Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najlepšia herečka Európy pochádza zo Slovenska

Alexandra Borbély Zobraziť galériu (2)
Alexandra Borbély (Zdroj: Film Europe)

BERLÍN - Slováci môžu byť opäť na čo pyšní! Na sobotňajšom udeľovaní Európskych filmových cien za najlepšiu herečku tentoraz triumfovala Alexandra Borbélyová za úlohu v maďarskom filme O tele a duši (Testről és lélekről), ktorý získal hlavnú cenu na tohtoročnom filmovom festivale Berlinale. Francúzsko-americká herečka Julie Delpyová zase dostala cenu za "európsky prínos pre svetovú kinematografiu".

Švédsku satiru Štvorec (The Square) od režiséra Rubena Östlunda vyhodnotila v sobotu Európska filmová akadémia (EFA) ako najlepší európsky film tohto roka. V rámci 30. ročníka udeľovania Európskych filmových cien zvíťazila táto snímka v celkove šiestich kategóriách, informovala agentúra DPA.

Štvorec si odnáša z galavečera v Berlíne ceny ako najlepší hraný film a najlepšia komédia, ale aj ako film s najlepším scenárom či réžiou. Claes Bang, ktorý v ňom stvárnil hlavnú úlohu, bol ocenený za najlepší mužský herecký výkon.

Östlund získal tento rok za Štvorec aj Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Film bol taktiež nominovaný na Oscara. Na sobotňajšom udeľovaní Európskych filmových cien v nemeckej metropole sa zúčastnilo približne 900 hercov, režisérov a iných osobností strieborného plátna.

Alexandra Borbélyová vo filme O tele a duši
Zobraziť galériu (2)
Alexandra Borbélyová vo filme O tele a duši  (Zdroj: Film Europe)

Viac o téme: Alexandra BorbélyováO tele a duši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu