Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Summit na záchranu eura: Najväčší stret veľmocí od II. svetovej!

Nicolas Sarkozy a Angela Merkel Zobraziť galériu (7)
Nicolas Sarkozy a Angela Merkel

BRUSEL – Lídri EÚ dospeli k záveru. 26 z 27 členských krajín po rokovacom maratóne v Bruseli sa dohodlo na fiškálnej únii, v ktorej sa budú prísne kontrolovať rozpočty. Ak krajiny prekročia 3-percentný deficit, automaticky prídu sankcie - pôjde o tzv. dlhovú brzdu. Zastaviť sankcie môže len kvalifikovaná väčšina. Jedinou krajinou, ktorá dala reformnej zmluve jasné NIE, je Veľká Británia.

Piatok - 09. 12. 2011

20:47
Dohoda lídrov Európskej únie o opatreniach na riešenie dlhovej krízy regiónu v piatok posilnila americký akciový trh. Po skončení summitu EÚ vzrástli akcie bánk, pričom napríklad Bank of America Corp si pripísala 3,4 % a JPMorgan Chase & Co získala 2,4 %. Priemyselný index Dow Jones posilnil o 1,34 %, index Standard & Poor's 500 vzrástol o 1,45 % a technologický Nasdaq o 1,49 %.

20:40 Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová víta krok európskych krajín smerom k užšiemu prepojeniu fiškálnych politík a nalieha na ostatných, aby si splnili svoje úlohy v boji proti dlhovej kríze. Lagardová oceňuje dohodu všetkých 17 štátov eurozóny a deviatich ďalších krajín, že budú viesť diskusie o novej zmluve fungujúcej popri zmluve o EÚ, ktorá by obsahovala prísnejšie režimy pre deficity a verejné dlhy.

20:03 Dohoda na piatkovom summite EÚ, ktorej cieľom je smerovať k tesnejšej fiškálnej únii v Európe, by mala podporiť zlepšovanie dôvery. V rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíznu stanicu LCI to povedal člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer. Dodal, že "historická" dohoda európskych krajín o zavedení automatických sankcií pri porušení rozpočtových pravidiel, ktorú odsúhlasili všetci členovia EÚ okrem Veľkej Británie, by mala stabilizovať dôveru investorov voči eurozóne. "Som presvedčený, že by sa to malo dobre prijať a malo by to umožniť, aby úroky klesli," uviedol.

19:25 Slovensku sa na štvrtkovom a piatkovom summite v Bruseli nepodarilo presvedčiť európskych lídrov, aby udelili Srbsku štatút kandidátskej krajiny. Podľa premiérky Ivety Radičovej je dôvodom najmä fakt, že ide o politicky "veľmi citlivú záležitosť".

19:00 Európsky akciový trh v piatok posilnil vďaka miernej úľave po tom, ako sa väčšina európskych lídrov na summite EÚ dohodla, že budú svoje úsilie smerovať k sprísneniu rozpočtovej disciplíny. Najviac sa po dohode lídrov únie darilo bankám, ktoré európska dlhová kríza ohrozuje vzhľadom na to, že vo svojich portfóliách vlastnia vládne cenné papiere. Bankový index STOXX Europe 600 si pripísal 2,6 %.

17:34 Euro v piatok posilnilo na základe špekulácií, že nový čínsky investičný fond by mohol poskytnúť veľmi potrebné financie zadlženým krajinám eurozóny. Negatívne na spoločnú európsku menu však pôsobilo to, že stále chýba rozhodné riešenie dlhovej krízy menovej únie. Po tom, ako agentúra Reuters uviedla, že čínska centrálna banka plánuje vytvoriť fond v hodnote 300 mld. USD, aby spravoval investície v USA a Európe, euro poskočilo až na úroveň 1,3434 USD/EUR.

17:13 Premiérka Iveta Radičová po ukončení summitu uviedla, že to bola cesta od politickej dohody ku fiškálnej dohode. "Podarilo sa nám uzavrieť fiškálnu dohodu. Prečo je to dôležité? Jedinou odpoveďou na súčasnú krízu je fiškálna dohoda jednotlivých krajín zameraná na dodržiavanie dohodnutých pravidiel a zároveň na mechanizmus, ako vynucovať tieto pravidlá," povedala Radičová na stretnutí s novinármi.

17:09 Výnosy z desaťročných talianskych vládnych dlhopisov opäť vzrástli smerom k neudržateľnej úrovni a dostali sa až na hranicu 6,74 %. Neskôr ustúpili a oproti predošlému dňu boli vyššie o 10 bázických bodov na úrovni 6,62 %.

Výnosy z desaťročných talianskych dlhopisov vzrástli už počas ranného obchodovania, kedy sa dostali na úroveň 6,65 %. Výnosy z dvojročných cenných papierov Talianska však klesli o 9,5 bázického bodu na 6,39 %. Obchodníci uviedli, že zasiahla Európska centrálna banka a nakupuje dlhopisy na sekundárnom trhu.

16:56 Nemecká kancelárka Angela Merkel vyhlásila, že do Vianoc krajiny nečaká už žiadny summit. Všetci lídri EÚ si popriali šťastné a veselé Vianoce a to isté popriala aj novinárom prítomným na tlačovej konferencii. V januári však začnú ďalšie rokovania. Dvojicu Merkozy si na návštevu pozval taliansky premiér Mario Monti.

16:50 Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) si myslí, že zvyšovanie nedôvery voči únii súvisí do určitej miery s blížiacimi sa voľbami a tým, že niektoré strany začínajú operovať so slovami ako bruselský diktát. "Z môjho pohľadu je to nekorektné, pretože najzávažnejšie rozhodnutia robí práve Európska rada, ktorá pozostáva z predsedov vlád a v prípade Francúzska hlavy štátu," dodala s tým, že predstava o tom, že sa niečo rozhoduje v Bruseli, nie je správna.

Flašíková-Beňová sa kriticky vyjadrila k tandemu Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy. "Osobne som odporkyňou toho, aby členské štáty EÚ prijímali francúzsko-nemecký diktát," zdôraznila. Ak Európska únia má v budúcnosti získať dôveru a má byť demokratickou organizáciou, mali by sa podľa europoslankyne hľadať skutočne kompromisné riešenia.

Názor Slovákov: Kríza má dopad na naše životy!

16:43 Medzi Slovákmi rastie presvedčenie, že kríza potrvá niekoľko rokov. V septembri si to myslelo 39 percent ľudí, čo je oproti aprílu minulého roka nárast o desať percentuálnych bodov. Priemer v rámci členských krajín bol v septembri 41 percent, vyplýva z prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil na vzorke vyše 26 tisíc Európanov.

Takmer 70 % občanov SR je pritom presvedčených, že kríza má dopad na ich život. Aj v tejto kategórii vzrástol počet ľudí oproti poslednému prieskumu na túto tému. Slováci preferujú koordinovaný postup s ostatnými krajinami únie, podpora spoločnému postupu ale klesla o tri percentuálne body. Naopak vzrástol počet ľudí, ktorí nesúhlasia s pomocou iným štátom EÚ, čo čelia vážnym ekonomickým a finančným ťažkostiam. V septembri to bolo 65 percent občanov Slovenska.

16:30 Rozhodnutie EÚ o udelení štatútu kandidátskej krajiny Srbsku padne vo februári, povedal stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. "Jasným cieľom je udeliť Srbsku štatút kandidáta," uistil Van Rompuy. Zároveň pochválil "odvážne kroky" Belehradu, čo sa týka zatknutia podozrivých vojnových zločincov, ako aj "prvých výsledkov" v snahách o zlepšenie vzťahov s Kosovom.

16:04 Národná banka Rakúska odhaduje, že rast ekonomiky sa v roku 2012 spomalí na 0,7 % z vyše 3-% rastu, s ktorým banka počíta na tento rok. "Nie je vylúčené, že Rakúsko sa dostane do technickej recesie, a to aj v prípade, že dlhová kríza nebude eskalovať," uviedla banka. K technickej recesii dochádza vtedy, ak ekonomika zaznamená pokles dva štvrťroky po sebe.

15:13 Nemecká centrálna banka (Bundesbank) očakáva výrazne spomalenie ekonomiky. Kým ešte pred polrokom očakávala, že najväčšia európska ekonomika posilní v budúcom roku o 1,8 %, tak podľa aktuálnej prognózy to má byť iba 0,6 %. Bundesbank ďalej varovala pred rizikom eskalácie dlhovej krízy v eurozóne.

Analytici o summite: Opäť sklamal!

15:07 Analytik TRIM Broker Ronald Ižip: "Kroky, s ktorými politici prišli, sú pozitívne, obávam sa však, že nedostatočné. Finančný trh očakával od summitu riešenia, no tie neprišli. Očakávame, že už na budúci týždeň sa objavia prvé väčšie problémy v podobe zníženia ratingu európskych krajín a následný výpredaj ich dlhopisov." Problém je totiž podľa neho v tom, že novú dohodu nepodporili všetky krajiny a bude sa o nej rokovať neskôr.

Analytik X-Trade Brokers Kamil Boros: "Mechanizmy na vynucovanie rozpočtovej zodpovednosti, ktoré mali prísť už pred niekoľkými rokmi, sú úplne nepodstatné. Eurozóne môže predĺžiť životnosť už len financovanie problémových krajín z tlačiarní Európskej centrálnej banky."

14:50 Britský premiér David Cameron vyrokoval Británii izoláciu v rámci Európskej únie, píše agentúra Bloomberg. Uviedol, že Británia odmieta obetovať svoju suverenitu, aby zachránila euro. "Prajeme im všetko dobré," povedal Cameron po celoročných rokovaniach s európskymi lídrami v Bruseli. "Zhodnotil som to tak, že ponuka nebola pre Britániu dosť dobrá. Bude lepšie, ak umožníme týmto krajinám, aby si na vlastnú zodpovednosť robili, čo chcú."

Cameron bude to, čo dosiahol na summite, prezentovať pred euroskeptickými poslancami svojej konzervatívnej strany ako víťazstvo.
Na britskej politickej scéne sa už dlhšie, predovšetkým z radov konzervatívcov, ozývajú hlasy, ktoré požadujú referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. Podľa niektorých to bude nevyhnutné, ak členské krajiny pre záchranu eura prehĺbia integráciu.

14:30 Veľká Británia má obavy z vytvorenia "únie v únii", ktorá by mohla vzniknúť na základe pripravovanej dohody 23 štátov. Aj preto britský premiér David Cameron upozorňoval na možný konflikt záujmov v prípade, že by právomoci v otázkach finančnej regulácie získali dnešné európske inštitúcie. Pre TASR to uviedol analytik EuroActivu Radovan Geist, podľa ktorého však Británia napokon zrejme nebude blokovať možnosť, aby určitú úlohu v napĺňaní novej zmluvy zohrávala Európska komisia a Európsky súdny dvor.

"Veľká Británia môže zablokovať, aby európske inštitúcie zohrávali nejakú úlohu v tomto novom zoskupení. Nemyslím si, že to urobí, znamenalo by to pre ňu príliš vysoké politické náklady," povedal Geist.

Lídri štátov Európskej únie

Lídri EÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


14:20 Z návrhu záveru summitu napokon vyplýva, že Británia ako jediná z desiatich nečlenských krajín eurozóny nepodporí reformnú zmluvu. Deväť ostatných štátov je totiž ochotných pripojiť sa k sedemnástim členom eurozóny pri koncipovaní novej medzivládnej dohody o tesnejšej fiškálnej únii, ktorej cieľom je vyriešenie dlhovej krízy. "Hlavy štátov alebo vlád Bulharska, Českej republiky, Dánska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Rumunska a Švédska naznačili možnosť zúčastniť sa na tomto procese po tom, ako si vyhradili právo prekonzultovať to vo svojich parlamentoch," uvádza sa v návrhu záverov summitu.

Takéto rozhodnutie ešte výraznejšie izoluje Veľkú Britániu. Po tom, ako nedosiahla ústupky, ktoré pre seba žiadala, vyhlásila, že nemôže navrhované zmeny v zmluve o Európskej únii akceptovať.

14:11 Zatiaľ nič nesignalizuje, že by sa grécka ekonomika dostávala z hlbokej recesie. HDP vysoko zadlženej krajiny sa v 3. kvartáli medziročne na sezónne neupravenej báze prepadol o 5 %, informoval dnes grécky štatistický úrad. Výsledok je o niečo lepší, než sa očakávalo. Experti v priemere prognózovali pokles až o 5,2 %. Pád HDP sa však spomaľuje. Na porovnanie v 2. kvartáli sa medziročne znížil o 7,4 % a v 1. až o 8,3 %, informoval o tom Financial Times Deutschland.

13:52 Lídri EÚ sa dohodli na nových, prísnejších pravidlách fungovania eurozóny. Na krátkom tlačovom brífingu o tom informovala slovenská premiérka Iveta Radičová. Potvrdila tak predošlé vyhlásenia francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý o dohodnutých témach po skončení prvého dňa rokovaní informoval ako jediný z prítomných národných lídrov.

Radičová podľa vlastných slov privítala "plnú dohodu na mechanizme automatických sankcií," čo bola jedna z hlavných tém "prelomového" summitu EÚ. Trestanie problémových krajín za nedodržiavanie rozpočtových pravidiel bolo síce možné aj doteraz, sankčný systém sa však v najbližších mesiacoch "zautomatizuje".

Deväť nečlenských štátov eurozóny napokon podporu reformnej zmluvy zváži!

13:40 Krajiny EÚ, ktoré nie sú členmi eurozóny zvažujú pripojenie sa k dohode. Zmluva by sa tak napokon mohla vzťahovať len na 17 štátov eurozóny. ČTK o tom informovali diplomatické zdroje. Počas nočných rokovaní však šesť nečlenov eurozóny avizovalo podporu reformnej zmluvy.

13:29 Maďarská ministerka pre európske záležitosti Enikó Gyori však pre BBC vyhlásila, že Maďarsko je ochotné pristúpiť k podpísaniu medzivládnej dohody, ktorú schválili štáty eurozóny. Zároveň poprela predošlé vyhlásenia francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, že by Maďarsko malo dohodu odmietnuť podpísať. Británia je podľa Gyori jedinou krajinou, ktorá zmluvu podpísať nechce.

12:50 Írsko pravdepodobne bude musieť o vytváraní fiškálnej únie v eurozóne uskutočniť referendum. Konštatovala to v piatok írska ministerka pre európske záležitosti Lucinda Creightonová. "Povedala by som, že pravdepodobnosť je 50 ku 50. V najbližších týždňoch budeme skúmať detaily," povedala Creightonová pre agentúru Reuters.

12:25  Trvalý euroval začne fungovať už v júli 2012. Pôvodný plán hovoril až o roku 2013. Návrh Francúzska na vydanie bankovej licencie trvalému eurovalu však lídri nepodporili.

12:10  Euro je možné podľa Bloombergu zachrániť jedine za predpokladu, že  lídri definitívne odstránia riziko bankrotu Španielska a Talianska. 

12:10 Všetky hlavné komentáre v západných denníkoch hovoria o rozpade EÚ. Británia a Maďarsko sa podľa nich de facto svojim postojom k zmene Lisabonskej zmluvy rozhodli opustiť EÚ a ísť vlastnou cestou.

11:57 V nadchádzajúcich dňoch sa začnú rokovania Maďarska s MMF o voľne využiteľnom úverovom rámci. Maďarsku by podľa premiéra Viktora Orbána stačilo 4-5 miliárd USD (2,98-3,73 miliardy eur), uviedol pre francúzsky hospodársky denník Les Échos. Podľa Orbána by táto suma stačila, pretože Maďarsko je schopné riešiť svoje financovanie z trhov.

Viktor Orbán a Angela Merkel

Summit na záchranu eura:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


11:43 Maďarské odmietnutie zmeny Lisabonskej zmluvy nemusí byť konečné. Ako podľa agentúry MTI povedal premiér Viktor Orbán, o tom, či sa krajina pridá k ostatným štátom eurozóny presadzujúcim sprísnenie rozpočtových pravidiel, bude rozhodovať parlament.

11:33 Štatút kandidádskej krajiny dostane Srbsko najskôr v marci 2012. Vyplýva to z návrhu záverov summitu. Dôvodom je, že Belehrad podľa názoru lídrov neurobil dosť pre zlepšenie svojich vzťahov s Kosovom. Únia síce pochváli Belehrad za demokratické reformy, bude však žiadať viac dôkazov o pokroku vo vzťahoch s Kosovom predtým, než spraví konečné rozhodnutie.

11:30 Euro dnes oslabilo takmer na úroveň 1,33 USD/EUR. Ráno sa euro predávalo po 1,3303 USD, dolár stál 0,7515 eura. Európska centrálna banka vo štvrtok napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3410 (v stredu: 1,3377) USD/EUR.
Euro dnes pokračuje vo štvrtkovom poklese, ktorý spustilo vyhlásenie prezidenta ECB Maria Draghiho, že banka nezačne masívne nakupovať dlhopisy zadlžených krajín eurozóny.

11:10 Chorvátsko dnes slávnostne podpísalo prístupovú zmluvu s EÚ. Za chorvátsku stranu zmluvu podpísal prezident Ivo Josipovič. Od júla 2013 bude počet členov EÚ opäť párny, keď vďaka Chorvátsku bude mať únia už 28 členov.

Nicolas Sarkozy gratuluje chorvátskej premiérke Jadranke Kosor
Summit na záchranu eura:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


10:52 Reakcie lídrov na štvrtkové rokovania:

David Cameron, premiér Veľkej Británie:
"Rozhodnutia, ktoré sa dnes večer prijali, pramenia z jednej veci - faktu existencie jednotnej meny v Európe, eura. Británie sa netýka a preto zostane mimo."

Nicolas Sarkozy, prezident Francúzska: "Tento summit vojde do histórie... Uprednostňovali sme schválenie reformy kľúčových dohôd všetkými 27 krajinami. Nebolo to však možné pre pozíciu našich britských priateľov. Stane sa tak preto prostredníctvom medzivládnej dohody medzi 17 krajinami, ktorá bude otvorená aj pre ďalších."

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


Carl Bildt, minister zahraničných vecí Švédska: "Obávam sa, že Británia sa vážnym spôsobom vzďaľuje od Európy. Kam? K silnej aliancii s Maďarskom."

José Manuel Barroso, predseda Európskej komisie: "Uprednostňovali sme jednomyseľnú dohodu. Nebola však možná, a preto si myslím, že jedinou zostávajúcou alternatívou je istý druh medzivládnej dohody."

Angela Merkelová, spolková kancelárka Nemecka: "Navrhli sme zmluvu, ktorá nebude spájať iba 17 krajín s eurom, ale všetkých, ktorí sa chcú na nej podieľať. Bude to veľa krajín mimo 17 členských krajín eurozóny. Niektoré si to ešte musia overiť".

10:02 Akcie na západných burzách začali v piatok poklesom. Môžu za to výsledky nočného rokovania premiérov krajín EÚ.

09:19 Fínsko odmietlo zmeny v princípe jednomyseľnosti, EÚ to vzala na vedomie. "Ostatné krajiny teraz vedia, že pre nás nie je možné postupovať na základe väčšinového hlasovania,“ uviedla fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová.

08:50 Štáty EÚ poskytnú cez svoje centrálne banky Medzinárodnému menovému fondu bilaterálne úvery až do výšky 200 mld. eur, z ktorých 150 mld. eur poputuje od krajín eurozóny.

07:15  "Ukázalo sa, že to nie je priechodná cesta cez všetkých 27 krajín. Takže vzniká projekt novej medzivládnej zmluvy, ktorá združí štáty členských krajín eurozóny s prísnejšími pravidlami a automatickými sankciami. Zmenou je to, že k tomuto združeniu sa budú môcť pridať aj krajiny, ktoré nepoužívajú euro," povedal Nečas.

06:32 Česká republika je medzi štyrmi krajinami, ktoré nie sú súčasťou tejto dohody. Pokus o schválenie širších zmien v zmluve zlyhal, keďže proti sa postavila Veľká Británia. K dohode sa nepridalo aj Maďarsko a Švédsko.


Novú európsku zmluvu podporí 23 štátov EÚ


06:10 Na novej európskej zmluve sa dohodne 17 členských štátov eurozóny spolu so šiestimi ďalšími členmi EÚ, ktorí zatiaľ nepoužívajú spoločnú európsku menu euro. Vyhlásil to dnes predseda Európskej rady Herman van Rompuy

Ku všetkým štátom eurozóny sa pridajú Bulharsko, Dánsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko a Rumunsko.

05:19 Európski lídri počas rokovaní v noci nadnes podporili žiadosť Rumunska a Bulharska o vstup do Schengenskej zóny.

04:40 EÚ nezískala podporu všetkých 27 členských štátov na úprave Lisabonskej zmluvy už počas prebiehajúceho summitu EÚ v Bruseli, čo znamená, že ďalšie rokovania o takejto dohode sa budú týkať pravdepodobne už len 17 krajín tvoriacich eurozónu a prípadných ďalších záujemcov spomedzi členských štátov únie napoužívajúcich spoločnú európsku menu.

03:57 Kandidatúra Srbska a Čiernej Hory sa odkladá o niekoľko mesiacov.

01:30 Predstavitelia Európskej únie sa dohodli na nových fiškálnych pravidlách, ktoré v eurozóne zavedú prísnejšiu rozpočtovú disciplínu a kontrolu zadlženosti členských štátov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov EÚ na summite v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu