Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zápaly močových ciest potrápia takmer každú ženu. Letné mesiace sú ešte rizikovejšie

Zápaly močových ciest potrápia takmer každú ženu. PR článok Zobraziť galériu (3)
Zápaly močových ciest potrápia takmer každú ženu. (Zdroj: Urinal)

Teplo, vlhko, nedostatočný pitný režim, kúpaliská či jazerá. To sú len niektoré príčiny, ktoré môžu stáť za zápalom močových ciest. V lete sa pravdepodobnosť tohto ochorenia ešte zvyšuje.

“Infekcie močových ciest sa vyskytujú celoročne. Svoj vrchol však dosahujú v letných mesiacoch,” hovorí MUDr. Roman Sokol z privátnej urologickej ambulancie v Trenčíne. Príčinou je napríklad dehydratácia. “Pokiaľ  je ľudské telo dehydrované, produkuje menej moču, čo spôsobuje, že nemusíme chodiť často močiť a v močovom mechúre tak dochádza ku kolonizácii baktériami,” vysvetľuje lekár.

Letné radosti môžu stáť za nepríjemnými pocitmi

Významnou príčinou môže byť aj kúpanie sa a to na kúpaliskách alebo prírodných jazerách. “Práve teplo a vlhko sú živnou pôdou pre baktérie.  Príčinou môže byť nedostatočne upravená kvalita vody,  močenie do vody, ignorovanie sprchy pred vstupom do vody, a v neposlednom rade neprezliekanie sa do suchého oblečenia po kúpaní,” vysvetľuje doktor Sokol. Ďalšou príčinou môže byť dlhý pobyt v chlórovej vode. “Tá môže podráždiť sliznicu močového ústrojenstva, čo vedie k zníženiu obranyschopnosti močových ciest , ktoré je potom náchylnejšie na vznik infekcie,” dodáva.

Po pomoci môžeme siahnuť doma aj v lekárni

Dostatočný pitný režim by mal byť pevnou súčasťou nášho dňa. Voda pomáha vyplavovať baktérie z močových ciest. Vodu môžete doplniť aj urologickými čajovými zmesami, ktoré taktiež zabezpečia prečistenie močových ciest a odplavenie baktérii.

Zápaly močových ciest potrápia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Urinal)

Na zdravie močového ústrojenstva majú pozitívny dopad aj brusnice, výťažky z nich alebo výživové doplnky. Urinal Akut FORTE  obsahuje unikátnu kombináciu zložiek z kanadských brusníc, extrakt zo zlatobyle obyčajnej a vitamín D, ktorý prispieva k imunite močových ciest. “Extrakt z brusníc pôsobí močopudne, obsahuje bioflavonoidy, proantokyanidíny a iné látky. Proantokyanidín A patrí medzi bioaktívne látky so silným antiadhéznym účinkom, čo vedie k zníženému usadeniu baktérií na stenu sliznice močových ciest.  Zlatobyľ obsahuje saponínové glykozidy, ktoré prispievajú svojimi účinkami k správnej funkcii dolných močových ciest a vylučovaniu. Obsahujú aj  flavonoidy, ktoré majú protizápalový účinok,” vysvetľuje urológ Roman Sokol.

Ak hľadáte rýchlu pomoc na odstránenie nepríjemných príznakov počas prvých dvoch dní, ako je pálenie a rezanie, siahnite po Urinal Express pH. “Jeho zloženie rýchlo a efektívne pomáha zmierniť podráždenie a pálenie tým, že redukujú kyslosť moču, a teda znižujú nepohodlie pri močení spôsobené kyslým močom,” dopĺňa urológ. Urinal Express pH sa môže užívať aj v kombinácii pri liečbe antibiotikami, nie však ako ich náhrada.

Zápaly močových ciest potrápia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Urinal)

Ako spoznáte infekciu

Ak ste zanedbali prevenciu a ohlási sa jeden z príznakov zápalového ochorenia, ako napríklad časté nutkanie na močenie, bolesti v podrušku, pálenie či rezanie pri močení, prípadne v moči nájdete aj stopy krvi, tak neváhajte a vyhľadajte lekársku pomoc.

Kedy za lekárom

“Antibiotiká je vhodné nasadiť pri symptomatickej infekcii močových ciest a u tehotných aj pri nesymptomatickom zápale močových ciest,” vysvetľuje Roman Sokol.  Antibiotiká sú tiež vhodné, keď nastúpi teplota, na pohľad červený krvavý moč, teda v čase, kedy používanie výživových doplnkov a nadmerný príjem tekutín nie je dostatočný na to, aby zabránil ďalšiemu rozvoju zápalu. “Užívanie antibiotík spolu s výživovými doplnkami môže pomôcť rýchlejšiemu ústupu ťažkostí a posilneniu obranyschopnosti organizmu,” dodáva urológ.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu