Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák rokoval o britských predstavách odchodu z EÚ: Prioritou je kvalita vzťahov

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

LONDÝN – O predstavách Veľkej Británie ohľadom jej odchodu z Európskej únie rokoval v utorok v Londýne slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák so šéfom britskej diplomacie Philipom Hammondom a ministrom pre európske záležitosti Davidom Lidingtonom.

Lajčák bol prvým ministrom z krajín EÚ, ktorý prišiel do Londýna po referende o brexite konanom 23. júna. Počas krátkej pracovnej návštevy diskutoval s partnermi o procesoch, ktoré sa v Británii začali po referende, ako aj o krokoch, ktoré by mali nasledovať v rámci príprav na vystúpenie Spojeného kráľovstva z Únie a o novom nastavení vzťahov Londýna so zostávajúcimi 27 členskými štátmi EÚ.

"Jedna z hlavných priorít musí byť zachovanie čo najlepšej kvality vzťahov. To je tak v záujme Británie, ako aj Európskej únie. A v tomto duchu bude Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ pristupovať k celému procesu," zdôraznil Lajčák. Konštatoval tiež, že čím dlhšie panuje neistota o podobe procesu odchodu Británie z EÚ a nebude sa nič diať, tým väčšie riziko to predstavuje pre kvalitu budúcej spolupráce. 

"Je veľmi dôležité zachovať pokoj, aby sa medzi Britániou a EÚ nezhoršila atmosféra, lebo to by mohlo poznamenať podobu našich budúcich vzťahov," poznamenal Lajčák a pripomenul, že toto je aj skúsenosť Slovenska z čias česko-slovenskej federácie. "Zodpovedné rokovania vytvárajú základ dobrých vzťahov do budúcnosti," dodal. Informoval Tlačový odbor MZVaEZ SR.

Viac o téme: Miroslav LajčákPhillip Hammond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu