Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko v ohrození? Európa sa bez USA neubráni: Trumpov sľub mení plány bezpečnosti

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európa sa bez pomoci Spojených štátov vojensky neubráni. Nový americký prezident Donald Trump avizuje, že európskym spojencom z NATO nepríde na pomoc, ak nebudú plniť záväzky. A tie si štáty na starom kontinente neplnia. Ak by Trump svoje slovo dodržal, bol by to pre Európu v prípade vojenského útoku veľký problém.

Ako budú Spojené štáty reagovať na útok spojenca NATO? Pomôžu alebo nie? Toto je dôležitá otázka, najmä po víťazstve Donalda Trumpa v amerických voľbách. Miliardár kandidoval s heslom "Amerika najprv", čo znamená, že garancie obrany už pre európske štáty nemusia platiť ako za svojho predchodcu Obamu.

Plňte si záväzky a my pomôžeme

Keby ich Rusko napadlo, rozhodol by sa, či by Spojené štáty dorazili na pomoc. Pomohol by iba v prípade, že "si splnili voči nám záväzky," nechal sa počuť Trump, "odpoveď je áno," zareagoval americký prezident na otázku. V súčasnosti sa berie napadnutie jedného člena NATO ako napadnutie celej organizácie. Je zmluvne uvedené, že keď je napadnutý jeden štát, ostatné mu prídu na pomoc.

Pravda je však taká, že väčšina európskych štátov nerešpektuje zmluvy, ktoré prikazujú vynakladať 2 percentá HDP na obranu. Slovensko v súčasnosti vydáva na obranu približne 1 percento výkonu ekonomiky za rok.

Trump zachádza najďalej

Prišla by teda Amerika na pomoc štátu EÚ, ktorý by napadlo militaristické Rusko? Nikto presne nevie, ako by zareagoval Trump, no jeho signály môžu byť veľavravné. "je pravdou, že zachádza najďalej a spochybňuje zväzky, ktoré si členské krajiny NATO ctili posledných 70 rokov," zareagoval pre Topky zahraničnopolitický analytik Dušan Fischer zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Európa sa neubráni

Najčastejšie sa v súvislosti s ohrozením z Ruska spomínajú pobaltské štáty ako Estónsko, Lotyšsko či Litva. Ak by Putin zavelil do útoku, európski spojenci bez Ameriky by mali veľké problémy vojensky ubrániť územie Pobaltia. "V prvých momentoch konfliktu sa musí Európa a jednotlivé štáty ubrániť sama, nič jej nezostáva. Účasť NATO a USA v Európe by malo pôsobiť skôr zastrešujúco pre prípadného nepriateľa, aby si zvážil, či nebude podobný útok pre neho deštrukčný," myslí si Fischer.

Bez Spojených štátov Európa nemá šancu. "Bez americkej vojenskej prítomnosti však Európa nie je schopná dostatočne reagovať na ruské vojenské hrozby," povedal pre Topky pred rokom Róbert Ondrejcsák, dnes štátny tajomník na ministerstve obrany.

Veľký otáznik nad Trumpom

Krajiny NATO by podľa Fischera mali mať viac na mysli svoje záväzky, aby mohli proti Spojeným štátom vystupovať sebavedomo. "Pevne verím, že aj vláda Donalda Trumpa bude vidieť prioritu a záujem zachovať NATO ako garanta bezpečnosti v Európe, hoc aj za cenu nejakých reforiem."

Otázne je, či bude Trump plniť veľkohubé sľuby. "Očakávam iný prístup od prezidenta Trumpa v porovnani s kandidátom Trumpom. Oveľa viac zodpovedný a štátnický a menej populistický. Na druhej strane, USA vynakladajú 75% z celkových nákladov krajín NATO na obranu a to je dlhodobo neudržateľné a kritizovala to dosť jasne aj Obamova administratíva. Európski spojenci jednoducho musia zvýšiť obranné výdavky," zareagoval pre Topky Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

Slovensko by malo pridať

Analytik Fischer by privítal nielen zodpovednejší prístup slovenskej vlády, ale aj otvorenejšiu verejnú diskusiu na tému obranného rozpočtu. "Od vlády by som očakával úprimnejší prístup voči voličom a najbližším spojencom a zodpovednejší a kritickejší prístup voči vlastným schopnostiam navýšiť obranný rozpočet a prevziať zodpovednosť za obranu a bezpečnosť krajiny."

Oveľa kritickejší je k vláde Naď. "Ako nezodpovedný. Obranné výdavky sú jednoducho veľmi nízke (1,18% HDP) a stav Ozbrojených síl SR odzrkadľuje túto skutočnosť. Modernizácia nadzvukového letectva, PVO, vrtuľníkov či pozemnej techniky je uz naozaj akútna. Príde mi až smiešne počúvať politikov ako sa pred voľbami predbiehajú vo vyjadreniach, aká je obrana dôležitá a po voľbách na to veľmi rýchlo zabudnú."

Aký postoj Trumpova administratíva zaujme k Európe, je otázny. "Dajme Trumpovi čas. Počkajme si na nominácie na ministrov obrany a zahraničných vecí. Na prvé priority, ktoré nadefinuje. Potom môžeme hodnotiť. Ja osobne si myslím, že washingtonská administratívna mašinéria nedovolí nejaké zasadné obraty v zahraničnopolitickom a ani obrannom smerovaní USA, vrátane ich vzťahov s Európou," uzavrel Naď.

Viac o téme: RuskoDonald TrumpVladimir PutinHillary ClintonVoľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu