Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandál v českom obchodnom reťazci: Predávali TENTO toxický čaj s halucinogénmi!

Čaj s halucinogénnymi látkami Zobraziť galériu (2)
Čaj s halucinogénnymi látkami (Zdroj: Foto: szpi.gov.cz)

BRNO - V reťazci Albert sa predával čaj poľskej výroby, ktorý obsahoval tropánové alkaloidy atropín a skopolamín, ktoré sú v potravinách zakázané, uviedol dnes v tlačovej správe hovorca Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Radoslav Pospíchal. Ide o látky s halucinogénnymi účinkami, ktoré v určitom množstve môžu byť pre ľudské telo toxické.

Konkrétne ide o čaj Herbal Tea (Loyd) - mäta s brusnicou a bylinkami v balení 40 gramov s dátumom minimálnej trvanlivosti do 31. júla 2017. Výrobcom je spoločnosť Mokate z Ustrońu. Čaj obsahoval 206 mikrogramov atropínu na kilogram a 31,7 mikrogramu skopolamínu na kilogram. "Inšpekcia spotrebiteľom odporúča, aby sa vyhli konzumácii čaju uvedenej šarže," uviedol Pospíchal. 

Atropín sa prirodzene vyskytuje napríklad v ľuľkovci, durmane či blene, skopolamín v blene. Albert musel okamžite čaj stiahnuť z predaja a SZPI s ním začne správne konanie o uložení pokuty. Pred rovnakými látkami inšpekcia varovala napríklad pred dvoma rokmi, obsahovala ich detská kaša nemeckého výrobcu Alnatura. Množstvo nepovolených látok v kaši bolo výrazne nižšie ako aktuálne v čaji.

Viac o téme: ČajHalucinogénne látkyAlbert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu