Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český herec ušiel do zahraničia: Zahral si s veľkými svetovými hviezdami!

Jiří Stanislav Zobraziť galériu (6)
Jiří Stanislav (Zdroj: ČT)

PRAHA - Len krátko po tom, ako bol prijatý na hereckú školu, rozhodol sa Jiří Stanislav emigrovať. A uplatnil sa aj v zahraničí - zahral si s hviezdami ako Jeremy Irons, Pierce Brosnan, Hugh Grant či Michael Caine. Dnes si pripomíname druhé výročie jeho smrti.

Jiří Stanislav sa narodil 3. decembra 1946. Chcel študovať vojenskú školu, zo zdravotných dôvodov ju však nedokončil. Potom nastúpil ako elév do divadla. A vďaka tomu ho v roku 1967 prijali na JAMU. 

Lenže v roku 1968 došlo k okupácii a on sa rozhodol emigrovať - najprv do Rakúska, potom do Kanady. Žil aj v Anglicku, potom sa vrátil do Kanady a neskôr sa presťahoval do USA. Okrem herectva sa venoval aj práci pre armádu, pôsobil ako asistent ministra financií, či hasič, v Ottawe učil na vysokej škole.

Jeho prvým zahraničným filmom bola snímka Tvrdá fuška s Jeremym Ironsom. 

Jeremy Irons a Jiří Stanislav
Zobraziť galériu (6)
Jeremy Irons a Jiří Stanislav  (Zdroj: Michael White Productions)
 

Potom sa objavil vo filmoch ako Biele noci, Superman 4, Štvrtý protokol, Neznesiteľná ľahkosť bytia, Princ a ja 2. Zahral si aj v seriáli Najvzdialenejšie miesto na zemi. „Tam som hral Rusa, jazdili sme na lyžiach. A vo filme Štvrtý protokol zase sovietskeho agenta. Po vlakoch v Anglicku ma tam naháňal Michael Caine,” spomínal kedysi pre MF Dnes. 

Po návrate do Česka hral v Poisťovni šťastia, Veľmi krehkých vzťahoch a v Aférach. 

Ako uvádzajú Divadelní noviny, Stanislav bol nositeľom jedného z najvyšších vyznamenaní štátu Vatikán, ktoré mu udelil pápež František. Tiež získal niekoľko legionárskych ocenení. 

Jiří Stanislav náhle zomrel 1. augusta 2020 vo veku nedožitých 74 rokov. 

Český herec ušiel do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook JS)

Viac o téme: Jiří Stanislav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu