Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Od januára vznikne register fyzických osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Informácie o mene, dátume narodenia či udelenom titule budú od januára budúceho roka dostupné na jednom mieste. Umožní to vznik registra fyzických osôb v novele zákona o hlásení pobytu občanov SR, ktorú dnes 81 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Predpokladané výdavky na tento projekt a ďalšie opatrenia, ktoré zavádza novela, by mali do konca roka 2015 dosiahnuť asi 10,8 milióna eur.

"Register fyzických osôb zbaví občanov povinnosti opakovane predkladať doklady o jeho údajoch. Občan svoje údaje predloží orgánu verejnej správy iba raz a prostredníctvom registra fyzických osôb sa jeho údaje dostanú do ďalších informačných systémov verejnej správy," uviedol rezort vnútra.

Register by mal obsahovať okrem iného údaje o slovenských občanoch či cudzincoch prihlásených na pobyt na území Slovenska. V ňom majú byť dostupné údaje o mene, dátume a mieste narodenia, udelenom titule, rodinnom stave, adrese posledného známeho pobytu, prípadne dátume a mieste úmrtia. Zákon vymedzuje aj minimálny rozsah údajov potrebných k identifikácii cudzinca bez pobytu na území SR.

Údaje zozbierané v registri by mali slúžiť orgánom štátnej správy, obciam a vyšším územným celkom. Rovnako prístup k týmto informáciám by mali mať aj iné orgány verejnej moci, prípadne fyzické a právnické osoby pokiaľ im bola zverená pôsobnosť v oblasti verejnej správy. Podľa ministerstva vnútra sa vďaka zmene zníži byrokracia pri komunikácii s úradmi a zrýchli vybavovanie žiadostí.

Novela zákona o hlásení pobytu občanov SR, ktorým sa vytvára register, upravuje tiež zriadenie centrálnej ohlasovne. Pôjde o elektronickú službu, ktorá umožní občanom prihlasovanie a odhlasovanie z pobytu prostredníctvom využitia internetu. "Vznikne tak nový model pre nové procesy agendy hlásenia a evidencie pobytu občanov Slovenskej republiky, ktorého uplatnenie vyplýva z požiadaviek na realizáciu elektronických služieb centrálnej ohlasovne," konštatuje rezort vnútra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu