v Marrákeši.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková.)

Podpredseda SNS Anton Hrnko pripomenul, že aj iné členské štáty ako USA, Austrália, Izrael, všetky krajiny V4 okrem Slovenska, už aj Bulharsko zaujali odmietavý postoj voči tomuto paktu. Ale najmä od neho odskočila krajina, ktorá sa najviac podieľala na vypracovaní paktu - Rakúsko, a tiež iniciátorská krajina paktu Švajčiarsko. „Pakt, ktorý k ničomu nezaväzuje, je zbytočný. Pakt, ktorý by nás zaviazal podporovať migráciu a dával nám povinnosti a potenciálnym migrantom práva, je nevyvážený a v konečnom dôsledku škodlivý. Preto sa Slovensko na Marakéšskom podujatí nemá podieľať ani ho podporovať,“ uzavrel Hrnko.

Viac o téme: ParlamentAndrej DankoMiroslav LajčákGlobálny pakt OSN o migrácii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu