Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slováci skočili na falošnú výzvu, nezabíjať do vojny: Prvé oficiálne čísla, kde ich bolo najviac!

Slovenskí vojaci v akcii Zobraziť galériu (3)
Slovenskí vojaci v akcii (Zdroj: Facebook MO)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany zverejnilo oficiálny počet vyhlásení, ktorými sa Slováci chceli vyhnúť vojne v prípade mimoriadneho stavu. Ľudia v hystérii zaplavili úrady tisíckami žiadostí, pretože nechceli ísť do vojny bojovať a zabíjať. Zistili sme, koľko ľudí poslalo na úrady vyhlásenie o odmietnutí ísť bojovať do slovenskej armády.

Podarilo sa nám zistiť presný počet vyhlásení o odopretí výkonu mimoriadnej služby. Slováci skočili na masovú hystériu, keď sa chystali do konca januára odmietnuť ísť zabíjať do vojny. „Nepremeškajte 30. január 2015, inak hrozí, že budete musieť ísť zabíjať ľudí do vojny,“ hlásili iniciátori na svojich stránkach. Odopretie je možné len v čase mieru a písomné doručenie musí byť na úrade doručené do konca januára. Ministerstvo obrany tieto informácie potvrdilo, ale zároveň dodalo, že toto vyhlásenie sa nevzťahuje napríklad aj na obdobie vojny, teda oficiálneho vojnového stavu.

Slováci úradom poslali vyše 14 tisíc listov. K 31. januáru 2015 bolo podaných celkom 14 172 vyhlásení o odopretí výkonu mimoriadnej služby. V tomto počte sú započítaní aj občania, ktorí podali vyhlásenie viackrát, občania, ktorí už nemajú brannú povinnosť ako aj občania, ktorí pred podaním vyhlásenia už boli zaradení do dokumentácie evidovaných občanov,zareagovali pre nás z ministerstva obrany.

V tabuľke sú uvedené počty podaných vyhlásení o odopretí výkonu mimoriadnej služby po jednotlivých územných obvodoch okresných úradov v sídlach krajov (po krajoch) vrátane celkového počtu:

Slováci skočili na falošnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Z celkového počtu vyše 14-tisíc žiadostí bolo zodpovedajúcich iba 11 182 žiadostí. Viacerí totiž podali vyhlásenie neoprávnene, tak sa nemohli započítať.

Slováci skočili na falošnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Ľudia nechceli ísť na vojnu bojovať

Ľudia reagovali odmietavo aj na sociálnych sieťach, kde sa vyjadrovali na možnosť ísť bojovať. „Nešiel by som na vojnu ani za nič, keby na to niekedy príde. Nech si idú tí, čo ju chcú. Ja by som radšej hnil v base,“ vyznal sa jeden z čitateľov.

Ďalší to videl veľmi skepticky. „Vidím, že už tu každý rozmýšľa ako zrušiť vyhlásenie. Viem že by to asi nebolo pre nikoho príjemné, keby dostal povolávací rozkaz, ale keď príde na lámanie chleba, tak čo urobíte. Nič nezmôžete. A ja počítam aj s tým, že pekne aj nás mladých povolajú. A pôjdeme do takmer istej smrti ...“

Ako by to bolo v prípade vojny?

Rezort obrany potvrdil, že stav odmietnuť bojovať vo vojne je v platnosti už od roku 2005, ale nevzťahuje sa na obdobie krízovej situácie, napríklad aj vojny.

"V zmysle zákona môže občan, na ktorého sa vzťahuje branná povinnosť odoprieť v stave bezpečnosti výkon mimoriadnej služby, ak je v rozpore s jeho svedomím, alebo náboženským vyznaním. Občan môže takéto vyhlásenie podať v roku, v ktorom mu vznikla branná povinnosť a v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti," potvrdila nám informácie hovorkyňa Martina Balleková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu