Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Všetko, čo by ste mali vedieť o voľbách: Rady ako voliť, nielen pre prvovoličov!

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA – Ak ste sa rozhodli svoj hlas odovzdať v nastávajúcich parlamentných voľbách niektorej z kandidujúcich strán, ponúkame vám súhrn toho, čo vás čaká.

Občiansky a pero
Ak budete voliť v mieste svojho trvalého bydliska, tak vám už prišlo poštou oznámenie, kde bude sedieť volebná komisia pre váš okrsok. Hlasovať sa bude v 5 956 volebných miestnostiach, ktoré sa spravidla otvárajú o siedmej hodine, ak nepožiadajú o výnimku. Okrem sviatočného oblečenia nezabudnite na doklad totožnosti. Cestovný pas v tomto prípade akceptovaný nie je. Ak vo volebnej miestnosti nemáte pri sebe  občiansky preukaz, už neplatí možnosť, aby vám boli vydané hlasovacie lístky na základe známosti. V minulosti stačilo, že vás spoznal aspoň jeden z členov volebnej komisie, alebo sa za vás zaručili svedectvom dve osoby, ktoré sú známe komisii. Dnes už je realita taká, ak občiansky preukaz pri sebe nemáte, jediné čo zostáva je vrátiť sa poň a prísť pred komisiu ešte raz.
Vlastné pero nepotrebujete, môžete použiť to na šnúrke, ktoré sa pri označovaní hlasovacieho lístku používa priamo „za plentou“.

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)

Registrácia
Po tom čo sa zvítate s členmi komisie, preukážete svoju totožnosť. Komisia vám po zázname v oboch rovnopisoch zoznamu vydá prázdnu obálku a hlasovacie lístky. Každá kandidujúcu strana má jeden hlasovací lístok, teda dostanete do ruky celkovo 26 hárkov papiera a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Podobne to prebieha aj keď prídete s voličským preukazom, volebná komisia si vás zapíše do oboch rovnopisov zoznamu voličov, ale voličský preukaz vám už nevráti. Pripojí  ho k zoznamu voličov. Môže sa stať, že vaše meno nefiguruje v zozname voličov, vtedy vás volebná komisia na základe údajov z občianskeho preukazu do oboch rovnopisov dopíše.
Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)

Akt
Presvedčte sa, že miesto za plentou je voľné. Vezmite lístky a obálku a odoberie sa do priestoru na úpravu hlasovacieho lístka. Napriek návalu voličov, musíte čakať kým sa priestor uvoľní. Nemôžete hlasovací lístok vložiť do obálky mimo vyhradeného priestoru, okrsková volebná komisia by vám hlasovanie neumožnila.

Z množstva lístkov, vyberte ten, ktorý patrí strane, ktorej chcete dať svoj hlas. Nenechajte sa pomýliť podobnými názvami strán, radšej si vyberte lístok podľa čísla kandidujúcej strany. Skontrolujte si, či náhodou nie sú dva lístky zlepené, ak by ste omylom vložili dva lístky, váš hlas by bol automaticky neplatný.

Svojich favoritov  nájdete  v zozname kandidátov politickej strany či hnutia, pred ostatnými ich uprednostníte tak, že ich zakrúžkujete. Buďte dôslední, krúžok nezamieňajte za krížik, či srdiečko. Zakrúžkovať môžete maximálne štyroch konkrétnych kandidátov, ktorým dávate prednosť. V prípade, že dáte prednostný hlas viacerým než štyrom, takýto hlasovací lístok sa ráta v prospech strany alebo koalície, na prednostné hlasy sa však neprihliada. Ak si svoju chybu všimnete ešte pred uložením do obálky, môžete požiadať komisiu, aby vám vymenila nesprávne upravené hlasovacie lístky za iné. Trému mať nemusíte, zákon nijakým spôsobom neobmedzuje počet pomýlení a vydaní nových lístkov. Hlasovacie lístky, na ktorých sú mená kandidátov prečiarknuté, menené alebo dopisované sú platné, na takéto úpravy sa neprihliada.

V deň volieb budú zoznamy kandidátov, ktorí nekandidujú, k dispozícii v každej volebnej miestnosti, aby sa nestalo, že zakrúžkujete niekoho, kto už nekandiduje. Ak by ste tak predsalen urobili, na prednostný hlas by sa neprihliadalo, ale hlasovací lístok by bol platný.

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov iného voliča, aby podľa jeho pokynov upravil hlasovací lístok a vložil do obálky. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky.

Po tom, čo ste hlasovací lístok, či už čistý, alebo zakrúžkovaný vložili do obálky, pristúpite k samotnému aktu voľby. Zalepenú obálku vhodíte do volebnej schránky. Nepoužité hlasovacie lístky si vezmite so sebou, prípadne ich roztrhajte aby sa nedali nijak zneužiť.

Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže ju do nej na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti vložiť iný volič, ale nie člen volebnej komisie.

V prípade, že sa nemôžete dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, máte právo požiadať okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky.

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Záverečná
Volebné miestnosti sa už tradične zatvárajú o 22. Hodine. Vezmime do úvahy, že ste celý deň nemali čas a voliť by ste šli na poslednú chvíľu. Snažte sa aby ste do záveru hlasovania boli vo volebnej miestnosti, prípadne pred ňou. Iba v takom prípade je ešte možné odvoliť. Ak by ste boli pred bránou školy, či iného objektu v ktorom sedí volebná komisia, máte smolu. Volebné miestnosti sa v žiadnom prípade nesmú zavrieť skôr ako o 22. hodine ani v prípade, že podľa zoznamov už všetci registrovaní voliči odvolili.

Volebná účasť
Je dôležité si uvedomiť, že voľby budú platné a zástupcovia občanov do NR SR budú zvolení bez ohľadu na počet ľudí, ktorí sa zúčastnia volieb. Nevyhnutná nadpolovičná účasť, teda viac ako 50% ľudí zo všetkých oprávnených voličov, je na Slovensku podmienkou platnosti referenda, nie volieb.

Počítanie
Volebné hlasy spočítava okrsková volebná komisia. Ak o platnosti hlasovacieho lístka alebo prednostného hlasu vzniknú pochybnosti, rozhoduje s konečnou platnosťou samotná okrsková volebná komisia. Tá následne výsledky zapíše do zápisnice, ktorú po podpísaní členmi komisie posiela obvodnej volebnej komisii. Rovnaká procedúra čaká nakoniec aj  Ústrednú volebnú komisiu.

Výsledky
Tak ako pri predchádzajúcich voľbách do NR SR, bude Štatistický úrad SR na svojej stránke http://app.statistics.sk/nrsr2012/menu/indexI.jsp?lang=sk zverejňovať priebežné výsledky hneď po skončení hlasovania, v noci z 10. na 11. marca 2012. Podobne aj na externom webe volbysr.sk.
Ústredná volebná komisia (ÚVK) zverejní celkové výsledky volieb po podpísaní zápisnice o výsledku volieb členmi ÚVK a zapisovateľom. V zápisnici sa okrem iného uvedie počet hlasov odovzdaných pre každú kandidátnu listinu, mená a priezviská kandidátov zvolených za poslancov spolu s údajmi o výsledkoch prednostného hlasovania. ÚVK následne vydá kandidátom zvoleným za poslancov osvedčenie o zvolení. O  celkových výsledkoch sa spravidla dozvedáme v nasledujúci deň po dni volieb, v tomto prípade teda bude všetko jasné v nedeľu 11. marca 2012.

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Čo spôsobí krúžkovanie

Prednostné hlasovanie je pre voľby politických strán a koalícii bežné. Prednostný hlas môže  do istej miery rozhodovať  o poradí jednotlivých kandidátov. Po zakrúžkovaní sa kandidát posunie na najvyššie miesto kandidátnej listiny, iba ak získal najmenej 3 % prednostných hlasov z celkového počtu hlasov odovzdaných pre politickú stranu alebo koalíciu. Príkladom je strana A, ktorá získala celkovo 1000 hlasov, z nich 50 voličov zakrúžkovalo konkrétneho kandidáta XY. Tým pádom kandidáta zakrúžkovalo 5 % z celkového počtu hlasov pre stranu, čo je viac než sú požadované 3%. Kandidát XY sa môže tešiť, pretože sa posúva na 1. miesto kandidátky, samozrejme ak iní kandidáti danej strany nezískali ešte viac prednostných hlasov.

Zastúpenie v NR SR
Voliči si nevyberajú konkrétnych kandidátov, ale volia jednotlivé politické strany a koalície. Základnou podmienkou prideľovania mandátov pre samotné kandidujúce strany je zisk aspoň 5 %, pre koalície zložené z dvoch alebo troch strán je to zisk aspoň 7 % a pre koalície zložené najmenej zo štyroch strán zisk aspoň 10 % z celkového počtu platných hlasov. Počet mandátov pre víťazov volieb sa vypočíta nasledovne. Sčíta sa celkový počet platných hlasov pre politické strany a koalície, ktoré získali aspoň 5 % platných hlasov a videlí sa číslom 151. Získa sa tak tzv. republikové volebné číslo. Strana, či koalícia získa toľko mandátov, koľkokrát je republikové volebné číslo obsiahnuté v súčte platných hlasov.
Výsledok zaokrúhlený smerom nadol znamená počet mandátov. Ak sa takýmto spôsobom pridelí o jeden mandát viac, než sa malo prideliť, odpočíta sa prebytočný mandát tej politickej strane, ktorá vykázala najmenší zostatok delenia. Pri rovnakom zostatku delenia sa mandát odpočíta politickej strane, ktorá získala menší počet hlasov. V prípade, že aj počet platných hlasov je rovnaký, rozhodne žreb.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu