Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Moste-Híd stále vidia alternatívu: Ešte vždy má kto ísť do Marrákešu

Katarína Cséfalvayová
Katarína Cséfalvayová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministri za Most-Híd budú na vláde presadzovať, aby na konferenciu do Marrákešu šiel slovenský zástupca. V relácii Pavla Demeša SVET Tu a teraz na TABLET.TV to povedala predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd).

"Ešte stále môže ísť aj prezident, ktorého vláda nemá ako ovplyvniť v tom, či sa zúčastní alebo nezúčastní, takže stále je táto otázka otvorená," uviedla Cséfalvayová, ktorá si myslí, že naše postoje musíme tlmočiť našim partnerom. Pre Cséfalvayovú je Miroslav Lajčák garantom euro-atlantického ukotvenia slovenskej zahraničnej politiky. Jeho demisiu na post šéfa diplomacie podľa svojich slov chápe, zároveň sa však pýta, kam by sme sa dostali, keby všetci zásadoví ľudia zutekali z boja.

"Očakávala som, že téma migrácie môže byť zneužitá, rovnako ako v Maďarsku, na strašenie občanov a to sa aj stalo," uvádza na margo prijatia parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii predsedníčka výboru. "Nasadlo sa na vlnu populizmu, hystérie, kultúrnych vojen a málokto sa zaoberal tým, čo v dokumente v skutočnosti je," povedala. "Nakoniec sa budú usmievať extrémisti a spokojne konštatovať, že všetku robotu sme urobili za nich," tvrdí Cséfalvayová.

"Bolo namieste sa ozvať a pripomenúť našim koaličným partnerom, že kľúčové je to, čo je v programovom vyhlásení vlády," uviedla Cséfalvayová v reakcii na štvrtkové vyhlásenie predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorému sa podľa jeho slov nepáči, že koaliční partneri spochybňujú Lajčákovu prácu.

Do Maroka sa chystá aj Angela Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pocestuje v decembri na medzinárodnú konferenciu v marockom Marrákeši, počas ktorej má dôjsť k podpisu globálneho paktu Organizácie Spojených národov (OSN) o migrácii. V piatok o tom informovala hovorkyňa nemeckej vlády Martina Fietzová. Nemecký parlament vo štvrtok pomerom 372 k 153 hlasom prijal uznesenie schvaľujúce medzinárodný dohovor s názvom Globálny pakt pre bezpečnú, riadenú a regulárnu migráciu (GCM) a taktiež potvrdil, že táto nezáväzná dohoda nemecké právo nemení.

Nacionalisti v rôznych krajinách vrátane Nemecka majú voči tomuto dohovoru námietky. Hlasným kritikom bola v Nemecku aj protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD). Rezervované postoje vychádzali aj z Merkelovej konzervatívneho bloku (CDU/CSU).

Na migračnom pakte sa 193 členských štátov OSN dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili sa v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Pakt by sa mal oficiálne prijať na konferencii v marockom Marrákeši, ktorá sa uskutoční v dňoch 10.-11. decembra. Viacero krajín vrátane Slovenska, Austrálie, Bulharska, Česka, Maďarska, Rakúska, Spojených štátov a Talianska však už oznámili, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Viac o téme: MarokoAngela MerkelováMost-HídAndrej KiskaKatarína CséfalvayováMarrákeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu