Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Halloween nás čaká parádny úkaz na oblohe: Bude viditeľný zo všetkých kútov sveta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Už koncom októbra sa objaví vzácny, tzv. Modrý mesiac. Bude ho vidno vo všetkých časových pásmach. Stane sa tak prvýkrát za ostatných tridsať rokov. Aj napriek svojmu názvu však mesiac nebude skutočne modrý. Odborníci preto upozorňujú ľudí, aby neurobili pri fotografovaní úkazu zásadnú chybu.

Termín Modrý mesiac sa používa na označenie dvoch rôznych typov mesiacov. Prvá definícia sa týka druhého z dvoch splnov v kalendárnom mesiaci, pričom posledný nastal 31. marca 2018. Druhá definícia sa používa na opísanie tretieho zo štyroch splnov v rámci jednej sezóny, pričom ďalší má nastať 22. augusta 2021.

Po 150 rokoch sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP, )

Modrý mesiac, ktorý uvidíme už koncom októbra, odkazuje na prvú definíciu. Mesiac v skutočnosti nebude modrej farby, no bude sa tak javiť. Napriek tomu ide o jedinečný úkaz, pretože na to, aby ste ho videli, sú potrebné neobvyklé podmienky na oblohe. Podľa stránky EarthSky sú to napríklad prachové alebo dymové častice určitých rozmerov. 

Na Halloween nás čaká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

Webová stránka o astronómii radí ľuďom, ako sa Modrý mesiac rozhodne nemá fotiť. Neodporúča použiť modré filtre, ktoré síce upútajú pozornosť, ale nezaznamenajú Mesiac dostatočne vierohodne. Každopádne podľa všetkého má byť nadchádzajúci Modrý mesiac viditeľný zo všetkých kútov sveta. Ďalšieho Modrého mesiaca, ktorý bude viditeľný na celom svete, sa dočkáme až koncom októbra 2039.

Viac o téme: Modrý mesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu