Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Desať najúžasnejších FOTO Zeme z vesmíru v roku 2022: Pohľad, ktorý vám vyrazí dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Satelity obiehajúce Zem a astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice v posledných desaťročiach poskytujú úplne novú perspektívu našej planéty a rok 2022 nebol iný. Vykúkajúca sopka spoza oblakov, najväčší ľadovec, ale aj enviromentálne katastrofy viditeľné z vesmíru - to všetko stihla NASA vlani nasnímať.

Trio viacfarebných jazier

Satelit Landsat 8 vytvoril pozoruhodný obrázok trojice viacfarebných jazier v etiópskej Veľkej priekopovej prepadline. Ide o jazero Shala (vľavo), Abijatta (v strede) a Langano (vpravo). Kontrastný vzhľad jazier je ešte prekvapivejší vzhľadom na to, že všetky tri bývali v minulosti súčasťou jedinej starodávnej vodnej plochy známej ako jazero Galla. 

Satelitná snímka troch viacfarebných jazier v Etiópii.
Zobraziť galériu (11)
Satelitná snímka troch viacfarebných jazier v Etiópii.  (Zdroj: Joshua Stevens/Landsat 8/NASA Earth Observatory)

Podmorská erupcia sopky Kavachi

Satelit Landsat 9 zachytil ohromujúci záber podvodnej erupcie sopky Kavachi (v pravej spodnej časti fotografie) v juhozápadnom Tichom oceáne, ktorej vrchol leží približne dvadsať metrov pod hladinou mora. Počas expedície na Kavachi v roku 2015 výskumníci zistili, že kráter sopky je domovom dvoch druhov žralokov - kladivohlavých a hodvábnychJe pravdepodobné, že predchádzajúce sopečné erupcie, ktoré sa sporadicky vyskytujú najmenej od roku 1939, môžu poskytovať živiny, ktoré podporujú morský ekosystém okolo sopky. 

Snímok zachytáva vlečky z podvodnej sopečnej činnosti zo sopky Kavachi.
Zobraziť galériu (11)
Snímok zachytáva vlečky z podvodnej sopečnej činnosti zo sopky Kavachi.  (Zdroj: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/Landsat )

Bizarné modré svetlá nad Zemou

Astronaut na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice zhotovil fotku Zeme zachytávajúcu dva modré svetelné objekty, ako sa trblietajú v atmosfére našej planéty. Je zaujímavé, že tieto dva objekty spolu nesúvisia, len sa náhodne vyskytli v rovnakom čase. Spodné svetlo je masívny úder blesku, ku ktorému došlo vedľa veľkej kruhovej medzery v hornej časti oblakov. To spôsobilo, že blesk osvetlil okolité steny mračien a vytvoril tak nápadný svetelný prstenec. Horný objekt je výsledkom deformovaného svetla z Mesiaca. 

Desať najúžasnejších FOTO Zeme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Hladina mora ako strieborné zrkadlo

Ďalší astronaut ISS pod objektívom premenil hladinu mora na víriace strieborné zrkadlo obklopujúce  dvojicu gréckych ostrovov. Väčšia pevnina je sopečný ostrov Milos, vedľa sa nachádza neobývaný Antimilos. Slnečné lúče sú spôsobené odrazom slnečného svetla od mora priamo do fotoaparátu astronauta. Výsledkom je, že oceánske vody vyzerajú striebristo, zatiaľ čo turbulentnejšie vody vyzerajú tmavšie. 

Desať najúžasnejších FOTO Zeme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Toxická rieka v Jagersfonteine 

V septembri 2022 sa v diamantovej bani v Jagersfonteine ​​v Južnej Afrike zrútila priehrada a uvoľnila  sa vodnatá zmes banského odpadu. Kal sa rozlial po krajine, povodeň zničila viac ako 160 domov, zabila najmenej jedného človeka a stovky zvierat a poškodila viac ako 26 štvorcových kilometrov územia. 

Rieka vysušeného toxického bahna, ktorá sa trbliece v blízkosti diamantovej bane v Jagersfonteine ​​v Južnej Afrike po zrútení priehrady.
Zobraziť galériu (11)
Rieka vysušeného toxického bahna, ktorá sa trbliece v blízkosti diamantovej bane v Jagersfonteine ​​v Južnej Afrike po zrútení priehrady.  (Zdroj: Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / Landsat)

Najväčší svetový ľadovec v pohybe

Satelit Terra NASA zachytil pohyb najväčšieho ľadovca na svete nazývaného A-76A, ako pláva v ústí Drakovho priechodu - turbulentného úseku vody v Antarktíde. Obrovská ľadová doska je asi 135 kilometrov dlhá a 26 km široká. Od ľadového šelfu Ronne sa odtrhla v roku 2021. Keď sa ľadovce dostanú do Drakovho priechodu, sú rýchlo ťahané na východ silnými oceánskymi prúdmi a potom putujú na sever do teplejších vôd, kde sa roztopia. Nie je jasné, kde A-76A nakoniec skončí a či sa  tiež roztopí. 

Najväčší ľadovec na svete, A-76A
Zobraziť galériu (11)
Najväčší ľadovec na svete, A-76A  (Zdroj: Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory)

Stratovulkán Ruapehu

Astronaut na palube ISS odfotografoval horu Ruapehu na Severnom ostrove Nového Zélandu, ktorá ponúka pohľad na národný park Tongariro nadir. Ruapehu je aktívny stratovulkán, ktorý v najvyššom bode dosahuje výšku takmer 2800 metrov. V roku 2022 boli na Ruapehu hlásené sopečné nepokoje. Mierne otrasy sa začali v marci a viedli vulkanológov k varovaniu pred zvýšenou sopečnou aktivitou. Pravidelne merali teplotu jazera a vzorky emisií oxidu siričitého. Teplota vody dosiahla vrchol okolo 40 stupňov Celzia v máji 2022, ale v nasledujúcich mesiacoch sa ochladila. Vlani v júli teploty a emisie klesli natoľko, že mohla byť znížená úroveň sopečného varovania

Astronautská fotografia hory Ruapehu.
Zobraziť galériu (11)
Astronautská fotografia hory Ruapehu.  (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Rekordne obrovské vlny 

Táto snímka zo satelitu Landsat 8 zobrazuje ​​ohromujúcu ukážku obrovskej sily vĺn neďaleko pobrežia Nazaré, ktoré je obľúbeným miestom na surfovanie v Portugalsku. Môžeme na nej vidieť, ako vlnobitie roztrhlo sediment na morskom dne na obrovské podvodné oblaky, ktoré sa tiahli asi desať kilometrov od pobrežia. Vlny v Nazaré v zimných mesiacoch často dosahujú výšku viac ako pätnásť metrov. V tento deň však vlny zosilnil silný vietor zo zvyškov hurikánu Epsilon, ktorý zasiahol Bermudy a časť Severnej Ameriky. Fotka vznikla v ten istý deň, ako osemnásťročný surfer údajne jazdil na rekordnej vlne vysokej 30,9 metra. 

Satelitná snímka masívnych 7-poschodových vĺn narážajúcich na portugalské pobrežie.
Zobraziť galériu (11)
Satelitná snímka masívnych 7-poschodových vĺn narážajúcich na portugalské pobrežie.  (Zdroj: Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / Landsat 8)

Lávový prúd

Medzinárodnej vesmírnej stanice sa podarilo urobiť ďalšiu úžasnú fotografiu, tentokrát starovekého lávového prúdu tiahnuceho sa cez púšť v Novom Mexiku. Prúd lávy, známy ako Carrizozo Malpaís, pokrýva asi 337 km štvorcových a je dlhý 80 km. Z vesmíru zamrznutá rieka sopečnej horniny vyzerá ako jazva vytesaná do okolitej púšte. Erupcia, v ktorej dôsledku sa vytvorila Carrizozo Malpaís, sa začala asi pred 5000 rokmi a trvala dvadsať až tridsať rokov. 

Astronautská fotografia lávového prúdu Carrizozo Malpaís v Novom Mexiku.
Zobraziť galériu (11)
Astronautská fotografia lávového prúdu Carrizozo Malpaís v Novom Mexiku.  (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Zlovestný vulkán

Landsat 8 zachytil jednu z najnebezpečnejších sopiek na svete Vezuv, ako zlovestne zazerá do neba. Na snímke je jasne viditeľná kaldera na vrchole sopky, ktorá má miskovitý tvar. Ten vzniká vtedy, keď sopka vybuchne a zrúti sa. Najslávnejšia erupcia Vezuvu zničila Pompeje aj susedné mesto Herculaneum. Podľa vedcov je Vezuv časovaná európska bomba, pretože čoskoro má dôjsť k ďalšiemu veľkému výbuchu. 

Vrchol sopky Vezuv medzi oblakmi.
Zobraziť galériu (11)
Vrchol sopky Vezuv medzi oblakmi.  (Zdroj: Joshua Stevens / Landsat / NASA Earth Observatory)

Viac o téme: NASAZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu