Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hnačková epidémia v okrese Brezno: Sedem deti putovalo do nemocnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BREZNO – U niekoľkých detí, ktoré sa rekreujú na chate v Bystrej v okrese Brezno, lekári zaznamenali epidemický výskyt hnačkových ochorení spojených so zvracaním. Ako dnes informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, zo 116 detí a dospelých dozorujúcich osôb ochorelo sedem detí a všetky boli v prvý augustový deň hospitalizované na Detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou v Brezne pre dehydratáciu.

Podľa epidemiologičky Viery Morihladkovej, vedúcej oddelenia epidemiológie banskobystrického RÚVZ, zo stolice sa u dvoch chorých podarilo dokázať Norwalk vírus. "Prameňom pôvodcu nákazy bolo pravdepodobne dieťa, ktoré druhý deň po nástupe na rekreáciu malo hnačky. V spolupráci s oddelením hygieny detí a mládeže boli zabezpečené všetky protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy," uviedla Morihladková. V epidemickom šetrení sa pokračuje.

Vírus Norwalk sa vyskytuje na celom svete a je zodpovedný za väčšinu hnačkovitých ochorení nespôsobených baktériami. Vírusy sa vylučujú stolicou a prenášajú fekálno-orálnou cestou. Chorobné symptómy sa vytvárajú v priebehu niekoľkých hodín až dní a pozostávajú z náhle sa objavujúcej hnačky a zvracania, ktoré môžu viesť k značným stratám tekutín. Ochorenie prebieha väčšinou krátko a prudko, po dvoch–troch dňoch opäť odznieva.

Viac o téme: HnačkaEpidémiaBrezno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu