Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Doktor Igor Bukovský: Pomoc, ak vás trápia neznáme bolesti v bruchu!

PR článok

Bolesť brucha už zažil snáď každý z nás. Objaví sa náhle, bez varovania a hlavne bez príčiny. Dokáže poriadne znepríjemniť každodenný život. O to viac nás stresuje, ak nevieme, čo sa to s nami deje a čo nás vlastne bolí. Doktor Igor Bukovský vie, čo je za tým!

Neznáme bolesti v bruchu. Veľmi veľká téma. A pomerne nová – hoci tým určite trpíme už stáročia aj tisícročia, seriózne informácie sa objavujú len posledných asi 15 rokov. V slovenčine nemáme zatiaľ ani zaužívaný názov, takže si dovolím to nazvať takto: funkčný viscerálny algický syndróm = vnútorné orgány dutiny brušnej sú zdrojom silnej bolesti. (Odborná literatúra v anglickom jazyku uprednostňuje pojem „centrally mediated abdominal pain syndrome = syndróm bolesti brucha sprostredkovanej mozgom; to len keby ste chceli študovať túto tému v odbornej literatúre.)

Bolesť môže byť nevyspytateľná – objaví sa a mizne niekedy aj bez zjavnej príčiny. Ak sa bolesti stupňujú, je to výrazný stres, ktorý znižuje kvalitu života. Rovnako stresujúce býva pre ľudí aj to, že lekári nevedia prísť na to, „čo ma vlastne bolí“. Niektorí pacienti sú preto považovaní dokonca za simulantov a začínajú pochybovať o sebe samých. Jedna naša klientka máva niekedy také záchvaty bolesti, až stráca vedomie.

Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

Ako ste práve čítali, veľmi často v takýchto situáciách – napriek výraznej bolesti v oblasti brucha – žiadne vyšetrenie nepreukáže patologické zmeny vnútorných orgánov, chrbtice, či nervového systému. Býva to frustrujúce nielen pre postihnutého človeka, ale aj pre lekára. Treba pokorne prijať túto skutočnosť: ani naše najdokonalejšie súčasné vyšetrovacie metódy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nedokážu odhaliť funkčné poruchy tráviaceho a črevného nervového systému. Nemáme žiadnu možnosť, ako v reálnom čase merať úroveň jednotlivých hormónov, ktoré regulujú tráviaci trakt, aktivitu buniek, ktoré snímajú procesy v tráviacom trakte, zápalové faktory, aktivitu bielych krviniek, baktérie, metabolity baktérií, elektrickú aktivitu v prepojeniach nervových buniek... Veď hovorím, že je to jeden nový obrovský vesmír! A keď sa v tomto vesmíre nášho trávenia a imunity niečo „kazí“, mozog to dáva najavo zvyčajne bolesťou. Napriek tejto zložitosti a nedostatku presných informácií, určitú pomoc už poskytnúť dokážeme – a nie sú to tabletky proti bolesti!

O funkčnom viscelárnom algickom syndróme

Funkčný viscerálny algický syndróm často postihuje ľudí so syndrómom dráždivého/dysfunkčného čreva. Bolesť v oblasti brucha sa môže vystupňovať počas dňa, v závislosti od skonzumovaných potravín – večer býva silnejšia a je to aj preto, že ak sú príčinou bolesti vznikajúce črevné plyny, väčšina ľudí ich počas dňa v pracovnom prostredí zadržiava. Plyny sa v čreve hromadia, črevo sa vnútorným tlakom napína a dochádza k dráždeniu nervových buniek a vtedy už dostáva o celej situácií správu aj mozog = vzniká pocit bolesti.

Niekedy ju spúšťa vnútorné napätie alebo stresová situácia. Vtedy sa bolesť môže objaviť nielen okamžite ako reakcia na situáciu, ale aj v noci alebo nadránom. Príčinou takejto nočnej bolesti vyvolanej psychogénne môže byť „otváranie nevedomia“ počas spánku – v takom prípade je skutočne riešením dobrá psychoterapia alebo vhodne zvolené antidepresíva. Spúšťačom silnej nočnej bolesti v bruchu však môže byť aj migrujúci motorický komplex (= hladové kontrakcie) a to najmä u ľudí s viscerálnou hypersenzitivitou. Za týchto okolností výnimočne odporúčame, aby človek tesne pred spaním zjedol trochu bieleho jogurtu a kúsok stredne zrelého banánu, alebo celozrnný knäckebrot a trochu orechov – teda niečo, čo obsahuje bielkoviny a dobré (komplexnésacharidy, ale nesmie to byť nič, čo vás zvyčajne nafukuje. Oddialime tým síce nástup nočného „čistenia“ čreva, ale možno tým zabránime vzniku bolesti či aspoň zmiernime jej intenzitu.

Silné bolesti v bruchu, ktoré sa opakujú, bývajú zdrojom silného strachu „Čo sa to so mnou deje?!“ a „Kedy sa to zase stane?“ a to celú situáciu zhoršuje: bolo preukázané, že trvalé obavy z ďalšej bolesti vyvolávajú v mozgu zmeny, ktorých výsledkom je silnejší vnem bolesti. A presne to je „tá“ viscerálna hypersenzitivita = človek vníma bolesť silnejšie než iní ľudia. Nie je simulant. Jeho nervový systém z rôznych dôvodov interpretuje bolestivé podnety s väčšou intenzitou. Mnoho ľudí so syndrómom dráždivého/dysfunkčného hrubého čreva (SyDraČ), nemusí mať výrazné nafukovanie, ale bolesť, ktorú pociťujú aj pri miernom roztiahnutí a dráždení čreva, býva taká výrazná, že im spôsobuje poruchy koncentrácie, frustráciu, nespavosť a úzkosť. Európsky výskum v roku 1994 prvýkrát ukázal, že ľudia, ktorí trpia na SyDraČ, pociťujú silnú bolesť v konečníku pri oveľa menej nafúkanom balóniku ako ľudia bez SyDraČ. (Tieto mechanizmy vysvetľujú zrejme aj fakt, prečo je pre niektorých ľudí vyšetrenie hrubého čreva sondou takmer „smrť“ a pre iných je to iba „nepríjemné“.)

Naopak, úzkostné stavy a panická porucha sa často spájajú s poruchami trávenia a títo ľudia majú aj výraznejšie prejavy narušeného trávenia a poškodenia črevnej mikrobioty. To však následne zvýrazňuje ich prejavy úzkosti alebo panickej poruchy. Áno, úprava stravy a liečenie čreva je aj v týchto prípadoch základným aktívnym opatrením – nebudeme sa predsa spoliehať len na antidepresíva, anxiolytiká a sebaľútosť!

Možné príčiny syndrómu

  • poškodenie a úrazy brucha – napríklad opakované operácie v bruchu môžu hojením spôsobiť také zmeny črevného nervového systému, ktoré narušia komunikáciu medzi ENS a mozgom a zosilňujú prenášané informácie (vieme však stále príliš málo)
  • zápal sliznice čreva – často sa funkčný viscerálny algický syndróm objavuje ako následok prekonanej masívnej infekcie tráviaceho systému (salmonela, viróza a pod.) ▪ možno ešte častejšie je však sliznica zapálená v dôsledku našich zlých rozhodnutí = nevhodná strava, časté jedenie, alkohol, veľa kofeínu, lieky proti bolesti a zápalu a pod.
  • zvýšená priepustnosť sliznice = tzv. syndróm presakujúceho čreva
  • nafúknutie, zvýšená plynatosť – zvyčajne v hrubom čreve (niekedy aj nevýrazná plynatosť môže vyvolať silnú bolesť)
  • dysbióza = narušená črevná mikrobiota = tvorba takých látok, ktoré dráždia nervové bunky čreva a vyvolávajú bolesť
  • zvýšená koncentrácia mikrovezikúl v bunkách = napríklad v stene čreva môžu bunky obsahovať väčšie množstvo chemikálií, ktoré sú určené na normálnu komunikáciu, ale vplyvom nejakých faktorov sa vyplaví týchto látok nadbytok = dráždenie a bolesť.


Nová kniha Dr. Bukovského „Zachráňte svoje črevo!“ je už v predaji všade, aj na iPark.sk. Nasmeruje vás k lepšiemu tráveniu, imunite a zdraviu!

Riešenie

Kto tvrdí, že má zaručené riešenie týchto problémov, alebo klame alebo netuší, o čom hovorí. Veď v tomto bludisku zložitých vzťahov molekúl, buniek a orgánov sa stále orientujeme skôr iba „podľa hmatu“ a intuície – presne ako človek, ktorému zaviazali oči a vyložili ho uprostred kilometrov banských šácht bez jediného lúča svetla. 

Tieto opatrenia však dávajú zmysel, pretože sú zamerané na riešenie možných príčinfunkčného viscerálneho algického syndrómu:

  • úprava stravy - najmä tzv. FODMAP koncept, pravidelná strava: trikrát denne, jedenie v pokoji - bez stresu, dôkladné žutie
  • úprava črevnej mikrobioty a hojenie čreva – v knihe (Za)chráňte svoje črevo nájdete nielen vhodné jedlá, ale aj náš protokol „hojenia čreva“
  • relaxačné techniky: napríklad relaxačné dychové cvičenia (rôzne metódy), modlitba/meditácia a pod.
  • hypnóza orientovaná na črevo: napríklad v Anglicku a Holandsku už veľmi populárny terapeutický prístup, v ktorom skúsený terapeut naučí ľudí ako si v kritickej situácií navodiť hypnózu a odraziť útok bolesti brucha
  • kognitívno-behaviorálna terapia – počítajte s tým, že týchto prvých päť opatrení vyžaduje trpezlivosť a niekoľko týždňov až mesiacov, aby ste mohli vidieť pozitívne výsledky ▪ to v žiadnom prípade nemá byť odrádzanie, len pripomenutie pravdy, že skutočné riešeniazložitých problémov nebývajú rýchle a jednoduché
  • antidepresíva, u nás sa často predpisujú aj antipsychotiká (sulpirid)
  • spazmolytiká – lieky vyvolávajúce uvoľnenie kŕčov potláčajú príznaky, nie sú trvalým riešením, ale niekedy prvou pomocou ▪ nepestujte si na nich závislosť!
  • rôzne kombinácie liekov a psychoterapie – individuálne podľa stavu.


Prvá pomoc pri bolestiach a kŕčoch v bruchu

(ak nie je známa žiadna orgánová príčina)

  • mätový čaj z čerstvej/sušenej mäty priepornej - pomáha uvoľniť kŕče. Pite bez medu!
  • zázvorový čaj - pomáha pri nevoľnosti. Taktiež pite bez medu! Pri refluxe môže zhoršiť stav
  • nahrievací vankúš -pomáha uvoľniť kŕče a zmierniť bolesti
  • polohovanie - pri bolestiach na ľavej strane brucha môže pomôcť poloha na ľavom boku a naopak
  • masáž - jemná masáž brucha v smere hodinových ručičiek = v smere peristaltiky v tráviacom trakte (sprava hore a doľava)
  • relaxácia - relaxačné dychové cvičenia, manažment stresu
  • pohyb - primeraná fyzická aktivita, chôdza/prechádzky


PoznámkaFeniklový čaj nie je na uvoľnenie plynatosti zvyčajne vhodný prostriedok – má veľký obsah FODMAP sacharidov a môže byť preto príčinou ďalšieho nafúknutia a zosilnenia bolesti.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu