Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUALIZOVANÉ Historická návšteva Macrona, burcujúce slová: Slovensko je v jadre Európy

Emmanuel Macron a Peter Pellegrini Zobraziť galériu (20)
Emmanuel Macron a Peter Pellegrini (Zdroj: TASR / Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Rokovania s najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj s verejnosťou má na programe počas svojej dnešnej návštevy francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten po stretnutí s prezidentom Kiskom zamieril za premiérom Pellegrinim.

Macron prišiel na Slovensko v rámci osláv 100. výročia založenia Československa. Francúzsky prezident sa so svojim slovenským náprotivkom postavili tesne po 12:45 pred kamery, kde okrem vyhlásení odpovedali na otázky novinárov.

O 13:15 sa Macron porúčal za Pellegrinim, tesne po tretej hodine predstúpili pred novinárov. Po Bratislave ho v sobotu čaká návšteva Prahy, kde bude opäť aj Pellegrini. 

Obmedzenia kvôli návšteve: ONLINE Sledujte s nami, ktoré úseky v Bratislave sú na tom najhoršie

LIVE Pellegrini a Macron

Macronov program

  • 11:20 - stretnutie s Andrejom Kiskom v prezidentskom paláci.
  • 12:45 - tlačové vyhlásenie prezidentov.
  • 13:25 - príchod Macrona na Hrad.
  • 13:00 - pracovný obed s Petrom Pellegrinim.
  • 14:30 - tlačová konferencia.
  • 15:00 - prehliadka Bratislavy. 
  • 16:00 - diskusia v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca na tému „Formovanie budúcnosti Európy".

Vyhlásenie Emmanuela Macrona:

Emmanuel Macron

Vyhlásenie Andreja Kisku:

Andrej Kiska

Emmanuel Macron a Andrej
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Takto sa vítali Macron a Kiska

Prehliadka Starého Mesta

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej piatkovej návštevy Bratislavy diskutoval s mladými Slovákmi o budúcnosti Európy. V rámci programu sa prešiel aj ulicami bratislavského Starého Mesta. Spoločne s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom ho sprevádzal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. 

V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca sa uskutočnila diskusia prezidenta s mladými ľuďmi o budúcnosti Európy organizovaná GLOBSEC-om. "Francúzsky prezident sa pri príležitosti svojej návštevy zapísal do Zlatej knihy Bratislavy na bratislavskej radnici, pozrel si centrum mesta a pozdravil aj ľudí, ktorí si naň počkali," doplnila hovorkyňa bratislavského magistrátu Zuzana Onufer. 

Emmanuel Macron počas prehliadky
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Predseda BSK avizoval, že Francúzsko sa veľkou mierou pričinilo o založenie Československa a príchod francúzskeho prezidenta dva dni pred oslavami 100. výročia nie je náhodný. „S Francúzskou republikou má Bratislavská župa dlhodobo priateľské vzťahy, boli sme veľkým podporovateľom a dali sme súhlasné stanovisko k vzniku nového francúzsko-slovenského gymnázia, ktoré od tohto školského roka funguje v bratislavskej Petržalke a funguje podľa francúzskych štandardov,“ ozrejmil.

Slovensko stojí za Macronovými návrhmi

Posilnenie spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, hospodárstva, hlbšia integrácia Európskej únie a eurozóny, vojenská spolupráca, ale aj blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu (máj 2019) v súvislosti s nárastom nacionalizmu v Európe boli hlavnými témami rozhovoru francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a slovenského premiéra Petra Pellegriniho. Macron je na návšteve Bratislavy pri príležitosti osláv stého výročia vzniku Československa.

Ako na spoločnej tlačovej konferencii na Bratislavskom hrade informoval premiér, ktorý je jeho partnerom v Európskej rade, mali otvorený, konštruktívny a priateľský dialóg. Podľa Pellegriniho Slovensko stojí za Macronovými návrhmi na hlbšiu integráciu Európskej únie aj eurozóny. „Aj Slovensko chce byť na tejto modernej a dynamickej vlne,“ povedal Pellegrini s tým, že Slovensko chce byť pre EÚ, a teda aj Francúzsko, zodpovedným partnerom a chce sa zúčastňovať na všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany EÚ. „V tomto budeme vždy na strane Francúzska,“ dodal šéf slovenskej exekutívy.

Premiér na stretnutí s Macronom otvoril otázku kybernetickej bezpečnosti, pričom spomenul aj nedávny kybernetický útok na slovenský rezort diplomacie. S francúzskym prezidentom sa dohodli, že užšie nebudú spolupracovať len inštitúcie, posilnia aj spoluprácu expertov. Tí by sa mali onedlho stretnúť a hľadať riešenia, ako sa kybernetickým hrozbám vyvarovať.

„Otvoril som aj hypotetickú otázku, že pokiaľ ide o Centrum excelentnosti pre kybernetickú bezpečnosť, či by malo sídliť v Bruseli a či by sme nemohli diskutovať, či by nemalo sídliť v nejakej z iných krajín. Samozrejme, znamená to, že som naznačil, že ak sa bude rozhodovať o umiestnení tejto agentúry, prejavili by sme záujem, aby sídlila v Bratislave,“ povedal Pellegrini. Okrem toho hovorili aj o spoločných obranných a bezpečnostných projektoch. „Podporujeme prezidenta Macrona v nápade, aby súbežne so zvyšovaním výdavkov na obranu sme čo najväčšie množstvo použili na európskom trhu a pokúsili sa armády vyzbrojiť európskymi riešeniami,“ vysvetlil Pellegrini.

EÚ by sa nemala deliť na staré a nové krajiny

Macron je podľa svojich slov rád, že má dnes na programe diskusiu s mladými ľuďmi. Je totiž dôležité s nimi hovoriť. Takisto zopakoval svoje slová o rozdelení EÚ – tá by sa nemala deliť na staré a nové členské krajiny, na východ a západ. Na adresu Slovenska povedal, že sme vstúpili do EÚ, eurozóny, schengenského priestoru či zúčastňujeme sa v iniciatíve posilnenej spolupráce vo vojenskej oblasti (PESCO), čo znamená, že už sme v jadre.

Pokiaľ ide o delenia na východ a západ, pripomenul smernicu o vysielaní pracovníkov do zahraničia. Na túto smernicu vlani tlačil Paríž, krajiny Visegrádskej štvorky z nej neboli nadšené. Slovensko napokon s Francúzskom našlo spoločnú reč a našlo kompromis najmä v oblasti dopravy, aby minimalizovalo negatívny vplyv smernice na kamionistov. To, že sme našli kompromis, je podľa Macrona dôkaz, že nemá zmysel delenie na východ a západ.

Hrozbou podľa Macrona je aj akási únava. „Občania si zvykli, Európsku úniu považujú za samozrejmosť, mier tu máme od nepamäti. Takéto rozmýšľanie dáva priestor tým, ktorí chcú Úniu zničiť. Dialógom chceme ukázať naše ambície,“ povedal Macron. Pellegrini a Macron v podobnom duchu odpovedali aj na otázku o voľbách do Európskeho parlamentu. V tejto súvislosti Pellegrini hovoril o slovenskom paradoxe – teda, že Slováci patria ku krajinám, ktoré najviac dôverujú EÚ, ale takmer vôbec nechodia voliť.

Macron v Prezidentskom paláci
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Verí, že otváranie európskych tém, tak, ako to robí Macron, pomôže dostať Slovensko z poslednej priečky v účasti vo voľbách do EP. „Je dobré, ak si urobíme medzi sebou jasný poriadok a dáme jasno najavo, či považujeme EÚ, jej vývoj a integráciu za to najsprávnejšie riešenie, alebo chceme len polovičaté riešenie,“ povedal premiér s tým že je fér hovoriť o tom, že ak si zvolia ľudia určitého politika alebo stranu, aký to bude mať dopad na ďalší rozvoj a integráciu.

„Zvolením určitých strán môže dôjsť k zabrzdeniu ďalšieho rozvoja v EÚ. Je dobré pomenovávať veci pravými menami, aby nárast síl, ktoré chcú ohroziť EÚ, bol čo najmenší. Musíme urobiť všetko preto, aby sa ich tam dostalo čo najmenej, inak budeme mať problémy, ktoré možno dnes asi nevieme predvídať,“ povedal premiér na margo nárastu nacionalistov.

Macron dal za príklad jeho vlastnú krajinu, kde sa darí Národnému frontu – nacionalistka Marine Le Pen sa dostala s ním do druhého kola prezidentských volieb, majú početné zastúpenie aj v EP. „Je neakceptovateľné, aby niekoho zaujímala EÚ len vtedy, ak rozdáva peniaze,“ dodal Macron s tým, že nemožno si zatvárať oči pred nacionalistami – sú tu, sú veľkí, niekde dokonca vyhrávajú voľby.

Debatovalo sa aj o migrácii

Macron zároveň informoval, že sa s Pellegrinim rozprávali aj o digitálnych aspektoch, kde sú podľa neho na jednej dĺžke, pokiaľ ide o zdanenie. Otvorili aj tému migrácie. „Chceme nájsť spoločnú cestu, myslím si, že existuje,“ dodal s tým, že vie, že kvóty sú neprijateľné, ale dá sa podľa neho pracovať na myšlienke povinnej solidarity.

Prezident Emmanuel Macron je dnes na oficiálnej návšteve Slovenska pri príležitosti osláv stého výročia vzniku Československa, v sobotu sa zúčastní na oslavách v Prahe, kde bude aj premiér Peter Pellegrini. Macron už rokoval aj s prezidentom Andrejom Kiskom, čaká ho ešte diskusia s verejnosťou na tému "Formovanie budúcnosti Európy". Diskusia sa uskutoční v historickej Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca, kde sa za účasti Francúzska pred viac ako 200 rokmi podpisoval Bratislavský mier.

Dnešná návšteva francúzskeho prezidenta na Slovensku nie je prvá, takmer presne pred piatimi rokmi - 29. októbra 2013 prišiel na pozvanie Ivana Gašparoviča Francois Hollande. Dnešnú návštevu sprevádzajú aj masívne dopravné obmedzenia. Zaujímavosťou je, že Macron sa nestretne s naším druhým najvyšším ústavným činiteľom - predsedom NR SR Andrejom Dankom. "Na základe francúzskej protokolárnej praxe sa francúzsky prezident nestretáva s predsedami parlamentov jednotlivých krajín. Francúzsko má odlišné protokolárne poradie, ako je zvykom u nás. Preto francúzska strana ani nežiadala o prijatie," uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR.

Stretnutie Pellegriniho a Macrona v súvislosti s tohtoročnými oslavami nie je prvé. S Pellegrinim, ale aj s českým premiérom Andrejom Babišom, sa Macron stretol 30. júna v Paríži. Neskôr premiér Pellegrini odletel do lotrinského mestečka Darney. Toto mestečko má pre vznik Československa, ktorého sté výročie si pripomíname, obrovský význam.

Práve tu 30. júna 1918 francúzsky prezident Raymond Poincaré za prítomnosti Edvarda Beneša odovzdal československú zástavu 21. streleckému pluku československých dobrovoľníkov, ktorých vycvičili vo Francúzsku. Francúzsko ako prvý štát uznalo samostatné Československo vďaka generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. V meste je aj francúzsko-československé múzeum.

Konštruktívny dialóg

Slovensko chce byť pre Európsku úniu (EÚ) zodpovedným partnerom a chce byť pri všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany Únie. V tomto bude Slovensko vždy na strane Francúzska, uistil predseda vlády.

Pellegrini zároveň ďakoval za otvorený a konštruktívny priateľský dialóg. „Atmosféra a forma našej diskusie len potvrdzuje naše dobré a priateľské vzťahy - nielen naše osobné, ale aj medzi Slovenskom a Francúzskom," povedal a nazval Francúzsko strategickým partnerom.

Podľa premiérových slov chceme byť dôležitým partnerom v Európskej únii. „Chcel by som oceniť snahy o prehlbovanie európskej integrácie, dynamiku a novú energiu, ktorú si dal do celého toho procesu," uviedol. Hovorili spolu aj o kybernetických útokoch, črtá sa aj stretnutie konkrétnych expertov z oboch strán. Pellegrini tvrdí, že Slovensk

Premiér Pellegrini sa zvítal
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Premiér Pellegrini sa zvítal
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Hovorili o aktuálnych témach

Macron ďakoval za prijatie a plodnú diskusiu. „Chcem ukázať, aké dôležité je pre nás Slovensko a my sme boli stále bok po boku počas celej histórie," upozorňuje. Dodáva, že hovorili o aktuálnych témach. 

Európa čelí podľa neho dvom hrozbám, ktorými sú rozdelenie a únava.  Napriek tomu, že mnohí nás presviedčajú, že EÚ je štruktúrovaná, naša spoločná práca podľa jeho slov ukazuje, že sme schopní tieto rozdelenia prekonať.

Na margo únavy zase Macron uviedol, že pre občanov je Európa samozrejmosť, mier tu máme od nepamäti a to je výzva pre tých, ktorí chcú Európu zničiť. Francúzsko podľa neho chce posilniť prítomnosť na Slovensku. 

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR / Pavel Neubauer)

Musíme sa spájať, zhodli sa Kiska a Macron

Európska únia (EÚ) nie je podľa Kisku problémom, ale riešením. Po piatkovom stretnutí s Macronom tiež pripomenul, že problémom, ktorým čelí, ako napríklad migrácia, nedokáže vzdorovať žiadna krajina sama. Vyhlásil, že spájať sa treba aj preto, že iné veľmoci by nás rady videli rozdelených.

Macron je podľa Kisku lídrom v EÚ. „Nielenže hovorí o tom, ako by sme mali EU vidieť, ale priamo pomenúva problémy a navrhuje riešenia. Lídri krajín EÚ, ktoré zdieľajú rovnaké hodnoty a majú rovnaké predstavy o tom, ako má Európa za desať, dvadsať rokov vyzerať, majú stáť spolu," tvrdí naša hlava štátu. 

Príchod Macrona do Grasalkovičovho paláca

Príchod Emmanuela Macrona

Emmanuel Macron a Andrej
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

Budúcnosť je v našich rukách

S Macronom sa Kiska zhodli, že budúcnosť je v ich rukách a musia hľadať spoločné riešenia. „Opakujem, že EÚ nie je problém, je to riešenie. Na každý základný problém, ktorému čelíme, či už je to migrácia, terorizmus, nedokáže žiadna krajina hľadať riešenia sama. Musíme sa spájať. Čelíme tomu, že najväčšie veľmoci by nas najradšej videli ako samostatne egoistické krajiny," hovorí Kiska.

Podľa Kisku je záujmom Slovenska byť pevnou súčasťou EÚ. „Pravdaže, sú tu výzvy, ktorým čelím, som rád, že ma prezident ubezpečil, že akékoľvek delenie na západnú a východnú Európu alebo na novú a starú, neexistuje," povedal.  Potrebujeme vraj hovoriť ľuďom, že EÚ je skvelý projekt, za ktorým musíme stáť, hovorí Kiska.

Na záver  sa dotkli aj problémov ako je Rusko a Ukrajina. „Upozornil som pána prezidenta, že aj v našej krajine vidíme veľa vplyvov, kybernetických útokov proti našim štátom ako sú dezinformácie," povedal Kiska. Projekt Nord Stream 2 označil za nebezpečný.

Atmosféra pred prezidentským palácom

Emmanuel Macron v paláci

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA / Diana Černáková)

Slová chvály Macrona

Ako hovorí Macron, dnes je tu preto, lebo krajiny spája mnoho vecí - najmä história. Kiskovi poďakoval za slová a vysvetlenia. „Slovensko nám ukazuje, že nič nie je evidentné, že všade sú rozdiely. Ale ja na rozdelenie západ a východ neverím. Neverím ani, že existuje rozdelenie na niečo staré a nové, pretože spoločne vytvorili Európu," povedal Macron.

Erurópa podľa neho znamená ambíciu a vôľu, v čom je vraj Slovensko skvelým príkladom. „Rozhodli ste sa stať srdcom Európy a to je dobre. Zdieľame víziu, že Európa má byť spojená, suverénna a chrániť svojich občanov," dodal francúzsky prezident.

Macron zároveň poukázal na to, že Slovensko stálo pri mnohých dôležitých rozhodutiach, ktoré pomáhajú EÚ rásť a rozvíjať sa či budovať ochranu. „Som tu, aby som počúval. Čo sú naše obavy a čo sú naše očakávania," uviedol.

Bez stretnutia s Dankom

S Kiskom sa má Macron rozprávať najmä o budúcnosti Európskej únie, situácii v Európe a vo svete a aktuálnom vývoji v regióne. Zaujímavosťou je, že Macron sa nestretne s našim druhým najvyšším ústavným činiteľom - predsedom NR SR Andrejom Dankom. 

Emmanuel Macron a Andrej
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA / Diana Černáková)

Emmanuel Macron a Andrej
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

„Na základe francúzskej protokolárnej praxe sa francúzsky prezident nestretáva s predsedami parlamentov jednotlivých krajín. Francúzsko má odlišné protokolárne poradie, ako je zvykom u nás. Preto francúzska strana ani nežiadala o prijatie," uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR. 

Rozštiepenie nacionalistov

Macron prichádza podľa denníka Le Figaro na Slovensko a do Česka, aby rozštiepil „nacionalistov" východnej Európy, píše vo svojom komentári. Aj keď oficiálne Macron prichádza na oslavy vzniku Československa, ide mu hlavne o obnovu vzťahov v oblasti, kde francúzsky hlas v minulých mesiacoch stratil vplyv.

Emmanuel Macron a Andrej
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Emmanuel Macron a Andrej
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

Návšteva Maďarska premiéra Viktora Orbána ani Poľska ovládaného konzervatívcami pre Macrona, ktorý nevynechá príležitosť kritizovať tieto krajiny za populizmus a porušovanie ľudských práv, nepripadá do úvahy. Slovensko a Česko, to je niečo iné. Nie sú tak kontroverzné, hoci patria rovnako ako Česko a Poľsko do višegrádskej skupiny. 

„Obe tieto krajiny chcú zostať v srdci Európy. Nie je správne hovoriť o rozštiepenie medzi vchodom a západom Európy, zástancovia Európy sú všade," usudzuje podľa Le Figaro Elyzejský palác.

Viac o téme: Andrej KiskaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu