Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Klaus po rokoch prehovoril o rozpade Československa: Havel rozhneval Slovákov

Václav Klaus Zobraziť galériu (3)
Václav Klaus (Zdroj: Foto: SITA/Jozef Jakubčo)

PRAHA/BRATISLAVA - Bývalý český prezident Václav Klaus na svojich stránkach reagoval na anketu, v ktorej rozobral rozdelenie Československa a jeho príčiny. V štyroch tézach zhodnotil, že Václav Havel si rozhneval Slovensko, že Česi a Slováci spolu mohli fungovať len v nedemokratickom štáte, ale aj fakt, že Slováci chceli štáty rozdeliť aj vyvolaním tzv "pomlčkovej" vojny.

V rámci ankety uverejnenej v Newsletteri Inštitútu Václava Klausa, odpovedal exprezident na príčiny rozdelenia Československa štyroma tézami. Rozdelenie 74 rokov trvajúceho spoločného štátu bolo podľa neho pokojné, racionálne. "Prospelom obom novovzniknutým štátom, Slovensku viac," píše Klaus. "Zabránilo sa nestabilite, nepokoju a nikdy nekončiacim sporom a otázkam kto na na koho dopláca."

Dnešná idealizácia spoločnej minulosti bráni mnohým v triezvom pohľade na rozdelenie. Rovnako aj prežitok nepokojného začiatku 90. rokov. "Obe krajiny mohli žiť spoločne v nedemokratickom systéme, nie v takom, aký nastal po roku 1989," myslí si Klaus. "Masarykovo Československo smerovalo k rozdeleniu od samého počiatku, aj keď si to mnohí neuvedomovali."

Slováci len využívali príležitosti

Klaus tvrdí, že Slovensko využilo každú príležitosť na to, aby sa dostalo zo zovretia spoločného štátu. "Slovensko využilo v marci 1939 Hitlerovu okupáciu k vyhláseniu samostatného štátu. Použilo demokratizačnú éru 60. rokov k federalizácii štátu. Krátko po novembri 1989 svoje ďalšie emancipačné ambície naznačilo "pomlčkovou vojnou". To mnohých Čechov zaskočilo," napísal exprezident.

Václav Havel - výročie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podľa neho štátoprávny problém dovtedy Česi podceňovali. Ako minister financií bol Klaus vyzývaný k nerovnomerným opatreniam pre českú a slovenskú časť krajiny. "V záujme udržania štátu som akceptoval mnoho slovenských požiadaviek." K tomuto kroku ako vtedajší minister financií sa uchýlil k týmto opatreniam, len aby udržal stabilitu v zemi.

Havel si rozhneval Slovensko

Pripomenul aj fakt, že voľby v júli 1992 vyhrali zastancovia slovenskej samostatnosti, napriek tomu, že väčšina Slovákov bola iného názoru. Česi nemali podľa neho na výber a zmierili sa so situáciou, vylúčili neriešenie vecí a život v demotivujúcej neistote. "Vylúčili sme dnešné tápanie Britov okolo Brexitu."

Česká strana podľa Klausa dlho bola v úlohe vonkajšieho pozorovateľa. "Václav Havel si rozhneval Slovensko niekoľkými nepremyslenými výrokmi a zásahmi," tvrdí exprezident s tým, že Havel sa očividne orientoval na svojich slovenských stúpencov z disidentskej éry a takisto sa spolupodieľal na odstránení Vladimíra Mečiara z postu ministra vnútra. 

Vladimír Mečiar dnes hovoril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Pithartova vláda konala za chrbtom federálnej vlády, no pri prerozdeľovaní štátneho rozpočtu žiadala jeho okmažité zrušenie. Kalvodova ODA bola úplne protislovenská, Klaus obhajoval len ODS, ktorá založila svoju pobočku aj na Slovensku s cieľom udržať spoločný štát. "Rozhodol rezolútny slovenský záujem mať vlastný štát /nezabudnime na heslo Dosť bolo Prahy) a schopnosť vedenia ODS zvládnuť zložité jednanie. Samozrejme, pomohla politická racionalita Vladimíra Mečiara," dodal na záver Václav Klaus.

Viac o téme: Vladimír MečiarVáclav HavelVáclav Klaus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu