Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Matovič zúri, toto nenechá len tak: Slovenská pošta odmietla rozniesť časopis o kauze Bašternák

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Slovenská pošta odmietla distribuovať časopis Kali špeciál, ktorý pripravili strany SaS a OĽaNO-NOVA, aby čo najviac priblížili ľuďom daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Oznámili to opozičné strany na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po rokovaní opozičnej rady. Zvažujú ďalšie kroky vrátane rokovania mimoriadneho výboru, na ktorom budú chcieť vysvetlenie od ministra dopravy.

"Slovenská pošta mala distribuovať dva milióny výtlačkov. Dodnes nezačala distribuovať náš časopis a hľadá výhovorky, aby ich nemusela rozniesť," povedal líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Tvrdí, že opozícia nemá zákonné prekážky na to, aby pošta mohla distribúciu odmietnuť. "Dali sme si na to pozor. Vládny zlepenec si sprivatizoval Slovenskú poštu," vyhlásil Matovič.

Poukázal na to, že pred voľbami pošta roznášala pre všetky strany, po voľbách je to už ale problém. Opozícia sa mieni brániť, zvažuje aj právne kroky. "Máme podpísanú zmluvu. Budeme si uplatňovať zmluvné nároky," uviedol Matovič. Pre opozíciu je však nepodstatné, či niekedy vysúdi od pošty odškodné. "Čo nám je to platné, keď nám tu niekto šliape po ústavných právach? My chceme každému povedať, o čom je kauza Kaliňák a Bašternák," vyhlásil Matovič.

Predseda SaS Richard Sulík avizoval mimoriadny výbor, na ktorom bude opozícia chcieť vysvetlenie od ministra dopravy. Pod neho Slovenská pošta patrí. "Na túto sabotáž budeme reagovať podnetom na poštového ombudsmana, ktorým je pán Jasovský, a tiež budeme iniciovať mimoriadny výbor, kde budeme chcieť vysvetlenie od ministra dopravy, ako sa môže stať takáto sabotáž. Zvažujeme aj právne kroky," uviedol Sulík.

Strany zároveň odmietajú obmedzovanie práv opozície v parlamente. Vyzývajú predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), aby stiahol novelu rokovacieho poriadku, ktorý má zakázať transparenty v pléne, zaviesť časové obmedzenie na vystúpenie poslancov, posilniť právomoci šéfa parlamentu či zaviesť niekoľkotisícové pokuty pre neposlušných poslancov.

"Vyzývame pána Danka, aby v súlade s parlamentnou tradíciou tento návrh stiahol a išiel rokovať s opozíciou. Ponúkame konštruktívne návrhy. Je žiaduce, aby rokovací poriadok vznikol na základe dohody," povedal Sulík.

Slovenská pošta sa bráni

Podľa hovorkyne Ivety Dorčákovej mali na doterajšie nerozposlanie časopisu dôvody. Objednávateľ podľa nej najprv žiadal o distribúciu tlače podanej ako neadresná zásielka (leták). „Táto bola neodporučená k distribúcii z dôvodu, že týmto obsahom môže byť zasiahnuté do osobnostných práv človeka,“ vysvetlila Dorčáková s tým, že v prípade letákov nesie pošta zodpovednosť za obsah, a to v postavení šíriteľa reklamy. O pár dní však tlač „bola podaná už ako periodikum, preto pošta bezodkladne požiadala podávateľa o potvrdenie, či ide o riadne zaregistrovanú periodickú tlač“.

Pošta tiež požiadala ministerstvo kultúry o informáciu, či daný materiál spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti, ktoré by ako periodická tlač mal spĺňať. „Podávateľ bol informovaný o požiadavke na ministerstvo ako aj o čo najskoršie doplnenie informácií, aby mohla byť tlač riadne distribuovaná. Do dnešného dňa sme požadované informácie nedostali,“ dopĺňa hovorkyňa s tým, že ak by dostali doplnenie informácií, celú distribúciu by v zmluvnej lehote dodržali. 

Viac o téme: Igor MatovičSlovenská poštaKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu