Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lajčák: Bolo mi cťou zastupovať Slovensko na rozlúčke s Mandelom

Svet sa lúči s Nelsonom Mandelom
Svet sa lúči s Nelsonom Mandelom (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG – Šéfovi slovenskej diplomacie Miroslavovi Lajčákovi bolo cťou zastupovať SR na včerajšej smútočnej rozlúčke s Nelsonom Mandelom v Johannesburgu.

 "Nebola to klasická pietna spomienka, akú poznáme v našich zemepisných šírkach. Bolo to netradičné podujatie a skôr oslava jeho života než smútočné zhromaždenie, čo výstižne pomenoval vo svojom príhovore aj prezident USA Barack Obama," povedal Lajčák. Štadión s kapacitou približne 95.000 ľudí, kde sa rozlúčka odohrávala, nebol úplne zaplnený, pod čo sa podpísal na toto ročné obdobie nezvyčajne silný a hustý celodenný dážď. Teploty v pondelok dosahovali 28 stupňov, dnes len okolo 15. Neprekryté tribúny boli preto poloprázdne.

"Atmosféra bola napriek tomu nesmierne silná," uviedol Lajčák s tým, že naplánovaný program sprevádzala spontánnosť a improvizácia. "Ľudia sa bavili, spievali, tancovali, nebol tam ani náznak piety, aj keď všade bolo cítiť, že Južná Afrika smúti nad jeho odchodom a že národ stratil obrovskú morálnu autoritu," podotkol. Hold tomuto najvýznamnejšiemu bojovníkovi proti apartheidu prišli vzdať mnohé významné osobnosti z celého sveta.

Medzi približne 70 poprednými predstaviteľmi štátov a vlád nechýbali súčasný a bývalý prezident USA - Barack Obama a George W. Bush s manželkami, bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, jej manžel Bill Clinton a ďalší americký exprezident Jimmy Carter. Na štadióne v Johannesburgu, kde sa rozlúčka konala, boli ďalej čínsky viceprezident Li Jüan-čchao, kubánsky prezident Raúl Castro, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, jeho predchodca Kofi Annan, či súčasný a bývalý francúzsky prezident - Francois Hollande a Nicolas Sarkozy, ako aj afganský prezident Hámid Karzaj.

Podľa Lajčáka na rozdiel od iných podobných rozlúčok v tomto prípade nebola možnosť, aby sa významní hostia stretli spoločne v jednom priestore na rozhovore. Svet Juhoafrickej republiky vyzerá inak ako Európy. Pri tejto príležitosti spomenul aprílovú rozlúčku s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, ktorá bola presným opakom dnešného aktu. "Na jej pohrebe išlo všetko na sekundu presne a po skončení obradu bola recepcia pre šéfov delegácií, kde bola možnosť na diskusiu. V JAR išlo skôr o národnú oslavu, pričom zahraniční vysokí predstavitelia boli síce vnímaní ako hostia, ale nebolo to o nich," konštatoval.

Predstaviteľov Vyšehradskej štvorky dopĺňali ministri zahraničných veci ČR a Poľska - Jan Kohout a Radoslaw Sikorski, a podpredseda maďarskej vlády Zsolt Semjén. Lajčák pricestuje späť do vlasti v stredu ráno. Mandela, ktorý zomrel 5. decembra vo veku 95 rokov, patril k najznámejším politickým väzňom, pričom vo väzení strávil 27 rokov. Bol nositeľom viacerých významných medzinárodných ocenení vrátane Nobelovej ceny za mier, ktorú získal v roku 1993 spoločne s vtedajším juhoafrickým prezidentom Frederikom de Klerkom. Práve ten sa najvýraznejšou mierou pričinil o Mandelovo prepustenie z väzenia a prispel k pádu režimu apartheidu v Juhoafrickej republike.
      Po utorkovej rozlúčke Mandelove pozostatky na tri dni prevezú do Pretórie, kde v roku 1994 zložil prezidentský sľub. Štátny pohreb sa uskutoční 15. decembra v obci Qunu na juhovýchode JAR, kde Mandela strávil detstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu