Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO, SaS a NOVA ešte stále nemajú dosť podpisov na odvolanie Pašku

Pavol Paška Zobraziť galériu (2)
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany SaS, NOVA a OĽaNO stále nemajú dosť podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej by chceli odvolávať predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). O funkciu by ho chceli pripraviť pre predražený nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Padla preň už ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD), ktorá šéfovala dozornej rade nemocnice. Opozičnému trojlístku to však nestačí, za tendrom vidí hlavne Pašku. Ten sa od kauzy dištancoval. Tvrdí, že s firmou Medical Group, ktorá má dodať predražené "cétečko", už roky nemá nič spoločné a podáva trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenia.

NOVA, OĽaNO a SaS mu neveria, poukazujú na prepojenia spoločnosti Medical Group na Pašku a zisky firmy, ktoré rastú podľa opozície vždy, keď je pri moci Smer-SD a Paška. Podľa trojice strán existuje niekoľko nepriamych dôkazov, ktoré vedú k Paškovi a sú dôvodom na jeho odvolanie. Na to, aby sa mohla konať schôdza s návrhom na odvolanie Pašku, treba aspoň 30 podpisov. Trojlístok by tak musel presvedčiť niekoľko poslancov z SDKÚ-DS, Mostu-Híd či KDH. Tieto strany však preferujú zatiaľ rokovanie mimoriadneho parlamentného zdravotníckeho výboru. Na ňom chcú preveriť nielen nákup "cétečka", ale všetky tendre, v ktorých za posledné roky vyhrala spoločnosť Medical Group.

Daniel Lipšic (NOVA) nechce špekulovať o dôvodoch zvyšku opozície, ktorá ešte svoj podpis k návrhu na odvolanie Pašku nedala. Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) sa nazdávajú, že za konaním štandardných politických strán môže byť obava, aby nenahnevali Smer-SD. "Niektoré charaktery asi nechcú naštvať svojho budúceho koaličného partnera," poznamenali.

 

OĽaNO, SaS a NOVA: Chceme, aby víťazi tendrov museli zverejniť vlastníkov

Opozičné NOVA, OĽaNO a SaS chcú, aby firmy uchádzajúce sa o štátne zákazky, zverejňovali svojich skutočných vlastníkov a všetky zmeny. Navrhnú to v novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravujú na decembrovú parlamentnú schôdzu.

"Chceme navrhnúť, aby uchádzači o verejnú zákazku museli dokladovať, kto sú ich skutoční vlastníci. Presnejšie, každá spoločnosť, ktorá vyhrá verejnú zákazku, bude musieť doložiť, kto sú jej vlastníci. A to buď fyzické osoby, alebo spoločnosti kótované na burze, ktoré majú akcie verejne obchodovateľné," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík (europoslanec). Podľa návrhu, ak by víťazná firma nepreukázala vlastníkov, bola by vylúčená z tendra. Opozícia poukazuje, že banky už dnes majú povinnosť zisťovať konečných užívateľov účtov.

Právnou normou reagujú na kauzu predraženého CT prístroja, ktorý mala do piešťanskej nemocnice dodať spoločnosť Medical Group, v minulosti blízka predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Paška sa od kauzy dištancoval, tvrdí, že s firmou nič nemá a podáva trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenia.

Opozičná trojica neverí Paškovým slovám o tom, že s firmou nič nemá. "Máme za to, že Pavol Paška stojí za spoločnosťou Medical Group, že riadi tieto obchody a najviac z nich profituje," vyhlásil Sulík. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič poukázal, že spoločnosti Medical Group sa darí vždy, keď je Smer-SD, vrátane Pašku, pri moci. "Ľudia si zaslúžia vedieť, kto je skutočný majiteľ firmy a kto je za jej záhadným obratom," povedal.

Šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic (nezaradený) spochybňuje Paškove slová o tom, že 13 rokov nepodniká v zdravotníctve. Podiel v Medical Group Paška podľa Lipšica neprevádzal v roku 2002, ale vo februári 2008. Previedol ho podľa Lipšica na Dušana Macha, ktorý je Paškov sused a šéf dozornej rady Transpetrolu.

Mach ďalej podľa Lipšica predal v marci 2008 podiely firme českého miliardára Tomáša Chreneka Agel, a to za šesť miliónov eur. Taký bol podľa Lišpica aj vtedajší obrat Medical Group. V roku 2011, keď bol obrat približne 46 miliónov eur, predával Agel podľa Lipšica podiely späť Machovi, a to za sedem miliónov eur. Lipšic sa odvoláva na informácie zo správy predstavenstva Agelu.

Mach následne podľa Lišpica predal podiely ďalej, ale tento raz vlastník nie je známy. Podiely totiž išli firmám na Cyprus a Belize. "Schránkové firmy. Belize a Cyprus majú zakryť skutočného vlastníka," vyhlásil Lipšic. Opozičný poslanec tvrdí, že ak má po tomto všetko niekto pocit, že Pavol Paška nemá s Medical Group nič spoločné, "tak je zrelý na vyšetrenie duševného stavu". Na trestné oznámenia od Pašku reagoval vyhlásením, že na neho už podávali trestné oznámenia Penta a iní, čiže Paška bude v dobrej spoločnosti.

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu nedošlo. Keď kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana tender z roku 2012 vedenie zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Dodať ho má košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur v minulosti blízka Paškovi.

Šéf parlamentu sa od kauzy ešte v pondelok (3.11.) dištancoval. Vyhlásil, že s firmou nemá nič spoločné, svoje podnikateľské aktivity ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi. Obvinenia zo strany opozície ešte v pondelok označil za klamstvá, vidí za nimi blížiace sa komunálne voľby. Pre kauzu prišla o funkciu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) o post podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady piešťanskej nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu