Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Medzi lídrami EÚ panuje napätie: Jediná veta o utečencoch rozvadila Tuska s Merkelovou

Donald Tusk (vľavo), Angela Merkelová (napravo v strede)
Donald Tusk (vľavo), Angela Merkelová (napravo v strede) (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Napätie vo vzťahoch medzi predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyvolalo znepokojenie medzi ich partnermi z Európskej únie.

Šéf luxemburskej diplomacie Jean Asselborn sa dnes v Bruseli vyjadril, že v súčasnej situácii je dôležité stáť bok po boku a aspoň navonok nedávať najavo nezhody vo vedení únie. Spoločne by sa malo pracovať na tom, aby sa "pán Tusk a pani Merkelová cítili ešte vždy dobre v spoločenstve, ktorému sa hovorí Európska únia", citovala tlačová agentúra DPA slová tohto luxemburského činiteľa. 

Tusk a Merkelová sa naposledy sporili o kurze únie v otázke utečeneckej krízy. V návrhu záverečného dokumentu nedávneho summitu EÚ-Turecko sa z Tuskovej iniciatívy proti Merkelovej vôli objavila veta, označujúca balkánsku trasu migrantov za "uzavretú". Táto formulácia síce v schválenej podobe dokumentu nefiguruje, ale nahradila ju podobná veta: U neregulárnych migračných prúdov pozdĺž trasy vedúcej cez západný Balkán sa teraz dosiahol koniec. Ani Donald Tusk, ani Angela Merkelová zatiaľ na Asselbornove slová nereagovali. 

23 členských krajín musí prijať 6000 utečencov mesačne

Komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos dnes vyhlásil, že 23 členských krajín únie musí začať prijímať každý mesiac 6000 utečencov z Grécka a Talianska, aby sa tak zmiernila migračná záťaž pre Európu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Krajiny EÚ sa vlani v septembri dohodli, že v priebehu dvoch rokov si prerozdelia 160.000 utečencov z Grécka a Talianska, pomohli týmto juhoeurópskym štátom, ale po siedmich mesiacoch je takto v skutočnosti prerozdelených menej než 900 ľudí. 

Systém prerozdeľovania je podľa Európskej komisie kľúčový pre zvládnutie prílevu migrantov do Európy. Eurokomisár Avramopulos dnes zdôraznil, že "ak relokácia nebude fungovať, potom sa zrúti celý tento systém". 

NATO má v Egejskom mori päť lodí

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes uviedol, že aliancia má teraz päť vojnových lodí rozmiestnených v Egejskom mori, kde pomáhajú spoločne s Európskou úniou zastaviť pašovanie migrantov do Európy. Stredobodom operácií lodí je grécky ostrov Lesbos, nachádzajúci sa iba deväť kilometrov od pobrežia Turecka. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Začali sme sa sústreďovať na oblasť okolo gréckeho ostrova Lesbos," povedal Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli, kde viedol diskusie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o migračnej kríze a ďalších otázkach. "V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa plánujeme premiestniť južnejšie," dodal šéf NATO. 

NATO a EÚ sa v nedeľu 6. marca dohodli na zintenzívnení spoločného úsilia pri zastavení pašerákov ľudí. Úlohou NATO je pritom posielať plavidlá do gréckych a tureckých výsostných vôd, ako aj koordinovať monitorovanie a zhromažďovanie spravodajských informácií s pohraničnou agentúrou Európskej únie Frontex. 

"V oblasti je teraz päť lodí," povedal Stoltenberg novinárom po rozhovoroch s Junckerom a dodal: "V nasledujúcich dňoch pribudnú ďalšie lode. Na väčšine týchto plavidiel máme aj vrtuľníky, takže zvyšujeme prítomnosť plavidiel NATO s moderným vybavením, s vyspelými technológiami." Pomôžu tak Európskej únii skoncovať s pašovaním ľudí cez Egejské more. 

Viac o téme: Angela MerkelováDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu