Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Radičová kritizuje Zemana a Fica: Ich proruské výroky sú len divadlo pre domáce publikum!

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Proruské výroky českého prezidenta Miloša Zemana alebo slovenského premiéra Roberta Fica k ukrajinskej kríze nie štátnické a sú vedome určené tej časti českej a slovenskej spoločnosti, ktorá má sklon k nostalgii za komunizmom. Povedala to bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Skôr než slová sú však podľa nej dôležité činy a v nich sú štáty Európskej únie voči ruskému postupu na Ukrajine jednotné.

"Nie je štátnické prilievať olej do ohňa," reagovala Radičová na otázku, aký vplyv môžu mať kontroverzné vyjadrenia Zemana alebo Fica ku konfliktu na Ukrajine a západnom sankciám voči Rusku. "Je ale rozdiel medzi slovami a činmi. Všetky členské krajiny Európskej únie schválili sankcie voči Ruskej federácii a v reálnych činoch postupujú spoločne," usudzuje slovenská premiérka z rokov 2010 až 2012, ktorá sa po odchode z politiky vrátila k profesii sociologičky.

Pripomenula, že na sankciách voči Moskve sa dvadsaťosemčlenná únia musela dohodnúť jednohlasne, a aj keď ich Fico rovnako ako Zeman kritizoval, pomáha Slovensko Ukrajine dodávkami plynu. "Činy sú jednoznačné. To, že je tu iná alebo nejednoznačná rétorika politikov, to je rétorika dovnútra krajiny, ktorá úplne vedome oslovuje tú časť populácie, ktorá má väčší príklon k Ruskej federácii a nostalgiu po bývalom komunistickom režime," dodala Radičová.

Za štátnický prístup k ukrajinskej kríze považuje postoj nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Tá upozorňuje, že Rusko je súčasťou Európy a nie je možné nenájsť s Ruskou federáciou spoluprácu a spoločnú reč. Je nutné ju nájsť, ale neznamená to, že budeme akceptovať kroky, ktoré sú porušovaním dohôd a medzinárodného práva," uviedla neúspešná slovenská prezidentská kandidátka. V Prahe predvčerom vystúpila v diskusii k 22. výročiu rozpadu Československa, ktorú organizovala Knižnica Václava Havla spolu s Divadlom Husa na provázku.

Ohľadom Ukrajiny Radičová očakáva, že východoeurópska krajina bude musieť vyriešiť svoj štátoprávny status. "Štátoprávna otázka by mala byť riešená prostredníctvom celoštátneho referenda, pretože inak neskončí potenciál otvorenej vojny a konfliktu, ktorý na Ukrajine je," domnieva sa.

Krym, ktorý vlani v marci napriek nesúhlasu Kyjeva a Západu anektovalo Rusko, a možno aj východnú Ukrajinu, zmietanú boji medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, podľa nej zrejme čaká dlhé obdobie nevyjasneného medzinárodného postavenia. "Prirovnala by som to analogicky k severnému Cypru," prirovnala podobný možný vývoj na Ukrajine k situácii na stredomorskom ostrove. Jeho južná časť je členom EÚ, zatiaľ čo severnú uznáva len Turecko.

S imperiálnymi tendenciami Ruska je podľa Radičovej treba počítať aj v budúcnosti. "Obávam sa, že nemáme v dnešnej dobe v rámci mierových možností (na Ukrajine) inú šancu ako dôsledne a donekonečna vyjednávať so zainteresovanými stranami a hľadať riešenie, ktoré bude prijateľné predovšetkým pre občanov žijúcich na Ukrajine a v Ruskej federácii," myslí si slovenský expremiérka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu