Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico zvoláva na september neformálny summit: Slovensko musí byť iniciatívne

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia potrebuje zásadnú diskusiu o svojom fungovaní a fungovaní eurozóny. Ťažko sa však závery k takejto zložitej diskusii dosahujú na formálnych stretnutiach. Uviedol to slovenský premiér Robert Fico na dvojdňovom summite EÚ, ktorý sa začal dnes v Bruseli.

"Preto som navrhol už na stretnutí so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou, aj na stretnutí s francúzskym prezidentom (Francoisom) Hollandom, že by bolo vhodné, keby sme si všetci spolu sadli, nech to zase nie je tak ako obyčajne, že tri štyri krajiny sa stretnú a niečo povedia. Ostatné štáty sú z takejto diskusie vyraďované," povedal premiér.

Fico privítal, že jeho návrh podporili predstavitelia EÚ. "Dnes ho podporil aj predseda Európskej Rady Donald Tusk a môžeme preto skonštatovať, že v septembri sa bude v Bratislave konať neformálny summit 27 štátov EÚ, kde bude jednoznačná téma, čo ďalej s EÚ. Je to teda obrovská výzva," dodal.

Upozornil však na to, že by bolo veľkou chybou očakávať, že sa stretne 27 premiérov a hláv štátov, ktorí dospejú za niekoľko hodín k záverom. "Čo je pre nás dôležité, a teraz hovorím za Slovenskú republiku, je fakt, že Slovensko ako predsedajúca krajina chce byť veľmi iniciatívna, pokiaľ ide o diskusiu o ďalšej budúcnosti Európy," konštatoval.

Podľa Ficových slov bude Vyšehradská štvorka (V4) hľadať spoločné stanovisko ohľadom vízie Európy ešte počas leta. Otázku Škótska momentálne považuje za sekundárnu tému. Premiér sa tiež domnieva, že ak by Británia už nebola členom EÚ v čase, keď by mala prebrať predsedníctvo, vedeli by po Malte nájsť jej solídneho nástupcu.

Dvojdňovému summitu dominuje téma pripravovaného odchodu Veľkej Británie z EÚ. Závery Európskej rady by podľa premiéra mali byť schválené už dnes večer. Ráno by mala pokračovať neformálna diskusia 27 štátov o tom, ako sa postaviť k brexitu. Taktiež sa očakávajú prvé návrhy od britského premiéra Davida Camerona.

Inštitúcie po brexite

Slovensko sa na čele Európskej únie pokúsi čo najlepšie zvládnuť procesy spojené s možným odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, vrátane dohôd o presune dôležitých agentúr EÚ z Londýna. Uviedol to dnes slovenský premiér Robert Fico na úvod dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Fico upozornil, že nadchádzajúce slovenské predsedníctvo bude musieť riešiť aj otázku, ako budú prerozdelené niektoré európske inštitúcie so sídlom v Londýne. V britskej metropole sídli Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA), prestížna Európska agentúra pre liečivá (EMA) a pôsobí tam aj Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Premiér na otázku, či Slovensko ako krajina, ktorá nehostí žiadnu z nezávislých agentúr EÚ, nemá záujem o tie, ktoré v prípade brexitu budú musieť opustiť Britániu, uviedol, že nie sme jedinou krajinou, ktorá nemá na svojom území podobné inštitúcie. "Je niekoľko krajín EÚ, ktoré nemajú na svojom území európske inštitúcie. To sú také významné inštitúcie, že bude o ne veľký záujem," uviedol Fico s odkazom na EBOR, EBA a EMA. Zároveň však dodal, že túto skutočnosť nechce vnímať ako "príležitosť na trhanie koristi".

Podľa jeho slov bude povinnosťou SR ako krajiny predsedajúcej v Rade EÚ zvládnuť procesy, ktoré budú náročné. Zároveň však dodal, že pre Slovensko by takáto ponuka na hosťovanie podobných inštitúcií nebola nezaujímavá. "Pokiaľ by bola taká ponuka pre Slovensko, pripravili by sme všetky potrebné predpoklady na fungovanie takýchto inštitúcií," odkázal Fico.

Viac o téme: SummitRobert FicoPredsedníctvo EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu