Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ak ste nedostali oznámenie o voľbách, nie ste v zozname voličov!

Informácie o voľbách by už mali mať doma všetci voliči
Informácie o voľbách by už mali mať doma všetci voliči

BRATISLAVA - Voliči by už mali mať doma oznámenie o čase a mieste konania nadchádzajúcich parlamentných volieb. Obec ho mala zaslať každému občanovi zapísanému v zozname voličov najneskôr do 14. februára.

V prípade, že oprávnený volič takúto informáciu vo svojej schránke nenašiel, mal by kontaktovať námietkovú kanceláriu na mestskom alebo obecnom úrade.

To, že občan nedostal spomínané oznámenie, môže upozorňovať na to, že nie je zapísaný v zozname voličov. Ak sa tak stane, mal by na úrade požiadať o dopísanie do zoznamu. V prípade, že volič až vo volebnej miestnosti zistí, že jeho meno v zozname chýba, dopíše ho tam okrsková volebná komisia po preukázaní sa občianskym preukazom.

S obcou treba riešiť aj to, ak príde oznámenie o konaní volieb mŕtvemu členovi rodiny. K takejto situácii môže dôjsť napríklad, ak osoba zomrie v zahraničí, avšak nikto nepredložil obci relevantný doklad o úmrtí. Kým ho obec nemá, nemôže voliča zo zoznamu vyškrtnúť.

Oznámenie mŕtvemu členovi rodiny môže prísť aj pre chybu obce, ak tá úmrtie nezaregistruje. Vtedy to možno riešiť aj v rámci námietkového konania. V každom prípade však platí, že len čo volič zistí, že niečo niekde nie je v poriadku, mal by okamžite zájsť na obecný úrad a situáciu riešiť.

Predčasné parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 10. marca tohto roka. Kandiduje v nich 26 politických subjektov. Právo voliť do Národnej rady SR má podľa zákona každý občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu