Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novela zákona o vyvlastňovaní pozemkov pre diaľnice prešla do druhého čítania

Árpád Érsek
Árpád Érsek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu budú rokovať o novele zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá v skrátenom konaní v druhom čítaní dnes o 14. hodine. Rozhodli o tom v hlasovaní s tým, že novelu ihneď prerokujú výbory pre hospodárske záležitosti ako gestorský a ústavnoprávny. Za posunutie návrhu do druhého čítania hlasovalo 81 poslancov, proti bolo 58 zákonodarcov.

Vyvlastňovaniu pozemkov pre diaľnice má podľa ministerstva dopravy a výstavby pomôcť zavedenie nového právneho inštitútu predbežnej držby, ktorý pred ukončením vyvlastňovacieho procesu umožní vykonávať vopred vymedzené a odstrániteľné práce v nevyhnutnom rozsahu. Rezort dopravy novelou reaguje na situáciu okolo plánovanej výstavby bratislavského obchvatu na diaľnici D4 a priľahlej rýchlostnej cesty R7.

Opoziční poslanci v rámci rozpravy v prvom čítaní minulý týždeň kritizovali to, že novela zákona neprešla pripomienkovým konaním, podľa nich neoprávnene zasahuje do súkromného vlastníctva a môže preto skončiť na Ústavnom súde SR.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most- Híd) povedal, že cieľom novely je reagovať na situáciu s viacerými majiteľmi pri majetkovoprávnom vysporiadaní pozemkov pod budúcimi diaľnicami a rýchlostnými cestami. "Pomocou rôznych obštrukcií pri výkupe pozemkov alebo vo vyvlastňovacom konaní sú schopní úspešne blokovať vydanie stavebných povolení a výstavbu úsekov, ktoré zlepšia dopravnú situáciu desiatkam tisíc ľudí a na ktoré verejnosť čaká. Ich cieľom je vytvoriť časový tlak a získať tak pre seba neúmerné výhody," uviedol Érsek

Takéto konanie podľa ministra môže mať zásadný dopad nielen na odklad sprevádzkovania týchto stavieb, ale aj na zvýšené náklady pre nedodržanie zmluvných termínov. "Návrh zákona nebol predmetom medzirezortného pripomienkového konania, pretože nastali mimoriadne okolnosti," dodal minister.

Vláda zdôvodnila skrátené legislatívne konanie nutnosťou zefektívnenia procesu povoľovania a výstavby vybraných diaľnic a ciest so súčasným zachovaním adekvátnej možnosti obhájiť svoje záujmy všetkým dotknutým vlastníkom pozemkov, na ktorých majú byť diaľnice postavené alebo stavieb, ktoré majú byť v súvislosti s výstavbou diaľnic asanované. Toto zefektívnenie by sa malo prejaviť celkovým skrátením povoľovacieho procesu a poklesom nákladovosti celého prípravného procesu výstavby diaľnic, ako aj samotného začiatku výstavby diaľnic.

Neprešiel návrh na rovnaké odmeňovanie členov komisií 

Návrh novely zákona o obecnom zriadení z dielne poslanca NR SR Martina Klusa (SaS) poslanci neposunuli do druhého čítania. Cieľom novely bolo zaviesť záväzné odmeňovanie členov komisií na princípe zachovania rovnakých podmienok pre členov komisií, ktorí sú poslancami obecného zastupiteľstva ako aj členov komisií, ktorí poslancami obecného zastupiteľstva nie sú. „V súčasnosti obce a mestá uplatňujú rozdielny prístup k odmeňovaniu členov komisií, ktorý v mnohých prípadoch nerešpektuje zásadu rovnosti medzi členmi komisií; často sa totiž stáva, že členovia komisií, ktorí sú poslancami, majú priznaný nárok na odmenu a členovia - neposlanci ho priznaný nemajú,“ ozrejmil Klus počas rozpravy, podľa ktorého predložený návrh tento stav napráva.

Opozičný zákon o neziskovkách neprešiel

Opoziční poslanci chceli pomôcť neziskovým organizáciám, ktoré podľa zákona sú automaticky zrušené z dôvodu, že nepodali výročnú správu do 15. júla kalendárneho roku. Preto do parlamentu štvorica poslancov Peter Osuský, Ondrej Dostál, Viera Dubačová a Zuzana Zimenová predložila novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Poslanci zákon neposunuli do druhého čítania.

Predkladatelia zdôraznili, že nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby je jednou z právnych foriem mimovládnych neziskových organizácií. Pri iných právnych formách mimovládnych organizácií však príslušné zákony nestanovujú takúto mimoriadne tvrdú a vecne neodôvodnenú sankciu za v podstate formálne porušenie povinnosti predkladať výročnú správu v zákonom stanovenom termíne. Môže sa to totiž stať pre ľudskú, technickú alebo administratívnu chybu.

Poslanci upozorňujú, že občianske združenia vôbec nemajú zákonom stanovenú povinnosť vypracovať, zverejňovať a štátnemu orgánu predkladať výročnú správu. Nadácie takúto povinnosť majú, ale ak si ju v zákonom stanovenom termíne nesplnia, neznamená to ich automatické zrušenie, ale uloženie pokuty a stanovenie náhradného termínu pre splnenie tejto povinnosti. Až na základe nesplnenia povinnosti v náhradnom termíne môže byť nadácia zrušená – ale nie automaticky zo zákona, ale rozhodnutím súdu.

Predkladatelia preto navrhujú, aby sankcia za porušenie povinnosti predkladať výročnú správu nebola vo vzťahu k neziskovým organizáciám úplne zrušená, ale zmenená do podoby, v akej existuje vo vzťahu k nadáciám. Miesto automatického zrušenia neziskovej organizácie jej registrový úrad za porušenie tejto povinnosti uloží pokutu a stanoví náhradnú lehotu. Až nedodržanie náhradnej lehoty bude zakladať možnosť zrušenia neziskovej organizácie súdom. „Vzhľadom na neprimeranú tvrdosť sankcie automatického zrušenia neziskovej organizácie z dôvodu nepredloženia výročnej správy sa navrhuje, aby organizácie, ktoré boli v minulosti z tohto dôvodu zrušené, ale ešte nezanikli, mali možnosť v období jedného roka požiadať o obnovenie svojej registrácie,“ navrhujú poslanci. Účinnosť zákona navrhovali stanoviť na 1. júla 2017.

Zmeny v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov nebudú

Poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik navrhoval novelu zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorú zákonodarcovia neposunuli do druhého čítania. "V oblasti hlasovania vlastníkov bytov a nebytových priestorov na schôdzach sa navrhuje, aby váha hlasu vlastníka bytu v dome zodpovedala rozsahu plochy bytu v bytovom dome, a to v pomere jeden hlas za každý meter štvorcový," uviedol Baránik.

Váha hlasu vlastníka nebytového priestoru mala byť podľa neho 0,5 hlasu za každý meter štvorcový, keďže nebytové priestory, spravidla garáže sú podľa jeho prepočtov na meter štvorcový lacnejšie. "Takáto právna úprava by umožnila spravodlivejšie uplatniť vlastnícke právo vlastníka bytu či nebytového priestoru pri hlasovaní na schôdzi vlastníkov tak, ako to zodpovedá rozsahu jeho vlastníctva v pomere k ostatným vlastníkom v jeho dome," dodal.

Zmeny v duálnom vzdelávaní ani iné návrhy k školstvu z SaS neprešli

Návrhy noviel zákonov upravujúcich oblasť školstva z dielne poslancov NR SR opozičnej strany Sloboda a Solidarita v pléne parlamentu dnes neprešli do druhého čítania. Poslanci Branislav Gr?hling, Eugen Jurzyca, Martin Klus a Martin Poliačik navrhovali novelu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. Nosnou myšlienkou a primárnym cieľom novely bola zmena koncepcie vo vydávaní, obstarávaní a používaní učebníc v školách, a to úplným otvorením trhu s učebnicami.

Návrh zákona rušil delenie učebníc na učebnice so schvaľovacou doložkou a odporúčacou doložkou a školám by sa poskytla možnosť, aby sa samy rozhodli, ktoré učebnice budú vo výchovno-vzdelávacom procese využívať. „Školy si budú môcť vybrať zo všetkých kníh, ktorým bola ministerstvom školstva prípadne ministerstvom zdravotníctva udelená odporúčacia doložka. Predkladaný návrh zákona má zároveň za cieľ zabezpečiť, aby školy pri svojom výbere učebníc neboli ovplyvňované zdrojom ich financovania, pretože sa finančné prostriedky určené na zakúpenie učebníc stanú súčasťou normatívneho príspevku na žiaka,“ uvádzali predkladatelia.

Poslanec Gröhling navrhoval zmenu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorá by zlúčila pozíciu výchovného a kariérového poradcu do pozície školského poradcu. Novela by zároveň definovala jeho kompetencie a náplň kariérového poradenstva.

Štvorica poslancov za SaS Branislav Gröhling, Eugen Jurzyca, Martin Klus a Martin Poliačik predložila aj návrh novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorej účelom bolo reflektovať na faktory spôsobujúce nízku účasť stredných odborných škôl a zamestnávateľov v systéme duálneho vzdelávania. Návrh, ktorým chceli zefektívniť systém duálneho vzdelávania, zvýšiť motiváciu škôl, ako aj zamestnávateľov, zapojiť sa do systému duálneho vzdelávania a odstrániť problémy, ktoré súčasná právna úprava vyvoláva v praxi, neprešiel do druhého čítania.

Návrh novely zákona o vysokých školách, ktorý s liberálmi Gröhlingom, Jurzycom a Poliačikom predkladal aj nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý komplexne spracovával systém zverejňovania štatistiky platov (príjmov) a nezamestnanosti absolventov jednotlivých stredných škôl a vysokých škôl na Slovensku, poslanci taktiež neposunuli do druhého čítania.

Podľa predkladateľov však tieto štatistické údaje patria medzi najdôležitejšie podklady pre informované rozhodovanie sa absolventov stredných škôl pre štúdium na konkrétnej vysokej škole, ako aj absolventov základných škôl pre výber strednej školy. Návrh zákona reagoval na prehľad absolventskej miery nezamestnanosti jednotlivých vysokých škôl podľa skupín študijných odborov, ktorý pripravilo v roku 2011 ministerstvo školstva pod vedením ministra Eugena Jurzycu s využitím údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Ústavu informácií a prognóz v školstve.

Schválili zmenu ústavy, ktorá sprísňuje ochranu pôdy

Novela ústavy, ktorá sa týka ochrany poľnohospodárskej a lesnej pôdy z dielne SNS, získala dnes v parlamente vysokú podporu poslancov, za novelu hlasovalo 113 zákonodarcov. Ústavnou zmenou sa ochráni poľnohospodárska pôda najmä pred jej špekulatívnym výkupom. Podľa národniarov sa pod špekulatívnym nákupom rozumie nákup poľnohospodárskej pôdy s cieľom nevyužívať ho na poľnohospodárske účely, čo môže ohroziť postavenie domácich farmárov. Prijatím tejto ústavnej zmeny bude možné zákonom ustanoviť, že pôda bude môcť byť iba vo vlastníctve určitých zákonom stanovených osôb. V ústave sa zakotvuje definícia pôdy ako neobnoviteľného prírodného zdroja, ktorý požíva osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti. Novela ústavy zároveň otvára možnosť obmedziť nadobúdanie našej pôdy zahraničnými subjektmi.

Podľa SNS nie je jedno, kto vlastní pôdu na Slovensku. „Je iné, keď pôdu vlastní občan SR, ktorý tu žije, žijú tu jeho deti a vnuci. A úplne iné je, keď pôdu vlastnia zahraničné subjekty alebo korporácie, ktoré sídlia 5 000 kilometrov od Slovenska. Takýmto subjektom môže byť úplne jedno, akým spôsobom sa s pôdou nakladá, alebo napríklad, čo sa do pôdy dáva za účelom rýchleho zisku,“ vyhlásil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Následne by totiž podľa neho nič nebránilo takýmto subjektom sa pôdy zbaviť alebo ju inak zobchodovať. „My, a naše deti, tu však zostaneme a chceme ďalej žiť. Preto nám to nie je a nemôže byť jedno,“ dodal predseda poslaneckého klubu SNS.

Viac o téme: Martin KlusNovely zákonaVyvlastňovanie pozemkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu