Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Doklad o očkovaní budú v USA potrebovať aj cudzinci prekračujúci pozemné hranice

Alejandro Mayorkas Zobraziť galériu (2)
Alejandro Mayorkas (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Spojené štáty rozšíria od soboty povinnosť preukazovať sa pri vstupe do krajiny potvrdením o zaočkovaní proti novému koronavírusu: predkladať ho budú musieť aj cudzinci prichádzajúci do USA cez pozemné hranice. Vo štvrtok to oznámilo americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť, informuje agentúra AFP.

Cestujúci by mali byť "pripravení predložiť patričný doklad o vakcinácii," uviedol vo vyhlásení minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas. Cieľom tohto opatrenia, ktoré sa nevzťahuje na amerických občanov ani na osoby s právom na pobyt v USA, je obmedziť šírenie covidu v krajine.

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Spojené štáty, ktoré začiatkom pandémie COVID-19 uzavreli svoje hranice pre väčšinu cudzincov, sa pre zaočkovaných cestujúcich zo zahraničia opäť otvorili vlani v novembri. Výnimku z požiadavky predkladať potvrdenie o vakcinácii mali doposiaľ cudzinci prichádzajúci do USA z Mexika a Kanady trajektom alebo pozemnou cestou, a to najmä z pracovných dôvodov.

Táto výnimka však prestane platiť v sobotu 22. januára, čo ovplyvní najmä ľudí, ktorí nežijú v USA, ale pravidelne tam dochádzajú za prácou. Táto zmena by mohla spôsobiť dopravné problémy na amerických hraniciach, uviedla AFP.

Viac o téme: OpatreniaOčkovanieVakcínaDokladCudzinciUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu