Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Globálny pakt o migrácii je nedokonalý a nevyvážený dokument, tvrdí Paška

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Globálny pakt OSN o migrácii je nedokonalý a nevyvážený dokument, ktorý formuluje vážne záväzky v oblasti ochrany migrantov pri ich ceste z krajiny pôvodu až do cieľovej krajiny. V úvode druhého rokovacieho dňa 38. schôdze Národnej rady (NR) SR to konštatoval prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška pred začiatkom diskusie pléna k tomuto dokumentu.

Paška je presvedčený, že členské štáty, ktoré sa k dokumentu prikláňajú, sa zaväzujú k istým krokom, ktoré podľa jeho slov nie vždy korelujú so záujmami Slovenska. "SR by stratila možnosť v istých oblastiach konať samostatne," odkázal.

Proti dokumentu vystúpil aj opozičný poslanec Martin Klus (SaS), ktorého strana pakt odmieta. Zároveň však poukázal na situáciu vo vládnom Smere-SD. "Na jednej strane je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) pre túto stranu najlepší kandidát na prezidenta, na druhej strane mu vrazia 'kudlu' do chrbta," povedal na margo rozporu, keď Lajčák globálny pakt obhajuje, ale strana Smer-SD ho odmieta.

Podľa zatiaľ navrhnutého uznesenia má parlament konštatovať, že globálny pakt je rozporuplným dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenskej republiky. Poslanci majú zároveň požiadať slovenskú vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku globálnemu paktu a aby vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu jeho prijímania.

Viac o téme: MigrantiJaroslav PaškaGlobálny pakt OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu