Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zdravie by na vianočnom stole nemalo chýbať: Toto Slovákom radí Igor Bukovský

Petra Gálisová a Igor Bukovský z ambulancie AKV Zobraziť galériu (2)
Petra Gálisová a Igor Bukovský z ambulancie AKV (Zdroj: archív IB)

BRATISLAVA – Niekoľko druhov sladkého pečiva, mastná kapustnica a majonézový šalát s pečenou rybou alebo kolenom. Takto vyzerá vianočný stôl nejedného Slováka. Ak sa chcete tešiť zo štíhlej postavy a dobrého trávenia aj počas vianočných sviatkov, inšpirujte sa radami Igora Bukovského, pre ktorého sme si pripravili zopár otázok.

Ako vyzerá alebo ako bude vyzerať váš vianočný stôl? Čo by na ňom malo a čo nemalo chýbať?

Pre mňa jedlo nie je zmyslom Vianoc ani iných sviatkov, takže nie je dôležité, ako bude vyzerať stôl, ale ako budú vyzerať ľudia a svet okolo mňa a moja duša vo mne. (úsmev)

Vedeli by ste Slovákom poradiť, ako pripraviť tradičné vianočné jedlá zdravšie?

Kapustnicu by som odporučil variť alebo aspoň jesť bez údeniny, pretože na jar tohto roka WHO zaradilo údeniny k najsilnejšie potvrdeným karcinogénom – teda klobása, údené koleno, salámy, slanina a podobne sú v rovnakej kategórií presvedčivosti o rakovinotvorných účinkoch ako fajčenie, alkohol a azbest. Zemiakový šalát by tiež nemusel byť utopený v majonéze – alternatívou je naša originálna AKV omega-3 majonéza, ktorú si ľahko pripravíte z nízkotučného gréckeho jogurtu a ľanového oleja, ochutíte oreganom alebo bylinkami podľa vlastného výberu a trochu posolíte, je to výborné! Zákusky by nemali mať hrubé vrstvy sladkých farebných krémov – radšej dajte prednosť suchému pečivu z celozrnnej múky a orechov, slaďte radšej domácim medom alebo javorovým sirupom. Agávový sirup, kokosový tuk a kokosový cukor nechajte pre tých, ktorí vždy uveria každej somarine z internetu.

Čo z vianočného stola považujete za najnezdravšie?

Údeniny, majonézu, bielu múku, biely cukor a stužený pokrmový tuk v krémových plnkách.

Čo z vianočného stola považujete za najzdravšie?

Orechy, fazule, sušené slivky, škoricu, kapustu, jablká, citrusy a domáci med.

Akú účinnú prvú pomoc poznáte pri pocite prejedenia?

Najskôr si položte otázku: Bolo mi to naozaj treba? Čo urobím nabudúce inak, aby sa to znovu nestalo? A potom sa „odpojte“ od stola, choďte sa prejsť alebo guľovať. Zahrajte sa so svojimi blízkymi nejakú hru. Pomôže aj šálka nejakého horkého čaju na žalúdok a pečeň, alebo „štamperlík“ nealkoholického artičokového likéru. Alkohol alebo sýtené nápoje podráždia síce sliznicu do rýchlejšieho trávenia, ale zhoršujete si zápal žalúdka a čreva. A to je už iba krok k alergiám, chronickému zápalu, autoimunitným ochoreniam alebo celiakii. Alebo viete čo? Jedzte čo chcete a koľko chcete, len nezabudnite, že aj váš lekár má Vianoce. (úsmev)

„Srdečný pozdrav z AKV.sk všetkým čitateľom Topky.sk,“ želá Igor Bukovský.
Zobraziť galériu (2)
„Srdečný pozdrav z AKV.sk všetkým čitateľom Topky.sk,“ želá Igor Bukovský.  (Zdroj: archív IB)

 

 

Viac o téme: StravovanieVianoceIgor Bukovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu