Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dr. Igor Bukovský: Človek, ktorý má spomalené trávenie, nemusí mať automaticky spomalený metabolizmus!

PR článok
(Zdroj: pixabay.com)

Ako vplýva množstvo prijatých kalórií, tukov či vitamínov na priebeh metabolizmu v tele? Môže nám fungovať trávenie bez metabolizmu? Majte v tom jasno vďaka Dr. Igorovi Bukovskému, ktorý uviedol súvis metabolizmu a trávenia na pravú mieru.

Ako súvisí metabolizmus s trávením?

Dr. Bukovský: Obojsmerne. Trávenie a vstrebávanie potravy a živín v nej obsiahnutých zásadne ovplyvňuje metabolizmus, veď množstvo prijatých kalórií, bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a pod má hlavný vplyv na to, ako v tele prebieha metabolizmus – teda látková premena. Z druhej strany, bez metabolizmu nie je možné trávenie a vstrebávanie, pretože už aj to, aby ste si čokoľvek odhryzli, vyžaduje aktivitu svalov a tie potrebujú energiu a tá vzniká v rámci nášho metabolizmu. Nehovoriac o tvorbe tráviacich štiav, črevnej peristaltike (pohybe čriev), vstrebávaní (mnohé látky vyžadujú na prenos z čreva do krvi špeciálne molekuly-prenášače, ktoré zase potrebujú energiu, aby sa „hýbali“), vylučovaní.

Tzv. energetický metabolizmus je v užšom slova zmysle narábanie s energiou – jej prijatie (mňam zbytočné cukry?), uloženie (fuj, nadbytočný telesný tuk?), používanie (au, zase sa treba hýbať cvičiť?). Energetický metabolizmus je veľmi významne ovplyvnený zložením stravy: napríklad často vidíme, že dámy, ktoré sú na radikálnych diétach (napríklad aj mínus 50 % potrebných kalórií!) a majú v strave veľa bielkovín (lebo vraj z bielkovín sa nepriberá!), tak nechudnú. Niekde teda musí byť v tej pôvodnej predstave o kalóriách, ktoré idú dnu a ktoré idú „von“, chyba. Alebo je to oveľa zložitejšie, než sme si mysleli, a než nás presviedča internet a rôzne mobilné aplikácie. Rozhodne však neplatí, že človek, ktorý má rýchle „trávenie“ (= rýchlo je aj po normálnych porciách jedla hladný a rýchlo vylučuje potravu), má automaticky rýchly metabolizmus a neplatí ani tvrdenie, že človek, ktorý má spomalené trávenie a vylučovanie, má nevyhnutne spomalený svoj energetický metabolizmus.

Zvádzate boj s nafukovaním? Znepríjemňujú vám život kŕče a nepokojné trávenie? Buďte o krok vpred vďaka videu, ktoré vám ukáže najnovší pohľad na príčiny porúch trávenia a stavov! Pochopíte, čo sa vlastne s nami deje a môže vám priniesť možné riešenie:

Ako naštartovať svoj metabolizmus?

Dr. Bukovský: Ak je štítna žľaza v poriadku (pozor na tzv. subklinické hypofunkcie, pri ktorých sú síce hormóny v poriadku, ale TSH je už mierne zvýšené, napríklad viac ako 3 mIU/liter), tak odporúčam naštartovať metabolizmus týmito siedmimi krokmi:

1)     Prestanete diétovať

2)     Upravíte zloženie stravy – ak obmedzujete sacharidy, začnete prijímať bezpečné   a zdravé formy sacharidov = obilniny a celozrnné potraviny, strukoviny, zelenina a ovocie

3)      Pridáte do svojho programu fyzickej aktivity silové cvičenia – aspoň 3-krát týždenne 40 minút

4)      Zlepšite pitný režim – viac tekutín = lepší krvný obeh

5)      Destresujte sa a zlepšíte svoju spánkovú hygienu (= množstvo a kvalita spánku)  – deficit kvalitného spánku a chronický stres sú pre metabolizmus ako hustá hmla pre vodičov

6)      Počas dňa budete fyzicky aktívny aj v malých a krátkych epizódach – predstava, že celodenné sedenie vykompenzujete hodinovým cvičením vo fitku, je naivná a zradná

7)      Využite náš flip-flap, ktorý popisujem v mojej knihe Plán B


Čo všetko ovplyvňuje náš metabolizmus?

Dr. Bukovský: To všetko, čo sme doteraz spomenuli a navyše naše gény, nervový systém, emócie, vek, počasie, teplota okolia, množstvo svalovej hmoty (čím menej, tým horšie!) – a črevná mikrobiota! V tráviacom trakte žijú skoro dva kilogramy mikróbov, ktoré nás po každej stránke ovplyvňujú oveľa viac než sme si ešte pred pár rokmi vôbec dokázali predstaviť. Správna črevná mikrobiota vyžaduje veľa vlákniny – a to sme už zase pri tých obilninách, celozrnných potravinách, strukovinách, zelenine, ovocí, orechoch a olejnatých semenách. Dnes vieme, že bez vlákniny a s nadbytkom bielkovín sa v čreve formuje  mikrobiota, ktorá celkom určite podporuje zápal a obezitu.

Aký veľký vplyv má hrubé črevo na stav celého tela?

Dr. Bukovský: Hrubé črevo je nesmierne zaujímavý orgán: okrem dôležitých funkcií, ktoré zohráva pri trávení potravy a vylučovaní stolice, dokáže v sebe udržať zhruba 1 a pol kila mikróbov bez toho, aby nám škodili. Teda aspoň za normálnych okolností. Hrubé črevo – podobne ako žalúdok a tenké črevo - je vybavené špeciálnou sieťou nervových buniek, ktoré nielen všetko sústavne monitorujú, ale dokážu komunikovať s mozgom. To preto nafúknutie čreva môže bolieť a preto vieme najmä o všetkých nepríjemných pochodoch, ktoré sa v hrubom čreve prihodia, vrátane kŕčov či hnačky. A tá obrovská masa mikróbov, ktoré môžu byť aj nebezpečné, to je čím ďalej, tým fascinujúcejšie poznanie!

Kedy nastáva problém a k čomu môže viesť?

Dr. Bukovský: Ak celú tú mikrobiálnu komunitu (to znamená: mikrobiota) tvoria optimálne druhy baktérií v primeranom počte, zvyčajne je všetko v poriadku. Ak sa však vplyvom zlej stravy, častého jedenia, stresu, alkoholu, niektorých liekov, spánkového deficitu alebo podivných praktík ako napríklad črevné sprchy a rôzne preháňacie, či „detoxikačné“ kúry naruší niečo z tej krehkej a zložitej harmónie medzi sliznicou, ochranným hlienom, baktériami, bielymi krvinkami a črevným nervovým systémom, máme problém. Veľký alebo menší. Aj ten malý problém, napríklad nejaké zanedbané dlhodobé nafukovanie, môže nakoniec skončiť dramaticky, napríklad polypmi a rakovinou. Ak človek žije tak, že si v hrubom čreve udržiava chronický zápal, trpí tým celé telo, ale najmä to hrubé črevo a konečník. Vedeli ste, že v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva na počet obyvateľov sme po Južnej Kórei na druhom mieste na svete? Niečo nebude v poriadku s tým, ako sa stravujeme a ako žijeme. Nie som si ani istý, či niektoré „moderné“ rady o prospešnosti slaniny, bravčovej masti, či kokosovom tuku pomôžu, keďže najmä tej slaniny a masti jeme už desaťročia tak veľa a nezdá sa, že by to tomu črevu veľmi pomáhalo.

Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke  www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu