Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Umelecký svet v smútku: Zomrel oceňovaný dramatik... Táto herečka by bez neho nezískala Oscara!

Zomrel dramatik, prozaik a aktivista Larry Kramer. Zobraziť galériu (3)
Zomrel dramatik, prozaik a aktivista Larry Kramer. (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Americký dramatik, prozaik a aktivista Larry Kramer zomrel vo veku 84 rokov. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Sky News.

Literát skonal v newyorskej nemocnici na zápal pľúc, ktorý však nesúvisel s koronavírusovou chorobou COVID-19.

Kramer, ovenčený viacerými oceneniami, bol známy divadelnou hrou The Normal Heart (1985), v ktorej opisuje svoj boj so spoločnosťou v snahe upriamiť jej pozornosť na ochorenie AIDS spôsobovanej vírusom HIV, ktorý sám mal.

Hru, ktorú kritici označili za "rozhorčené, ale presvedčivé obvinenie spoločnosti, ako aj subkultúry za neschopnosť adekvátne reagovať na tragédiu (AIDS)", opätovne uviedli v roku 2011. Hra získala niekoľko cien Tony.

Umelecký svet v smútku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/ctforum.org)

Televízna adaptácia tejto hry z roku 2014, v ktorej účinkovali Mark Ruffalo, Matt Bomer, Jim Parsons a Julia Robertsová, získala cenu Emmy v kategórii najlepší film.

Medzi jeho ďalšie divadelné hry patria A Minor Dark Age (1973), Just Say No (1988), The Furniture of Home (1989) či The Destiny of Me (1992).

Kramer bol nominovaný aj na Oscara za adaptovaný filmový scenár, ktorý vytvoril na základe románu Women in Love od britského spisovateľa D.H. Lawrencea. Rovnomenný film z roku 1969 priniesol herečke Glende Jacksonovej prvého Oscara. Snímka získala tiež Zlatý glóbus v kategórii najlepší zahraničný film v angličtine. Kramer napísal aj niekoľko kníh beletrie a literatúry faktu - Faggots (1978), Reports from the Holocaust: The Making of an AIDS Activist (1989) alebo The Tragedy of Today's Gays (2005).

Glenda Jackson
Zobraziť galériu (3)
Glenda Jackson  (Zdroj: Brandywine Productions)

Kramera preslávila aj jeho vášnivá celoživotná verejná obhajoba práv homosexuálnych osôb a zabezpečovanie lekárskej starostlivosti pre ľudí s AIDS.

Kramer sa začiatkom 80. rokov podieľal na založení neziskovej organizácie Gay Men's Health Crisis (GMHC) a neskôr politického hnutia ACT UP, ktoré sa zasadzovalo v boji proti AIDS a v podpore pacientov s týmto ochorením.

Viac o téme: Larry Kramer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu