Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na túto chorobu zomierajú stovky Slovákov: Mnohí pritom o svojej diagnóze ani nevedia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Odhaduje sa, že chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP) trpí na Slovensku 100.000 až 120.000 ľudí. Viacerí však o svojej diagnóze nevedia. "Je to dané skutočnosťou, že veľa pacientov príznaky podcení a pripisuje ich fajčeniu, respektíve svojmu veku, ktorý ide so zníženými pľúcnymi funkciami," povedala pre TASR docentka Marta Hájková, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pneumológiu a ftizeológiu.

Na diagnózu CHOCHP zomrelo na v roku 2015 podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií 876 Slovákov. Každý štvrtý človek, ktorý podľahne chorobe dýchacieho systému, tak zomrie práve na CHOCHP. Muži ochoreniu podľahnú trikrát častejšie. Oficiálne štatistiky však podľa docentky Hájkovej nevyjadrujú skutočnosť. "Úmrtia na CHOCHP sú v úmrtných listoch zle klasifikované a ako hlavná diagnóza sa udáva diagnóza kardiálna, napríklad ischemická choroba srdca, chronické pľúcne srdce, atď.," skonštatovala.

Medzi základné prejavy ochorenia patrí námahová dýchavica, kašeľ a celková strata energie v porovnaní s rovesníkmi. "Ochorenie sa síce vyvíja pomaly a nenápadne, ale poznáme prípady aj s veľmi rýchlou progresiou. Je to dosť individuálne, ale určite zvýšená pozornosť patrí pacientom fajčiarom, respektíve pacientom exponovaným rizikovým faktorom, vo vekovej skupine nad 40 rokov," priblížila docentka Hájková.

Pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc sa postupne zužujú dýchacie cesty. Následkom toho vzduch neefektívne prúdi do a von z pľúc. Dýchanie je tak namáhavejšie. CHOCHP vzniká ako následok inhalovania škodlivých látok, ako je cigaretový dym, prachové častice, uhlie, dym, výpary leptavých látok a iné. Toto ochorenie sa preto častejšie vyskytuje v profesiách, kde je človek vystavený cementovému prachu, sírovodíku, chlóru, smogu, taktiež sa častejšie diagnostikuje baníkom a pracovníkom v textilných fabrikách.

Ide o chronické ochorenie, liečba je tak celoživotná. "Na začiatku celého liečebného procesu je vylúčenie rizikových faktorov, napríklad skončenie fajčenia, úprava životosprávy, zlepšovanie kondície – fyzická aktivita, dychová rehabilitácia. Kľúčovým liekom sú inhalačné bronchodilatanciá, protizápalové lieky, mukolytiká na uľahčenie vykašliavania, makrolidy a v budúcnosti biologická liečba," vysvetlila docentka Hájková.

Pacientov treba podľa jej slov poučiť aj o potrebe pravidelnej vakcinácie – proti chrípke a proti pneumokokom. V pokročilých štádiách ochorenia, keď už je pacient v tzv. respiračnej insuficiencii sa využíva aj dlhodobá domáca kyslíková liečba. "Treba spomenúť aj niektoré intervenčné bronchoskopické výkony a volum redukujúce operácie, ktoré sú indikované u pacientov s určitým typom emfyzému (rozdutia) pľúc. Niektorí pacienti s emfyzémom môžu byť indikovaní aj na transplantáciu pľúc," zhrnula na margo možností liečby docentka Hájková.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí (WHO) na CHOCHP celosvetovo až 64 miliónov ľudí a približne tri milióny ľudí jej každoročne podľahnú. WHO predpokladá, že v roku 2030 sa ochorenie stane treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Verejnosť si v piatok pripomína Svetový deň CHOCHP.

Viac o téme: ZdravieChorobaPľúca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu